Marmara Bölgesi’nin Trakya yakasında bulunan Tekirdağ, ülkemizin gelişmiş ve kalabalık şehirlerinden biri olma özelliği taşıyor. Küçük şehir olmasına rağmen hem kültürel mirası hem de köklü geçmişi ile adından sıklıkla söz ettiren Tekirdağ, her yıl milyonlarca insan tarafından ziyaret ediliyor. Müzeleri, camileri, köşkleri, evleri, plajları, fenerleri, sahilleri, doğası ve çok daha fazlasıyla dikkat çekiyor.
Tertemiz, sığ ve berrak denizi gezginlere deniz, kum, güneş üçlüsünü keyifli bir biçimde yaşatıyor. Ayrıca tarihi yapıları ve dokusu insanları adeta tarihten yolculuğa çıkarıyor. Bununla da kalmıyor, lezzetli mi lezzetli olan mutfağı turistlerin gözbebeği oluyor. Tekirdağ Köftesi başta olmak üzere şehirde tadılması gereken pek çok lezzet bulunuyor. Tekirdağ’a gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken rotaları ve tatmanız gereken yemekleri sizler için derledik! Gelin şimdi beraber Tekirdağ’ın eşsiz ve ihtişamlı güzelliklerine bakalım!

Rakoczi Müzesi
Tekirdağ’da görülmesi gereken alanların başında yer alan Rakoczi Müzesi, eski bir Osmanlı konağı olarak dikkat çekiyor. 1720 ile 1735 seneleri arasında yaşam süren Macar Prensi 2. Frenc Rakoczi’nin evi olan bu müze, yıllar sonra Macaristan hükümeti tarafından satın alınarak 1932 senesinde müzeye dönüştürülmüş. Rakoczi müzesi hem mülkiyeti hem de içinde bulunan eşyalarıyla beraber Macar Hükümetine ait olup, 1982 senesinde ziyarete açılmış. Söz konusu müzenin içinde Rakoczi’nin kişisel eşyaları, ailesine ait olan eşyalar, Türkler ile Macarların ilişkilerini ve halk sanatlarındaki beraberliklerini gösteren eserler burada yer alıyor. Tekirdağ’a yolu düşen herkesin görmesi gereken bu müze, kişileri resmen zamandan yolculuğa çıkarıyor.
Namık Kemal Evi
Tekirdağ’a gidildiğinde Ünlü Şair Namık Kemal’in yaşam sürdüğü evini görmeden olmaz! 1840 senesinde Tekirdağ’da doğduğu bu ev, Namık Kemal Derneği ve Tekirdağ Belediyesi tarafından restore edilerek müze haline çevrilmiş. Namık Kemal’in anısını yaşatmak amacıyla 1993 senesinde faaliyete açılan Namık Kemal Evi, 19.yüüzyıldan kalan bir Osmanlı Evi olarak dikkat çekiyor. Yıllar sonra orijinaline uygun bir biçimde inşa edilen Namık Kemal Evi’nde şaire ait olan belgeler, eserler, tablolar, resimler gibi pek çok anısı olan eşya sergileniyor. Öte yandan müzede Tekirdağ’ın mutfağı, yatak odasını ve baş odasını yansıtan birçok etnografik eser de yer alıyor. Bunun dışında Namık Kemal ile ilgili yazılan bütün eserleri bu müzede görme imkanı yakalayabiliyorsunuz.
Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi
Tekirdağ’a yolu düşen herkesin mutlaka ziyaret etmesi gereken alanlardan biri, hiç şüphesiz olarak Eski Tekirdağ Fotoğraflar Müzesi oluyor. Yunanistanlı aile Dimitrios Mavridis’in mübadele öncesinde ailesiyle beraber yaşam sürdüğü köşk, yıllar sonra Süleymanpaşa Belediyesi tarafından müzeye çevrilmiş.
150 senelik geçmişi ve 1500 taneden fazla Tekirdağ’ın fotoğraflarını içeren koleksiyona sahip olan Dimitrios’un köşkte yaşaması, buranın müzeye dönüştürülmesine neden olmuş. Hatta zamanla Dimitrios Mavridis, söz konusu olan koleksiyonu Süleymanpaşa Belediyesine armağan etmiş. Tarihte önemli bir yere sahip olan ve günümüze kadar ulaşan eserlere ev sahipliği yapan bu müzeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Hora Feneri
Şarköy İlçesi’ne 20 km mesafede bulunan Hora Feneri, Tekirdağ’da mutlaka görülmesi gereken rotalar arasında bulunuyor. Sultan Abdülmecit’in talimatı üzerine 1861 senesinde Fransa’dan ithal edilen malzemelerle yapılmış Hora Feneri, büyük bir öneme sahip. Tamamı demirden yapılan fener, 157 senedir gemilere ışık tutuyor.
Hora Feneri’nin yüksekliği 25 metre ve uzunluğu 20 metre olup, bugün Marmara Denizinden geçen gemilere yol gösteriyor. Bu fenerin ışığı yaklaşık 20 mil uzaktan görülebildiği için her mevsimde kolaylık sağlamasının yanı sıra, kış aylarında oldukça yol gösterici oluyor. Yapıldığı senelerde fitili lamba ile ışık veren bu fener, bugün elektrik enerjisiyle çalışıyor.
Çamlıköy Kastro Plajı
Tekirdağ’a gidip de deniz, kum ve güneş üçlüsünü yaşamadan dönemezsiniz! Saray ilçesine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Çamlıköy Kastro Plajı, geçmişte yalnızca Kastro plajı olarak anılıyorken, bugün Çamlıköy plajı olarak biliniyor. Karadeniz kıyısına doğru uzanan 3 kilometrelik plajıyla adeta büyüleyen bölgede, aynı zamanda altın renginde göl ve yemyeşil bir ormanda bulunuyor. Istıranca Dağı eteklerinde konumlanan bu plaj yaz aylarında hem yerli halk hem de turistler tarafından sıklıkla tercih ediliyor.
Çamlıköy Kastro Plajı’na giderek deniz, kum ve güneş üçlüsünü keyifli bir biçimde yaşayabilirsiniz. Ayrıca dinlenme ve piknik yeri olarak ayarlanan bölgede sevdiklerinizle zaman geçirebilirsiniz. Tertemiz, huzurlu ve eşsiz atmosferinde doğayla baş başa kalabilir ve kafanızı dinleyebilirsiniz. Ayrıca Tekirdağ’da kamp yapmak isterseniz, bu bölgede çadır veya karavanla konaklayabileceğiniz çok nokta var. Tekirdağ’da gezilmesi gereken noktalar listesine burayı eklemeyi ve keyifli bir gün geçirmeyi asla ihmal etmemelisiniz!
Şarköy Sahili
Tekirdağ’da mutlaka görülmesi gereken bir noktada Şarköy sahili oluyor. 60 metre uzunluğuna sahip olan bu sahil ülkemizin en uzun kumsalları arasında yer alıyor. Aynı zamanda dünyanın en uzun sahilleri sıralamasında 12. Sırayı alan Şarköy Sahili, berrak suyuyla etkilemeyi başarıyor. Özellikle yaz aylarında hem yerli halk hem de yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor.
Şarköy Sahili’ne gidildiğinde doruklara kadar deniz, kum ve güneş üçlüsünün keyfi sürülebiliyor. İncecik kumsalı, sığ denizi ve berrak suyu ile dikkat çeken bölge hem ailecek hem de arkadaşlarla gidilecek bir rota. Bu rotanın çevresinde bulunan balıkçı barınakları ile su ürünleri kooperatifleri ile karşılaşma şansınız da yüksek.

Çorlu Atatürk Orman Korusu
Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi sınırlarında bulunan Çorlu Atatürk Orman Korusu, doğa ile iç içe zaman geçirmek isteyen gezginlere hitap ediyor. Yemyeşil doğasıyla büyüleyen alana yaz ayları başta olmak üzere ilkbahar ve sonbahar aylarında rağbet artıyor. İlçenin en fazla tercih edilen rotalarından olma özelliği taşıyor. Siz de arkadaşlarınızla veya ailenizle buraya gelebilir, keyifli anların tadını çıkarabilirsiniz. Çorlu Atatürk Orman Korusu yerli halka ve turistlere birbirinden güzel aktiviteler sunuyor. Söz konusu bölgede piknik yapılabileceği gibi doğa yürüyüşlerine çıkılabiliyor ve eşsiz manzaralar karşısında fotoğraflar çekebiliyorsunuz.
Tekirdağ’ın Meşhur Lezzetleri
Tekirdağ doğal ve tarihi güzelliklerinin yanı sıra mutfağıyla da gezginleri etkilemeyi başarıyor. Keyifli turun ardından veya mola verdiğinizde Tekirdağ’ın eşsiz yemekleri sizi bekliyor olacak! Usta ellerle hazırlanan bu lezzetlerden başta Tekirdağ köftesi olmak üzere hepsini denemenizi tavsiye ediyoruz!
Tekirdağ Köftesi
Tekirdağ dendiğinde akla gelen Tekirdağ köftesi, daha önce tadılan köfteleri unutturacak cinsten! Bu köfte üç aşamalı şekilde yoğurularak içerisine irmik konulur. Ayrıca özel acı sosu köftenin tadını hem alışılmışın dışına hem de hoş bir lezzete kavuşturur. O nedenle Tekirdağ’a gittiğinizde mutlaka bu köfteyi tatmanızı öneriyoruz.
Kelle Paça Çorbası
Şifa dostu olan Kelle Paça Çorbası’nı Tekirdağ’da duymayan yoktur! Tekirdağ usulü yapılan bu çorbanın tadı başka olup, tüm esnaf lokantalarında rastlayabilirsiniz. Özellikle sonbahar kış aylarında bu şehre gidecekseniz, mutlaka kelle paça çorbasını tatmalısınız.
Tarhana
Tekirdağ’da ne yenilir sorusunun cevaplarına sıklıkla cevap verilen, hiç şüphesiz, tarhanadır! Özellikle kış aylarında sıklıkla tüketilen bu çorba hem doyurucu hem de sağlıklı olmasıyla ön plana çıkıyor.