Türkiye’nin İzmir ilinin bir ilçesi olan Selçuk, kuzeyinde Menderes ile Torbalı, kuzeydoğusunda Tire, güneyinde Kuşadası ve Söke, doğusunda Germencik, batısında ise Ege denizinin bulunduğu bir alanda yer almaktadır. Tarihi açıdan oldukça eskilere dayanan Selçuk ilçesi dünyaca ünlü bir ilçedir. Tarihi MÖ 6000 yıllarına dayanan Selçuk’un ilk adı Efes (Ephesus) sonrasında ise Ayasuluk olarak değişmiştir. Bölgenin Osmanlı hâkimiyetine girmesiyle birlikte Selçuk adını almıştır.
Toplam nüfusu 34.479’dır ve merkez, belde ve köylere dağılmış durumdadır. Nüfusun büyük kısmı merkezde yaşamaktadır. Halkı tarım ve hayvancılık ile uğraşsa da en büyük gelir kaynakları turizmdir. Doğal alanları, arkeolojik yapısı ve denizi ile turizm açısından İzmir’in önde gelen ilçeleri arasında yer almaktadır.

Selçuk’a Nasıl Gidilir?
Havalimanı ile Ulaşım
İzmir merkeze 75 km uzaklıkta bulunan Selçuk ilçesine gidebilmek için yaklaşık 1–1,5 saatlik araç yolculuğu yapılması gerekmektedir. Havayolu ile ulaşım İzmir Adnan Menderes havalimanı ile sağlanır. Gaziemir’de bulunan havalimanı ile Selçuk arası 65 km’dir. Havalimanından sonra yaklaşık 1– 1,5 saatlik toplu taşıma ya da ya da araç yolculuğu yapılarak ulaşılır. Ayrıca havalimanında bulunan HAVAŞ seferleri ile de Selçuk ilçesine yaklaşık 1 saatte ulaşım sağlamak mümkün.
Selçuk otobüsleri veya İZBAN hattı kullanılarak toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlanabilir. Ancak İZBAN hatlarını kullanmak için İzmir’im Kart’ a ihtiyaç duyulmaktadır ve havalimanı durağından Tepeköy durağına kadar gidildikten sonra Tepeköy-Selçuk hattına aktarma yapılmalı.
Otobüs ile Ulaşım
İzmir’in Selçuk ilçesine büyükşehirler üzerinden direk otobüs seferleri bulunmaktadır. Selçuk ilçesine doğrudan otobüs ulaşımı olmayan şehirler üzerinden gelmek için öncelikle İzmir Otogarı üzerinden ulaşım sağlanabilmektedir. İzmir Otogarından sonra toplu taşıma araçları, HAVAŞ seferleri ya da İZBAN kullanılarak Selçuk ilçesine geçiş yapılmaktadır.
Tren ile Ulaşım
Tren ile Selçuk ilçesine ulaşım sağlayabilmek için İzmir Mavi Tren seferleri kullanılmaktadır. Bu tren hattı Ankara-İzmir arasında hizmet vermekte ve Ankara, Eskişehir, Manisa, Balıkesir ve Kütahya illerinden İzmir Mavi Tren hattı kullanılarak ulaşım sağlanabilir.
Ankara-İzmir arası Mavi Tren ile yaklaşık 12–13 saat, Balıkesir-İzmir arası yaklaşık 10 saat, Manisa-İzmir arası yaklaşık 1,5–2 saat, Eskişehir-İzmir arası yaklaşık 10 saat sürmektedir.
Tren hattı ile İzmir Basmane’ye gidildikten sonra Selçuk ilçesine toplu taşıma araçları ya da Basmane – Selçuk tren hattına aktarma yapılarak ulaşılır. Selçuk-Basmane arası tren ile yaklaşık 1 saat sürmektedir.
Özel Araç ile Ulaşım
Bulunduğunuz şehir üzerinden İzmir Selçuk’a özel aracınız ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Selçuk ilçesi İzmir merkeze yaklaşık 75 km mesafededir ve araç ile ulaşım yaklaşık 1–1,5 saat sürmektedir.
İstanbul’dan Selçuk ilçesine gidebilmek yaklaşık olarak 5–6 saat sürmektedir ve İstanbul-İzmir kara yolu üzerinden önce İzmir’e gidilmesi gerekir sonrasında ise İzmir-Aydın Otoyolu kullanılarak Selçuk’a ulaşım sağlanır.
Ankara-Selçuk arası özel araç ile ulaşım yaklaşık 7–8 saat sürmektedir. İzmir-Ankara Otoyolu ile Selçuk’a ulaşım sağlanır.
Selçuk’ta Nerede Konaklanır?
İzmir’in Selçuk ilçesi, Ege Denizine kıyısı olan bir yerleşim yeridir. Ancak Selçuk ilçesinin tarihi ve kültürel alanlarının dünyaca ünlü olması nedeniyle sadece yaz aylarında değil her mevsim turist yoğunluğu olan bölgelerin başında gelmektedir. Bu nedenle otel, pansiyon, butik otel gibi her bütçeye uygun konaklama seçenekleri bulunmaktadır. Ayrıca sadece Selçuk merkezde değil ilçeye bağlı turistik köylerde de ihtiyacınıza uygun konaklama yeri bulmanız mümkündür. Kültür ve Turizm Bakanlığının 2021 verilerine göre İzmir’in Selçuk ilçesinde toplam 2620 odası bulunan 14 tesis bulunmaktadır. Ayrıca Pamucak Plajı yakınlarında Mocamp tesisi bulunmaktadır.

Selçuk’ta Gezilecek Yerler
Tarihi MÖ 6000’lere dayanan Selçuk ilçesi denizi, doğası, arkeolojik yapısı ve tarihi yerleri ile her mevsim turizm merkezi olmuştur. Antik dönemin en önemli yerleşim yerlerinden biri olan Selçuk tarihi yapılarının büyük bir kısmını korumayı başarmıştır. Bu nedenle Türk ve dünya turizmi açısından önemli bir merkez olarak görülmektedir.
Başlıca tarihî yerleri arasında Dünyanın Yedi Harikasından biri olarak kabul edilen Artemis Tapınağı, UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Efes Antik Kenti, Meryem Ana Evi ve Kilisesi, St.Jean Kilisesi ve Mezarı, Selçuk (Ayasuluk) Kalesi, Bizans Su Kemerleri, Pollio Su Kemeri, İsa Bey Camii, Yedi Uyuyanlar’dır.
Efes Antik Kenti
Selçuk ilçesinin en önemli tarihi yerlerinden biri olarak kabul edilmektedir ve UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alır. Efes Antik Kentinin Cilalı Taş Devrine kadar uzanan tarihi ile pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Klasik Yunan döneminde Efes, İyonya’nın 12 şehrinden biridir. MÖ 129 senesinde Roma Cumhuriyeti’nin egemenliğine girmiştir. 1994 yılından UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer almış, 2015 yılında ise UNESCO Dünya Mirası olarak kabul edilmiştir.
Efes Antik Kenti birçok tarihi kalıntı içermektedir. Bunlardan bazıları; yaklaşık 25.000 seyirci kapasiteli antik tiyatro, Celsus Kütüphanesi ve dünyanın 7 harikasından biri olarak kabul edilen Artemis Tapınağı’dır. Efes Antik Kenti bu özellikleri nedeniyle yerli ve yabancı turistler tarafından önemli bir gezi alanı olarak görülmektedir.

Artemis Tapınağı
Lidya Kralı Croesus tarafından M.Ö 550 yılında Yunan Tanrıçası Artemis için yaptırılmıştır. Tapınak mermerden yapılan ilk tapınak olma özelliği taşımaktadır. Dünyanın Yedi Harikası olarak kabul edilen tapınak ayrıca Diana Tapınağı diye de bilinmektedir. Günümüzde tapınaktan sadece birkaç sütun kalmış olsa da tapınağın 125 metre uzunluğunda 65 metre genişliğinde olduğu tahmin edilmektedir.
Celsus Kütüphanesi
Asya Valisi Celcus Polamaeanus için oğlu tarafından yaptırılmış hem kütüphane hem de anıt mezardır. Kütüphanenin ön tarafında bulunan kolonlar arasındaki 4 kadın heykeli akıl, kader, ilim ve erdemi temsil etmektedir. Kütüphane döneminin en zengin kütüphanelerinden biri olarak kabul edilmiştir ve kitaplar Herakleitos, Artemidoros, şair Callinos ve hekim Soranos gibi önemli kişilerin yol göstericisi olmuştur.
Antik Tiyatro
İmparator Cladious tarafından Helenistik dönemde yaptırılmıştır ve dünyanın en büyük açık hava tiyatrosudur. Gladyatörler, gösteriler, şenlikler ve St. Paul’ün vaazları için kullanılmıştır. 24 bin kişilik olan Antik Tiyatro’nun sahne kısmı yıkılmış olsa da geriye kalan bölümleri sağlam bir şekilde günümüze kadar gelmiştir. Bagbozumu Tanrısı Dionysos’u anmak için düzenlenen şenliklerde kullanılan maskeler günümüzde tiyatronun simgesi haline gelen gülen ve ağlayan suratların olduğu maskelerdir ve ilk çıkış yerleri Antik Tiyatro’dur.
Tüm bu tarihi özellikleri nedeniyle Efes Antik Kenti Selçuk ilçesinde yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgi gösterdikleri yerlerden biridir.
Meryem Ana Kilisesi
Dünyada bilinen ilk 7 Hristiyanlık Kilisesinden biridir. Katolizm’in doğuşunun gerçekleştiği kilise Hristiyanlar tarafından kutsal kabul edilmektedir. Yazar Clemens Brentano’nun Rahibe Anna Katharina Emmerick’in her anlattıklarını not almış ve sonrasında bu notları kitap haline getirmiştir. Kitap 1891 yılında İzmir’de bulunmuş ve büyük ilgi uyandırmıştır. Kitap ile ilgili araştırma yapan bir grup tarafından Meryem Ana Kilisesi’ni bulmuştur ve sonrasına kilise dini bir merkez olarak kabul edilmiştir. Ayrıca Vatikan temsilcileri tarafından her sene 15 Ağustos’ta ayinler düzenlemektedir.
Yedi Uyurlar ile ilgili anlatılardaki ortak nokta yedi Hristiyan arkadaşın putperestlerden kaçarak mezar kilisesi olan bir mağaraya sığınması ve 200 yıllık uykularından uyandıktan sonra Hristiyanlığın resmi din olması olarak kabul edilir. Ancak hikâyenin birçok farklı türü bulunmaktadır. Dünya da otuz üç, Türkiye’de ise dört farklı noktada Yedi Uyurlar mağarası olduğu iddia edilmektedir. Ancak Selçuk’ta bulunan Yedi Uyurlar mağarası Hristiyan kaynaklarının çoğunda Efes’te bulunan mağara olduğu yazılmıştır. Bu nedenle antik kent içerisinde bulunan bu mağara turistler tarafından önemli bir gezi noktasıdır.
Şirince Köyü
Eski dönemlerde dağlara vuran kırk kişiye ithafen Kırkınca olarak anılmış, Rumlar tarafından Kirkice, Kirkince ve sonunda Çirkince olarak isminde değişiklikler olmuştur. Son olarak Cumhuriyet dönemi ile Şirince adını almıştır. İhracat ve inciri ile ünlü olan Şirince tarihi olarak önemli bir konumdadır. Dünyaca ünlü Maya takvimine göre 21 Aralık 2012’de kopacağı söylenen kıyamette Şirince dünyadaki güvenli bölge olarak belirtilmiştir. Bu durum Şirince’nin dünya tarafından bilinirliğini arttırmıştır. Şirince’nin bir diğer özelliği ise evlerin hiçbirinin bir diğerinin manzarasına engel olmamasıdır. Ayrıca Şirince şarabı ile de ünlüdür. Köydeki evlerin bazıları pansiyon olarak turistlere hizmet vermektedir.
İsa Bey Camii
Aydınoğulları Beyliği tarafından yapılan camii Artemis Tapınağı ve Saint Jean Kilisesi arasında bulunmaktadır. Camii dönemin mimarisinin günümüze ulaşması açısından önemlidir. Depremler ile zarar gören camii 19. Yüzyılda onarılarak kervansaray olarak kullanılmıştır.
Selçuk Kalesi
Selçuk merkezine yürüyüş mesafesinde olan tepe 15 kuleden oluşmaktadır. Kule surlarına çıkışlar yasak olsa da kule içinde bulunan camii, su sarnıcı, hamam ve kilise kalıntıları ziyaretçilere açıktır. Yapılan kazılarda Erken Tunç Çağına ait eserlerin ortaya çıkmıştır. Bu eserler Selçuk Müzesinde sergilenmektedir.
Pollio Su Kemeri
Pollio, karısı ve üvey oğlu tarafından Tiberius, Augustus ve Efes halkının onuru için yaptırılmıştır. 4–14. Yüzyıllar arasında yapıldığı düşünülmektedir. Kemerin konumu ziyaretçilerine mükemmel bir manzara sunmaktadır.

Pamucak Plajı
Selçuk merkezine 9 kilometrelik bir mesafede bulunan plaj 7 kilometre uzunluğa sahiptir. Plajda yüzme ve güneşlenme dışında diğer su sporlarından da faydalanabilmektedir. Ayrıca her yıl ocak ayına Pamucak sahilinde ‘Selçuk-Efes Deve Güreşleri Festivali’ yapılmaktadır.
İzmir’in Selçuk ilçesi yüzyılları aşan geçmişi ve birden fazla uygarlığa ev sahipliği yapması nedeniyle tarihi, kültürel, arkeolojik olarak oldukça zengin bir konumda yer almaktadır. Geçmiş dönemlerin yaşamlarını ve mimari özelliklerini anlayabilmemiz açısından bölgedeki yapılar oldukça önemlidir bu nedenle turizm açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Ayrıca deniz kenarında olması ve zeytin ağaçları Selçuk’un doğal güzelliğini arttırmaktadır. Geçmişten günümüze birçok uygarlığın izlerini taşıması turizm açısından önemli bir yer haline gelmesini sağlamıştır. Selçuk’ta tarihi atmosferi hissetmek için tarihi yerler dışında Buharlı Lokomotifler Müzesini, Efes Müzesini, Saadet Hatun Hamam Müzesini de ziyaret edebilirsiniz.