Kapadokya, yıllar boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılan lav tabakalarının dünyada pek az görülen ilginçlikte ve güzellikte bir coğrafya oluşturduğu bir yer. Erciyes, Hasan Dağı ve Güllü Dağ’ın lav ve küllerinin oluşturduğu değil, bu dağların olmadığı dönemden beri süren doğal bir oluşumun ürünü olan Kapadokya, gizemli ve büyüleyici bir atmosfere sahiptir. Kapadokya, Persler’in “Güzel Atlar Ülkesi” anlamına gelen “Katpatukya” kelimesinden türetilen ismini taşır. Bu bölge, benzersiz kayalara oyulmuş evleri, kiliseleri, yeraltı şehirleri, renkli balonları, ünlü şarapları ve büyüleyici gün batımı ile tanınır. Kapadokya, Nevşehir, Aksaray, Kırşehir, Niğde ve Kayseri illerini içine alan geniş bir alanda yayılmıştır.
Kapadokya’nın meydana gelişi, aktif yanardağların yaymış olduğu küllerle oluşan yumuşak tüf tabakasının üstünü saran ince bir lav tabakasının zamanla sert bazalt oluşumlara dönüşmesiyle gerçekleşmiştir. Bazalt kayaları zamanla çatladı ve altındaki tüfler aşındı, böylece peribacaları ortaya çıktı. İnsanlar bu yumuşak tabakayı oydular, barınaklar ve ibadet yerleri yarattılar, duvarları dini resimlerle süslediler. Bu benzersiz bölgenin köklü tarihi ve kültürel mirası, M.Ö. 2. bin yılın başlarına kadar uzanmaktadır. Peribacaları ve yeraltı şehirleri gibi ilginç oluşumlar, Nevşehir, Niğde, Kayseri ve Aksaray illerini içine alan geniş bir alanda bulunmaktadır. Kapadokya, Toroslar’ın güneyinde, Tuz Gölü Havzası’nın kuzeyinde ve Fırat Nehri’nin doğusunda yer alır. Göreme, Ürgüp, Avanos, Derinkuyu, Ihlara ve Kaymaklı’nın içerisinde yer aldığı Kapadokya, eşsiz doğası ve tarihi güzellikleri ile ünlü bir tatil destinasyonu olma özelliği taşımaktadır.
Tarihe Yolculuk
Ürgüp, Göreme, Avanos ve Uçhisar’ı Kapadokya’nın dört köşesi olarak düşündüğümüzde, her köşesinde farklı medeniyetlerin hikayelerini yaşatan yapılarla karşılaşacaksınız. Büyük bir çoğunluğu geçmişi Kalkolitik döneme, Hititlere dek uzanacak kadar eski; kimileri de Selçuklu, Osmanlı gibi Türk hükümdarlıklarının başlangıç noktasını meydana getiren yakın tarihin izlerini taşıyor. Hristiyanlar, Roma baskısından kaçarak yaşadığı ve çoğaldığı vadiler, bazen gizli saklı, bazen düzenli ve derli toplu olan kiliseler, medreseler; kayaların içine oyulmuş evler, geçim kaynağı olmuş güvercinlikler sizi farklı masallara götürecek, farklı zamanlarda dolaşıyormuşsunuz hissini uyandıracak. Kapadokya’da yapılacaklar listesinde, Göreme Açık Hava Müzesi’nde görmekten büyük keyif alacağınız frekansları, Ihlara Vadisi’nin sakin cennetini, yüksek yerlerden bakıp Kapadokya manzarasını seyretmenin tadını çıkaracaksınız. Eşsiz kompleks yapılardan, yer altı şehirlerine; vadilerdeki güzelliklerden tepedeki kalelere kadar birçok noktayı görmek sizi büyüleyecek. Muhakkak ziyaret etmeniz gereken yerleri sizler için listeledik:
- Göreme Açık Hava Müzesi
- Derinkuyu veya Kaymaklı Yeraltı Şehri
- Ihlara Vadisi
- Aşk Vadisi ve Kızılçukur Vadisi
- Ortahisar Kalesi, Çavuşin Kalesi ve Uçhisar Kalesi
- Mustafapaşa Rum Köyü
Yeraltı Şehirlerini Gezin
Kapadokya’da yapılacak 10 etkinlik arasında en dikkat çekici deneyimlerden biri, dünyanın merkezine yolculuk hissiyle derinlere inmek olacaktır. Bu derinliklerde neler mi bulunuyor? Birer Mısır Piramidi gibi gizemli ve olağanüstü bir mühendislik marifetiyle inşa edilmiş yapılardan söz ediyoruz. Öyle derin ki henüz tam olarak ne kadar olduğunu bilmediğimiz, ancak tahminlere göre oldukça uzakta bir yer. Yer altının metrelerce altında, sayısız insan ve hayvanın rahatlıkla nefes alabileceği kılcal hava kanallarıyla bezenmiş alanlar hayal edin. Dev kapıları, neden ve neye karşı korunduğu hala çözümlenmemiş büyük taşlarla kapatılmış bölgeleri hayal edin. Kapadokya’da tam olarak 36 yeraltı şehri bilinmektedir. Bunlardan en meşhurları geçmişi M.Ö. 3000’li yıllara uzanan Kaymaklı ve Derinkuyu Yeraltı Şehirleridir. Kapadokya’da yapılacaklar listesinde, Kaymaklı ve Derinkuyu’nun yanı sıra Özkonak, Tatlarin, Mazı, Özlüce, Gaziemir gibi yeraltı şehirlerini de ziyaret etmenizi öneriyoruz. Savaşlardan kaçan halkın güneş ışığına olan özlemi, yeraltı şehirlerini gezdiğinizde anlam kazanacak; eğilerek yürürken o zamanların zorluklarını daha iyi anlayacaksınız. Derinkuyu Yeraltı Şehri deneyimini yaşamak ve aynı zamanda eşsiz Ihlara Vadisi’ni gezmek isterseniz, Ihlara Vadisi turuna katılabilirsiniz.
Peribacalarının Arasından Vadi Gezintisi
Eğer doğa yürüyüşlerini seven, kuş cıvıltılarıyla dolu ve meyve yüklü ağaçlar arasında dolaşmaktan hoşlanan bir gezgin iseniz; Kapadokya’da yapılacak aktiviteler arasında en keyifli olanı yürüyüşleri unutmamak gerekir. Doğanın bitki örtüsü her mevsimde farklı renkler sunar. Sonbaharda kızıla dönen yapraklar, baharda yemyeşil bir doğaya dönüşür. Kışın ise kar altında başka türlü göremeyeceğiniz bir manzara sizi bekler. Derelerin eşlik ettiği vadilerde zaman zaman şelalelere rastlayabilir, güvercinleri yol arkadaşı edinebilirsiniz. Meyve ağaçlarının dallarından koparıp taze kayısı ve erik tadabilir, bağların arasından geçerken doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Bu vadiler sadece yürüyüş rotaları değil aynı zamanda tarihi kiliseleri, yaşam alanlarını ve peribacalarını içinde barındıran paha biçilmez mücevherlerdir. Güvercinlik Vadisi’nin herkes tarafından keşfedildiği ve ziyaret edildiği bilinirken, güneşin batışının muhteşem olduğu Kızıl Vadi, romantizmin temsilcisi Aşk Vadisi, Peribacalarının eşsiz gösterisine sahne olan Zelve ve Paşabağı gibi vadiler de mutlaka görülmeye değerdir. Bunların yanı sıra hala keşfedilmemiş, ürkütücü bir film platosunu andıran Gomeda Vadisi gibi vadiler de bulunmaktadır. Bu vadilere gidip görmeyi unutmamanızı öneririz. Peri bacalarını ziyaret etmek, bu benzersiz deneyimi yaşamak ve hakkında daha fazla bilgi edinmek için en iyi seçenek, bölge turu olarak adlandırılan kırmızı tur programa katılmaktır.
Balon Turu
Kapadokya’nın bulutların arasından geçerken, peri bacalarının aralarında süzülen vadileri izlemek; rüzgarın ritmiyle oynaşarak, özgürlüğün en yüksek anlarını tatmak anlamına gelir. Belki de unutulmaz bir evlilik teklifi veya özel bir balayı hediyesi olabilecek kadar özel, yaşamınıza eşsiz bir anı bırakacak kadar kalıcı olan Kapadokya sıcak hava balonu turuna katılmak için bölgedeki uzman firmalarla iletişime geçebilirsiniz. Kapadokya’da yapılacak aktiviteler arasında balon turu, farklılığıyla öne çıkan ve kesinlikle tavsiye edilen bir deneyimdir. Gün doğmadan doğanın uyanışını, peribacalarının teşekkür eder gibi duruşunu, güneşin gözlerini açışını kesinlikle kaçırmamanız gereken anlar arasında yer alıyor. Kapadokya balon turu biraz maliyetli bir aktivite olabilir, ancak inanın bu deneyim kesinlikle buna değer.
Avanos’ta Çömlek Öğrenin
Avanos’un merkezinde sıkça rastlayacağınız “chez” adı verilen atölyelerde, önce ustaların ardından içsel sanatçınızın neler başarabileceğini gözlemleyeceksiniz. Çarkın başına geçerek kilin avuçlarınız arasında nasıl şekil aldığını, nasıl bir vazo ya da testiye dönüştüğünü gözlemleyerek “işte bunu ben yaptım” gururunu tadacaksınız. Çömlek yapmak günümüzde terapistlerin dahi ruh sağlığını olumlu etkilediği bir aktivite olarak biliniyor. Bu nedenle Kapadokya’da yapılacaklar listesine “çömlek yapmak” da ekliyoruz ve keyif alacağınızı garanti ediyoruz. Ayrıca Avanos’daki Güray Müze’de hem kil hem de taşla yapılmış birçok eser gözlemleyebilir, Kızılırmak Nehri’nin toprakların nasıl bir sanatçı topluluğuna dönüştüğüne bu eserlerle bir kez daha tanıklık edebilirsiniz. Haydi, ellerinizi çamura bulayın ve içsel sanatçınızı ortaya çıkarın!
ATV Kullanın ya da At Binin
Eğer “Adrenalin iyi gelir” felsefesini benimseyen bir gezgin iseniz, çamurlu ve sulak alanları aşarak özgürlüğün keyfini ATV turuyla çıkarabilirsiniz. ATV turu, 1 saatlik veya 2 saatlik seçeneklerle kiralayabileceğiniz bir deneyim sunuyor. ATV sürmek, bir jokey kadar deneyim gerektirmese de güvenliğiniz için at çiftliklerinde bilgilendirme ve kısa bir eğitim almanız sağlanıyor. Üstelik tur atları da işlerini iyi bilen ve uysal karakterli atlar. Dolunay safarilerini at üzerinde yaparak, Kapadokya’nın gizemli ve renkli vadilerinde peribacalarının eşliğinde keyfinize diyecek olmadan daha fazla doyacaksınız.