İç Anadolu, veya Orta Anadolu, karasal bir iklime sahip olan bölgemizdir. Çevresi dağlarla çevrili olduğu için deniz iklimi bu bölgede gözlemlenmez. Bu nedenle yağış miktarı sınırlıdır. Kışlar oldukça soğuk ve yazlar ise sıcak geçer. Yükseltiye bağlı olarak bölgenin doğusu, batısından daha soğuk bir iklime sahiptir. Bu nedenle soğuğa dayanıklı ürünler burada yetiştirilir. Güneye doğru ilerlediğimizde ise, Konya bölgesinde geniş tarım arazileri ve düzlükler bulunur. Toprağın özellikle alüvyonlu olması, tarımı daha da önemli hale getirir. Ayrıca, nehirlerin varlığı sulama imkanları sunar. Konya, ülkemizin en büyük tahıl deposudur. Özellikle buğday tarlaları dikkat çeker. Karaman da tarıma uygun geniş arazilere sahip olmasına rağmen, sulama eksikliği nedeniyle bu topraklardan yeterince verim alınamaz. Ancak, son yıllarda elma yetiştiriciliği gelişmektedir. Ülkemizde en fazla elma üretimi ise, bölgenin güney kesiminde bulunan Niğde’de gerçekleşir. Bölgenin doğusunda yer alan Sivas, soğuk iklimi ve yüksek rakımı nedeniyle sebze ve meyve yetiştiriciliği için çok uygun değildir. Yerel halk, özellikle patates, buğday, yulaf, mercimek, şeker pancarı ve korunga gibi ürünleri daha fazla yetiştirir. Korunga, hayvan yemi olarak kullanılan bir bitki türüdür. Bol miktarda çayır ve mera bulunması nedeniyle hayvancılık da ilde önemli bir geçim kaynağıdır.

Eskişehir
Türkiye’nin en modern şehirlerinden biri olarak kabul edilen ve üniversite hayatının canlı yaşandığı Eskişehir’e geldik. Şehir merkezinden geçen Porsuk Çayı’nda sandalla keyifli bir gezi yapmak ve çayın kıyısındaki restoranlarda oturarak güzel vakit geçirmek, bu şehirde yapılacak en güzel şeylerden biridir. Eskişehir’in en ünlü yemeği, çiğ börektir ve nehir kıyısındaki mekanlarda bu lezzeti tatmanız mümkün. Katlama böreği, met helva, balaban köfte, göceli çorba ve kıygaşa ise şehrin diğer meşhur yemeklerindendir. Çibörek, özellikle Kırım Tatarları arasında popüler olan bir hamur işidir ve adını içine çiğ olarak konan kıymalı içerikten alır. Met helvasının adı, yöresel olarak çubukla oynanan bir oyundan gelir. Helva, şekil olarak çubuğa benzediği için “met” olarak adlandırılır. Bu helva, un, şeker, limon, ayçiçek yağı ve su kullanılarak yapılır.
Çankırı
Ankara’ya yakın, küçük ve tarihi bir il olan Çankırı, birçok medeniyetin izlerini taşımaktadır. Bu medeniyetlerin bıraktığı eserleri ve tarihi izleri görmek isterseniz, Çankırı Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca, Türk mimarisinin güzel örneklerini sunan geleneksel Çankırı evlerini de şehirde görmek mümkün. Çankırı’nın ünlü yemekleri arasında yumurta tatlısı, kızılcık şurubu, yaren güveci, höşmerim, tarhana, çekme helva, keşkek, nohut yahnisi, yağlı gözleme, bazlama, mantı ve cızlama gibi lezzetler öne çıkar. Höşmerim, temel olarak un, tuz ve tereyağı ile yapılır ve üzerine bal dökülerek servis edilir. Yoğurt yahnisinin ana malzemeleri ise koyun eti, nohut ve yoğurttur.

Kırıkkale
Kırıkkale’nin, eski medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve tarihi izlerle dolu birçok meşhur yemeği bulunuyor.Bu tatlılar arasında un tarhanası, madımak, sızgıt, tuvalak, ovmaç, yoğurtlu tarhana, sarığı burma ve su böreği gibi çeşitler bulunabilir. Un tarhanası, biber, domates, un, tuz ve yoğurt kullanılarak yapılır. Hazırlanan hamur, iki gün boyunca mayalandıktan sonra parçalara ayrılır ve kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra ise tarhana ufalanır ve çorbası yapılıp afiyetle tüketilir. İşte bahsettiğiniz lezzet, un tarhanasıdır.
Kırşehir
Kırşehir, tarıma dayalı ekonomisiyle öne çıkar ve şehrin ekonomisinin %80’i tarıma dayalıdır. Bu verimli topraklar, lezzetli yemeklerin kaynağıdır. Kırşehir mutfağının meşhur yemeklerinden bazıları sırasıyla şunlardır: Keşkek (keşkef), ayran çorbası, soğanlama, kesme aşı, sebzeli bulgur pilavı, çirleme ve ayva dolması. Çirleme, et, nohut, kuru kayısı, tereyağ, pul biber, salça ve pekmez gibi farklı lezzetlerin karıştırıldığı farklı bir tatlı çeşididir.
Nevşehir
Nevşehir, “yeni şehir” anlamına gelir ve Kapadokya ile Peri Bacaları gibi doğal güzelliklere ev sahipliği yapar. Nevşehir’in ünlü tatları arasında testi kebabı, sızgıt, fırında çömlek eti, ayva dolması, kayısı dolması, Kapadokya köftesi ve düğün çorbası bulunmaktadır. Fırında çömlek eti yemeği, genellikle kuzu eti kullanılarak hazırlanır. Düğü çorbasının adı, ince bulgurun dövülerek inceltilmesinden gelir. Kapadokya köftesi, hazırlanan köftelerin una bulanarak ve daha sonra kızgın yağda kızartılmasıyla yapılır. Genellikle patates püresi ile servis edilir.

Yozgat
Türkiye’nin ilk milli parkı olan ve piknikçilere harika bir ortam sunan Yozgat, enfes yemekleriyle de ünlüdür. İşte Yozgat’ın ünlü yemeklerinden bazıları: Mayalı pide, desti kebap, madımak, tandır kebabı, parmak simit, arabaşı çorbası, pezzik mezesi, incir tatlısı, cılbır ve çiğdem pilavı. Desti kebabı yapılırken kuşbaşı kuzu eti, domates, sarımsak, acı biber, karabiber ve tuz gibi malzemeler kullanılır. Bu karışım testinin içine konur, üstüne tereyağı eklenir ve testi kapatılır. Sonra testi, meşe kömürü veya odun kullanılarak pişirilir. Madımak ise doğada kendiliğinden yetişen bir bitkidir. İlkbaharda kadınlar tarafından toplanır ve evlerde pilav, çorba veya cacık gibi yemeklerde kullanılır. Aynı zamanda kışın da kurutularak veya dondurularak tüketilir.
Sivas
Sivas, İç Anadolu’nun en doğusunda yer alır ve kışları oldukça soğuk olmasına rağmen sıcakkanlı insanları, lezzetli yemekleri ve huzurlu yaşam tarzıyla ünlüdür. Kentin en meşhur tatları arasında Sivas köftesi, katmer, Sivas kebabı, içli köfte, çereli pilav, hingel, peskutan, pancar çorbası, hurma tatlısı, etli mantı, mirik köfte ve Divriği pilavı bulunmaktadır. Sivas köftesi, dana ve koyun eti ile yapılan ve tuzla harmanlanan, avuç içi kadar küçük köftelerden oluşur. Bu nefis yemeği mutlaka denemelisiniz. Sivaslılar, etli mantı yaparken üçgen hamurun kenarlarını, içerisine su alması için tamamen kapatmazlar.
Kayseri
Kayseri, gelişmiş düzeni ve temizliği ile bilinen bir İç Anadolu şehri. Burada halkın ticarete olan ilgisi, yemek kültürüne de yansımış durumda. Genellikle et ve hamur işi yemekler bu bölgede öne çıkıyor. Mantı ve pastırma, Kayseri’nin vazgeçilmezleri arasında. Kayserililer bu lezzetleri çok seviyor ve bu tatların tadını çıkarmayı biliyorlar. Ancak Kayseri mantısı dediğimizde sadece bir tür mantı değil, birçok farklı mantı çeşidi akla geliyor. Etli mantı, tepsi mantısı, yağ mantısı, piravu, Çerkez mantısı, şebit ve paşa mantısı gibi türleri de bulunmaktadır. Kayserililer özellikle Ramazan ayında sucuk içini daha sık tüketirler.

Niğde
Niğde, on bin yıllık tarihi, zengin kültürel mirası, kış ve yaz turizmi ile önemli bir şehir. Bu bölgede elma ve patates üretimi oldukça yaygın. Niğde, Türkiye’nin elma üretiminde büyük bir paya sahip, yıllık yaklaşık 500 bin ton elma üretiliyor. Ayrıca, ilin ünlü yemekleri arasında oğma, mangır ve pancar çorbası, erişte pilavı ve erişte çorbası, ditme, papara, soğan yahnisi, höşmerim, halveter, Niğde kebabı, aşure ve pekmezli zerde gibi lezzetler de yer alıyor. Soğan yahnisi, kuşbaşı dana eti, soğan, salça, kimyon ve karabiberle hazırlanan ve suyuna banarak yenilen lezzetli bir yemek. Niğde kebabı ise kuzu eti, kuyruk yağı, sarımsak, acı biber, domates, salça ve baharatlarla fırında pişirilen bir enfes tat. Bu yemek, pişirilirken su eklenmeksizin sebzelerin doğal suyuyla pişiriliyor.