Karşınızda 4 bin yıllık tarihi, uçsuz bucaksız yaylaları, Ege ve Akdeniz’i aratmayan sahilleri ve ne yana dönseniz doyasıya yeşilin olduğu, Karadeniz’in incisi Trabzon! Neredeyse her mevsim yağışlı olmasına rağmen yerli ve yabancı binlerce turistin akınına uğrayan bu güzel şehir bir dönem Trabzon Rum İmparatorluğu’na da başkentlik yapmış.
Anlatmaya kelimelerin yetersiz kaldığı bu harika şehri gezerken size rehberlik etmesi için oldukça detaylı bir Trabzon gezilecek yerler listesi hazırladık. Hazırsanız vakit kaybetmeden listemize geçelim.

- Uzungöl
Trabzon merkeze 99, Çaykara ilçesine ise 19 kilometre uzaklıkta bulunan Uzungöl, Trabzon denildiğinde akla gelen ilk yerlerden biri. Haldizen Deresinin doğal yollarla önünün kapanması sonucu oluşmuş olan Uzungöl, her yıl yüz binlerce turisti ağırlıyor. Çevresinin çam ormanları ile kaplı olmasıyla eşsiz bir manzaraya sahip olan gölde yaz aylarında kano ve sandallarla turlayabilirsiniz. Doğal çeşitliliği ile de kendine hayran bırakan Uzungöl’de 300’e yakın kuş türü ve 70’e yakın endemik bitki türü bulunuyor. Trabzon’a gittiğinizde Uzungöl’ü mutlaka görmeli ve tertemiz havayı içinize çekerek bu muhteşem manzaranın tadını çıkarmalısınız.
- Sümela Manastırı
Trabzon’un simgelerinden biri olan Sümela Manastırı Maçka ilçesinde yer alıyor. 365-395 yılları arasında yapıldığı bilinen manastır Türkiye’deki en eski yapılardan biri. Aynı zamanda “Meryem Ana Manastırı” olarak da anılan yapı Karadağ’ın eteklerinde sarp kayalıklar üzerine inşa edilmiş. Deniz seviyesinden 1200 metre yükseklikte bulunan manastır vadinin dibinden akan suyun da 300 metre yukarısında bulunmaktadır. Dışarıdan bakıldığında yapıldığı yer açısından bile hayranlık uyandıran manastır Trabzon’da muhakkak görülmesi gereken yerlerin en başında geliyor.
- Çal Mağarası
Düzköy ilçesinde bulunan Çal Mağarası 8 kilometrelik uzunluğu ile dünyanın en uzun ikinci mağarası olarak kabul edilmektedir. Mağaranın üzerinde tarihi bir kale yer almaktadır. Mağara içerisinde bulunan sarkıt ve dikitler kesinlikle görülmeye değer. Mağarayı gezdikten sonra, burada bulunan kafelerde biraz dinlenebilir ve güzel bir çay içebilirsiniz.
- Zağnos Vadisi Parkı
Şehrin merkezinde yer alan bu kocaman yeşil alan sizi şaşırtmasın çünkü Trabzon’da yeşil alanları sadece yaylalarda değil şehrin her yerinde görmeniz mümkün. İçerisinde piknik alanları ve yürüyüş parkurları olan Zağnos Vadisi Parkı kentsel dönüşüm çalışmaları sonucunda meydana gelmiş mükemmel bir park.
- Gülbahar Hatun Camii
Şehrin en eski yapılarından biri olan Gülbahar Hatun Camii 1514 yılında Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırılmış. Muazzam bir işçiliğe sahip olan caminin minberi ve mermerden yapılmış mihrabı kesinlikle görülmeye değer. Klasik Osmanlı mimarisi tarzını taşıyan cami, Ortahisar ilçesinde yer alıyor.
- Hamsiköy
Geldik sütlacın başkenti olarak bilinen Trabzon’un en güzel ilçelerinden biri olan Hamsiköy’e. Denizden yaklaşık 50 kilometre içerde yer alan bir yayla köyü olan Hamsiköy’de tarihi bir yapı veya doğal bir oluşum bulunmasa da ünü Trabzon’u çoktan aşmış olan Hamsiköy sütlacını yemek için burayı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Hamsiköy sütlacı bu özelliğini bölgeye özel bir ırk olan karasığır ineklerinin sütünden ve sütlacın fırınlanma şeklinden alıyor. Trabzon’a geldiğinizde bu muhteşem lezzeti denemeden dönmemelisiniz.

- Of
Trabzon Cumhuriyeti’nin başkenti olarak bilinen Of, Trabzonun en bilinen ve en sevilen ilçelerinden biri. 61,5 olarak ifade edilen bu ilçe Karadeniz kıyısında yer alan hem tarihi hem de doğal güzellikler açısından çok zengin olan bir yer. Of’a gittiğinizde İsmail Ağa Konağı’nı ziyaret edebilir, Çağlayan Dere Şelalesini görebilir, Pileki Mağarası’nda eşsiz fotoğraflar çekebilirsiniz. Aynı zamanda bahar ve yaz aylarında düzenlenen festivallere katılarak Karadeniz’e özgü eğlence tarzı ile unutulmaz anlar yaşayabilirsiniz.
- Sürmene
Trabzon’un en turistik ilçelerinden biri olan Sürmene şehir merkezine 38 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Sürmene antik çağlarda “güzellik” anlamına geliyor. Sürmene’yi dolaşırken kiliseler ve antik kentlerin yanında Osmanlı döneminden kalan cumbalı Sürmene evlerini de keşfetmenizi öneririz. Aynı zamanda buraya kadar gelmişken, özellikle mutfaklarda çok sık kullanılan ve dünyaca ünlü Sürmene bıçaklarından da satın alabilirsiniz.
- Akçaabat
Horonu ve köftesi ile ünlü Akçaabat, Trabzon’un en kalabalık ilçesidir. Akçaabat’a gelmişken çam ağaçları arasına dizilmiş Osmanlı evlerini görmeli, meşhur Akçaabat köftesini tatmalı ve Türkiye’nin en büyük mağaralarından biri olan Çalköy Mağarasını keşfetmelisiniz.
- Hıdırnebi Yaylası
Akçaabat’ın en güzel yaylalarından biri olan Hıdırnebi Yaylası, Metinkale Vadisi eteklerinde yer alıyor. Oksijen seviyesinin oldukça yüksek olması nedeniyle solunum yolu hastalıklarına iyi geldiği bilinen bu yayla her yıl Temmuz ayında düzenlenen şenliklerle binlerce turisti ağırlıyor. Yaylada birçok konaklama imkanı mevcut. aynı zamanda yöresel lezzetleri tadabileceğiniz kafe ve restoranlar, keyifli yürüyüşler yapabileceğiniz parkurlar ve mesire alanlarına da sahip olan bu yaylayı görmenizi öneririz.
- Şahinkaya Kanyonu
Düzköy sınırları içerisinde yer alan ve binlerce yıllık akarsu aşındırmaları sonucunda oluşmuş olan Şahinkaya Kanyonu Trabzon’un en favori doğa sporları merkezlerinden biridir. Kaya tırmanışları için oldukça elverişli sarp kayalıkları Türkiye’den ve dünyadan birçok adrenalin tutkununu kendisine çekiyor. 300 metreden fazla su derinliğine sahip olan buz gibi sularda kano gezilerine katılabilir, yürüyüş parkurlarında ve seyir terasında vakit geçirerek kanyon manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.
- Trabzon Kalesi
Trabzon gezilecek yerler arasında en önemli yapılardan biri de şehrin simgelerinden biri haline gelmiş olan Trabzon Kalesi’dir. Araklı ilçesinde yer alan kale yukarı, orta ve aşağı hisar olmak üzere 3 bölümden oluşmaktadır. Milattan önce 2000 yılında yapıldığı tahmin edilen kale antik kalıntılardan toplanan taşlarla inşa edildiği için ayrı bir öneme sahip. Trabzon’un en güzel panaromik manzaralarından birine sahip olan kaleye çıkarak şehrin en güzel fotoğraflarını buradan çekebilirsiniz.
- Trabzon Müzesi
1900’lü yılların başında inşa edilmiş olan meşhur Kostaki Konağı’nda hizmet veren Trabzon Müzesi, şehir merkezinde yer alıyor. Trabzon turistik yerler içinde en önemli ziyaret noktalarından biri olan müzede Trabzon ve çevresindeki arkeolojik kazılar sonucunda bulunmuş binlerce tarihi eser sergileniyor. Eski Tunç Çağı’ndan Osmanlı dönemine uzanan geniş bir aralıkta yer alan birçok objeyi müzede inceleyebilirsiniz. Aynı zamanda müzenin etnografik eserler bölümünde ise Türk İslam Eserleri ve Osmanlı dönemi dini eserleri sergilenmektedir. Pazartesi hariç haftanın 6 günü açık olan müzeyi şehrin tarihini daha yakından incelemek adına mutlaka ziyaret etmelisiniz.

- İskender Paşa Camii
Trabzon şehir merkezinin en güzel tarihi yapılarından biri olan İskender Paşa Camii, 1529 yılında inşa edilmiş ve orijinal mimarisini günümüze kadar korumayı başarabilmiş muazzam bir Osmanlı eseri. Cami etkileyici bir taş işçiliğine sahiptir. Ancak 19.yüzyılda eklenmiş barok süslemeler de camiye ayrı bir sanatsal değer katmıştır.
- Peristera Manastırı
Maçka’nın en muazzam yapılarından biri şüphesiz Peristera Manastırı. 300 metrelik bir kaya kütlesi üzerine inşa edilmiş olan manastırın 8. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir. Muazzam bir taş işçiliğine sahip olan manastırın bilinen bir diğer ismi de Hızır İlyas Manastırı’dır. Sümela Manastırı kadar bilinmeyen bu muhteşem yapıyı ilk keşfedenlerden biri olmak için Trabzon’a gittiğinizde burayı ziyaret edebilirsiniz.