Doğu Anadolu bölgemizin incilerinden Tatvan, doğa ile iç içe olmak isteyenlerin ilk adresi. Bir tarafı göl bir tarafı dağ olan Tatvan’ı gezilecekler listesine mutlaka eklemelisiniz. Hem coğrafi konumu hem de sahip olduğu muazzam doğa sizi kendisine hayran bırakacak. Haydi, gelin Tatvan nerede ve Tatvan’da mutlaka görmemiz gereken yerler nereleri birlikte bakalım.
Tatvan Nerede?
Tatvan Doğu Anadolu bölgesi sınırlarında yer alan sahil kenti görünümünde bir ilçedir. Tatvan, Van Gölü kıyısında olan konumu ile hem doğada zaman geçirmek isteyenlerin hem de yaz tatillerinin uğrak merkezi. Özellikle çevre şehirlerinden çok fazla bu yöne doğru talep vardır. Sırtını Nemrut Dağı’na yaslamış olan ilçe, bu bölgede bulunan krater gölleri ile misafirlerine gezilecek yerler bakımından zengin olanaklar sunar. Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi geçmişi ile de dikkatleri üzerine çeken Tatvan’a ister günübirlik olarak isterseniz de konaklamalı olarak gidebilir bu doğa harikası hem de tarihi ilçeyi gezebilirsiniz. Tatvan gezilecek yerler listemize göz atarak gittiğiniz zaman dolu dolu Tatvan turunu tamamlayabilirsiniz.

Nemrut Dağı Ve Krater Gölü
Nemrut dağı ilçe merkezine 12 kilometre uzaklıkta olup en çok ziyaret edilen doğal güzellikleri içerisinde en üst sırada yer alır. 1 saatlik bir yolculuktan sonra ilçenin popüler noktasında sizi krater gölleri ve 600 yıldır var olan siyah parlak taş oluşumları karşılıyor. Nemrut Dağı 1440 yılına kadar aktif bir dağdı. Nemrut Dağı’nın içerisinde oluşan patlamalar sonucunda 5 tane krater gölü meydana gelmiştir. Bu göllerden en büyüğü Nemrut Krater Gölü’dür. Türkiye’nin en büyük dünyanın ise ikinci büyük krater gölüdür. Suyu soğuk ve tatlıdır. Bu sebeple bu gölde sazan balıkları çoğalmıştır. Nemrut Dağı’nda ayrıca sıcak suya sahip krater gölü bulunur. Ilı Göl olarak adlandırılan bu göl, 1,2 kilometre kare yüz ölçümüyle bölgenin ikinci büyük gölüdür. Bu gölün suyunun şifalı olduğu halk arasında bilinmektedir, bu sebeple kaplıca olarak kullanılmaktadır. Nemrut dağı muhteşem doğası ile yaz aylarında piknik ve yürüyüş alanı kış mevsimlerinde ise kayak aktivitesi yapmak için uygundur.
Tatvan Sahili
Tatvan ilçesi Van Gölü kenarında bulunmasından dolayı çok sık ziyaret edilen bir ilçedir. Belediyenin bu ilçeyi turistik bakımından da verimli olduğu için her geçen gün geliştirmekte. Tatvan sahilinde gündüzleri yüzüp akşamları yürüyüş yapmak için uygun bir yer.
Urartu Kaya Mezarları
Tatvan birçok medeniyete sahip geniş tarihi olan yerleşim yeridir. Tarihi eskilere dayanan Tatvan, feribot iskelesinin yanında, olan Kaya Mezarları ile ziyaretçileri tarafından beğenilmiştir. Odalardan oluşan Kaya Mezarları, taş işçiliği ve süslemeleriyle şehrin görülmeye değer tarihi yapıları arasındadır.
Tatvan Tuğ Kilisesi
Tatvan tuğ kilisesi ilçenin Çağlayan Mahallesindedir. Ve Tatvan gezilecek yerler arasındaki önemli tarihi yapılardan biridir. Kitabesi günümüze kadar ulaşmış olan kilisenin büyük bir kısmı tahrip halde olsa da, iskeleti sağlam olduğu için gezme imkânı sunmaktadır. Tatvan’ın tarihi yerleri dışında genel manzarası da büyüleyecek kadar güzel.
St. George Manastırı
George manastırı Tatvan’ın Kahveler mevkiinde bulunur. Karçikan Piskoposluk Merkezi’ne ev sahipliği yapmış olan bu manastırın kitabesi günümüze kadar ulaşmış tarihi yapılardan biridir. St.George manastırı 900 yılında burada inşa edilmiştir. Etrafı yüksek taşlarla örülmüş olan manastırın bugünkü görebileceğiniz kısımları ise kilisenin bir bölümü ve sur duvarlarını andıran taşlarıdır.
El – Aman Kervansarayı
Anadolu’nun en büyük ve büyüleyici kervansarayı Tatvan’da dır. 16. yüzyılda inşa edilmiş olan bu kervansaray Van Beylerbeyi Hüsrev Paşa tarafından yaptırılmıştır. El – Aman Kervansarayı, tüm gösterişliliği ile Bitlis – Tatvan yolu üzerinde ziyaretçilerini beklemektedir. Bölgede gezilecek yerler olarak 160 oda, hamam, cami ve havuz bulunmaktadır. Ve sosyal tesis hizmete açılmıştır. Buraya hem otobüs hem de özel araç ile kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Abdulcelil Behtani Türbesi
Hz. Ömer döneminde İslamiyet’i yaymak için bir medrese kuran ve burada önemli çalışmalar yapmış olan Abdulcelil Behtani, dönemin en önemli din adamlarından birisidir. Tatvan’ın İslam topraklarına katılmasından sonra bölgeye gelerek çalışmalarına başlamış olan Abdulcelil Behtani’nin ölümünden sonra türbesi, medresenin yanına inşa edilmiştir. Bu türbe yerli ve yabancı birçok turist tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Türbe ziyaretlerinin artmasında türbe üzerinde bulunan kümbet ve Cami’nin de payı var.
Kalekıran Kalesi
Tatvan bir yanı Nemrut dağı bir yanı Van Gölü! Bu muazzam ilçeyi kuş bakışı görmeyi kim istemez? Tatvan’ nın bu iştihamla görünümünü izlemek istiyorsanız mutlaka Kalekıran kalesine gelmeniz gerekiyor. Eğer Tatvan’a günübirlik gelmeyi düşünüyorsanız en azından bu listede ki yerlere gitmeye çalışın. Böylece Tatvan’ın muhteşem yerlerinden bazılarını ve tarihi dokusunu anlamanıza yardımcı olacaktır.
Tarih bakımından oldukça köklü bir geçmişi olan Tatvan, Bitlis ilinin doğal güzellikleri ve kültürel mirası ile görülmesi gereken ilçelerinden bir tanesidir.
Ahlat Selçuk Mezarlığı
Burası Tatvan’ın içinde olmasa da uzaklığı 38 kilometre olan Bitlis iline bağlı Ahlat ilçesindedir. Bu Ahlat Selçuk mezarlığı açık hava müzesi havasında olup ve Ortaçağ Türk mimarisinin en güzel örneklerini barındırmaktadır. Tatvan’a ya da Bitlis’e gidenlerin mutlaka gezeceği yerler arasında Ahlat Selçuk Mezarlığı bulunur.
Bitlis Kalesi; Tatvan ilçe merkezi arası 25 kilometredir. M.Ö. 312 yılında Büyük İskender’in komutanı Badlis tarafından inşa ettirilmiştir. Badlis isminden de anlaşılacağı gibi şehrin ismi komutanın isminden gelmiştir.
Akdamar Adası; Tatvan ilçesi ile Van iline bağlı Gevaş ilçesinde bulunan Akdamar Adası arası mesafe 90 kilometredir. Eğer vaktiniz varsa Tatvan’a gittiğiniz zaman bu yerleri de görebilirsiniz.

Tatvan’a Nasıl Gidilir?
Tatvan Bitlis’in ilçelerinden biridir. Van Gölü’nün batı yakasında yer alır. Şehrin en gelişmiş ilçelerinden biri olma özelliğine sahip olan Tatvan Ahlat, Bitlis merkez, Hizan ve Gevaş ile komşudur. Van Gölü batısında 100 kilometrelik bir sahil şeridine sahip olan Tatvan’ın en yüksek noktası 2878 metre yükseklikteki Nemrut Dağı’dır.
Tatvan’da karayolu, havayolu, demiryolu ve Van’dan vapur ile ulaşım sağlanmaktadır. Türkiye’nin tüm şehirlerinden karayolu üzerinden şehirlerarası otobüsler veya özel araç ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Şehirlerarası otobüslerle ulaşım direkt ilçe otogarına veya şehirden aktarmalı olarak gerçekleşiyor. Havayolu ile ulaşımı tercih ediyorsanız ilçeye yakın olan ve havalimanı bulunan şehirlerden, İstanbul, Ankara, İzmir gibi metropollerden hareketle yapılmaktadır. Demiryolu ile ulaşımı tercih ediyorsanız Ankara’dan gelmeniz gerekiyor.
Tatvan’da Ne Yenir?
Her yörenin kendine has lezzetleri bulunur. Bazı yörelerde balık ürünleri daha çok tüketilirken bazı yörelerde sebze ve ot yemekleri çok tüketilir. Bazılarında ise et yemekleri… Tatvan’da tam olarak et yemekleri tüketen ve bu anlamda misafirlerine parmaklarını yedirecek kadar lezzetli mutfağa sahip. Sizlere Bitlis Tatvan’ın meşhur yöresel lezzetlerini listeledik. Tatvan’a kadar gelmişken bu muazzam lezzetleri tatmadan dönmeyin!
Büryan kebabı, Bitlis köftesi, Bitlis kabak dolması, Katıklı dolma, İçli köfte, Çorti köftesi, Ciğer köftesi, Keledoş ve daha birçok farklı lezzet… Birçoğunu yeni duymuş olabilirsiniz. Bu lezzetleri Tatvan’ın büyüleyici tarihi atmosferinde yiyebilir ve harika bir akşam geçirebilirsiniz. Tatvan sokaklarında yürürken dahi kendinizi başka bir evrende hissedeceğiniz kadar tarihi doku bulunuyor. Tatvan’ın farklı yerlerinde arkadaşlarınız ve aileniz ile konaklayabileceğiniz oteller mevcut. Tatilinizi bir kültürel gezi olarak geçirmek ve farklı yerler keşfetmek için değerlendirmek istiyorsanız Tatvan doğru adres diyebiliriz. Ancak yaz mevsiminin kavurucu sıcaklarından ziyade bahar aylarında gelirseniz gezinizi daha rahat bir şekilde yapabilirsiniz.