Ege Bölgesi’nde yer alan Gökçeada, Türkiye’nin en büyük adası olma özelliği taşıyor. Etkileyici görünüme sahip olan doğal güzellikleri, huzurlu atmosferi ve tarihi noktaları ile gezginlerin en çok tercih ettiği beldeler arasında yer alıyor. Geçmiş dönemlerde farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan ada, bünyesinde farklı kültürlere ait iz ve eser barındırıyor.

Türkiye’nin en batısında olan İncirburnu’na da ev sahipliği yapan Gökçeada’da kültürel etkinliklere katılmak, gün batımına karşı huzur dolmak, yürüyüş yapmak ve akşam tavernalarda sirtaki yapmak kaçınılmaz oluyor. Badem kurabiyesi ve Sakızlı muhallebisini tadarak sokaklarında gezmek, muhteşem kareler çekilmek ve huzur dolmak her gezgini mutlu ediyor.
Gökçeada Nerede?
Gökçeada, Ege Denizinin en kuzeyinde ve Saros Körfezinin girişinde yer alıyor. Konumu gereği Çanakkale’ye bağlı bir ilçede bulunuyor ve Ülkemizin en büyük adası olma özelliği taşıyor. Gökçeada’nın güneyinde Bozcaada, kuzeyinde Semadirek Adası, doğusunda Gelibolu Yarımadası ve güneybatısında Limni Adası yer alıyor.
Gökçeada engebeli yapısından dolayı bünyesinde volkanik kütleler barındırıyor. Bunun dışında 673 metre yüksekliğe sahip olan Doruk Tepesi adanın en büyük noktası olarak dikkat çekiyor. Bünyesinde barındırdığı tatlı su kaynaklarıyla beraber baraj gölü ve dört gölete de ev sahipliği yapıyor.
Zeytinliköy Barajı, Gökçeada’nın su gereksinimini en iyi şekilde karşılıyor ve göletler tarım arazilerinin sulanması konusunda yardımcı oluyor. Gökçeada Çanakkale’nin merkezine 45 kilometre uzaklıkta yer alırken; Ankara’ya 720 km ve İstanbul’a 330 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Bu sayede, Gökçeada nerede sorusuna yanıt verilmiş oluyor.
Gökçeada’da Gezilecek Yerler

Türkiye’nin turizm cennetlerinden biri olan Gökçeada eşsiz atmosferi, dinginliği ve doğal güzellikleri ile beraber ziyaretçilerine muhteşem bir seyahat deneyimi sunuyor. Gökçeada’da kaldığınız süreçte sizi muhteşem lezzetteki deniz ürünleri, organik ve envai çeşit barındıran kahvaltılar, enerjinizi arttıracak tatlılar ile besliyor. Bunun yanı sıra, asırlık çınar ağaçlarının gölgesinde huzurlu bir şekilde kahvenizi ve çayınızı içmenize imkan tanınıyor.
Huzur veren havasında yürüyüşe çıkabilir, berrak sularında yüzebilir, ülkemizin ilk ve tek sualtı milli parkında envai çeşit deniz canlılarını yakından görebiliyorsunuz. Tekne turlarıyla ulaşılabilen koyları görebiliyor, Aydıncık Plajına giderek Kitesurf ve rüzgar sörfü deneyimini yaşayabiliyorsunuz.
Gökçeada’da deniz kum güneş üçlüsünün tadına varabileceğiniz onlarca yer bulunuyor. Örneğin Yıldız Koyu, dalış severlerin bayılacağı bir koy olarak dikkat çekiyor. Aynı şekilde Aydıncık Plajı, su sporları ile ilgilenen gezginlerin favorileri arasında yer alıyor. Gökçeada denildiğinde akla gelen koylardan bir tanesi de Laz koyu olup, görmeden adadan ayrılmamanız gerekiyor.
Ülkemizin tek Sualtı Milli Parkı da Gökçeada’da yer alıyor. Tatilinize farklı bir deneyim katmak isterseniz sualtı dünyasına gidebilir ve envai çeşit deniz canlılarını yakından görebilirsiniz. Gökçeada’da mutlaka görmeniz gereken bir yer de Tuz Gölü oluyor. Eşsiz manzarasıyla büyüleyen Tuz Gölü’nü görmeden ayrılmamanız gerekiyor. Gökçeada’da mutlaka görmeniz gereken diğer doğal alanlar arasında Peynir Kayalıkları ve Marmaros Şelalesi yer alıyor.
Geçmiş dönemlerde onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Gökçeada gezilecek yerler arasında tarihi noktalarda bulunuyor. Gökçeada Kent Müzesi, eskiden hamam olarak tercih edilen bir müze olup, geçmişteki ada yaşamına dair bilgiler veriyor. İçerisinde Rumlara dair çeşitli nesneler bulunuyor. Müze de dikkat çeken bir diğer detay da Ülkemizin ilk palyaçosuna ait olan çeşitli nesne ve kostümlerin sergilenmesi oluyor.
Dereköy’de bulunan Koimesis Tis Theotokos Kilisesi, 1800’lü yıllarda inşa edildiği düşünülüyor. Kesme taşlar ve moloz taşları kullanılan kiliseyi görebilirsiniz. Aya Marina Kilisesi, Gökçeada’da en çok ziyaret edilen kiliseler arasında bulunuyor. Merkez Camii, 1813 yılında ibadete açılan ve Osmanlı döneminden kalma bir cami olarak dikkat çekiyor.
Gökçeada Kaya Mezarı, Gökçeada’ya gidildiğinde mutlaka görmeniz gereken tarihi noktalar arasında yer alıyor. Mezarın, bulunduğu konuma nasıl getirildiği hakkında bir bildiği yok ancak oldukça merak uyandırıyor. Eski Rum Köyleri arasında bulunan Bademli, Zeytinli, Tepeköy ve Dereköy’ün mutlaka görülmesi gerekiyor. Peynir Kayalıkları da Gökçeada’da dikkat çeken tarihi noktalar arasında yer alıyor.

Gökçeada’nın popüler köylerinden olan Tepeköy, Kaleköy, Bademli ve Zeytinli Köye giderek, köyün otantik yapısına şahit olabilirsiniz. Muazzam yerleşimiyle dikkat çeken Rum köylerinde, ada sakinleriyle laflarken, eşsiz lezzetteki yemeklerini de deneyimleyebilirsiniz. Kavurucu yaz sıcaklarında bile bunaltmayan havasıyla dikkat çeken Tepeköy Çınaraltı’na giderek eşsiz manzara şahit olabilirsiniz.
Gökçeada’da Denenmesi Gereken Lezzetler
Ege mutfağından izler taşıyan Gökçeada mutfağı, mutlaka denemeniz gereken muhteşem lezzetler sunuyor. Hem Türk mutfağının hem de Rum mutfağının kültürünü yansıtan adada, her şeyin organik olması daha da cezbediyor. Dalından koparılarak taze taze sofranıza getirilen salatalık, domates, yeşilliklerin yanı sıra, organik zeytin ve peynirler de dikkat çekiyor.
Kahvaltısız güne başlayamam diyenlerdenseniz, Gökçeada’da güne muhteşem bir şekilde başlayabileceğinizi söyleyebiliriz. Doğal zeytinler, ev yapımı reçeller, kekikler ile süslenen peynirler, sıcacık ekmek ve köy yumurtası, Gökçeada’da unutulmaz bir kahvaltı deneyimi sunuyor.
Gökçeada mutfağında deniz ürünleri, kırmızı et, otlu yemekler ve zeytinyağlılarda ön plana çıkıyor. Özellikle zeytinyağında kızartılan Kılıç Balığı, buraya özgü lezzetler arasında yer alıyor. Bölgede mevsimine göre en taze balıkları tüketebiliyorsunuz. Karides, kalamar, yengeç ve ahtapot severek tüketilen deniz ürünleri arasında yer alıyor.
Deniz ürünlerinin yanında sunulan mezeler de kendine hayran bırakacak cinste oluyor. Yemek sonrasında Şelale tatlısını da denemelisiniz. Bunun dışında fırında yapılan Oğlak ve kuzu, Gökçeada’da daha önce yemediğinize pişman olacağınız lezzetler arasında yer alıyor. Rum Pizzası, Kuşburnu kurabiyesi, Kurkuti, Vişinada, Koliva ve Ahtapot, Gökçeada’da mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasında yer alıyor.
Gökçeada’da Kültürel Etkinlikler
Huzurlu ve sakin atmosferiyle dikkat çeken Gökçeada’da kültürel etkinlikler oldukça çeşitli oluyor. Gündüz tertemiz koyların tadına varıp, doğal güzelliklerini görüp, tarihi ve kültürel alanlarına şahit olduktan sonra akşamları Gökçeada kafe ve restoranlarına geçebilirsiniz. Bahsi geçen noktalarda sevdiklerinizle Ege mutfağına özgü olan lezzetleri tadabilirsiniz.
Son derece huzurlu ve otantik olan kafelerde hem Gökçeada kritiği yapabilir hem de enfes lezzetleri tadabilirsiniz. Gökçeada’da bulunduğunuz tarihlere denk gelen konser, festival ve şenliklere de katılım sağlayabilirsiniz. Ünlü sanatçıların katıldığı konserler, adanın verdiği huzur ve tatlı atmosfer ile muhteşem geçiyor. Halkın geleneksel eğlencelerine de katılarak Gökçeada’da yaşayanların kültürüne ve yaşam biçimine şahit olabilirsiniz.
Gökçeada’da Konaklama İmkanları
Eşsiz güzellikteki noktalarıyla dikkat çeken Gökçeada, her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor. Huzur ve sakinlik ilk tercihi olan insanlar tarafından rağbet gören Gökçeada turistlere muhteşem seçeneklerde konaklama tesisi sunuyor. Her bütçeye ve her beklentiye hitap eden seçenekler, turistleri mest ediyor.
Lüks otellerden butik otellere, apart evlerden pansiyonlara ve villalardan bungalov evlere kadar pek çok seçenek yer alıyor. Keyfinden ve konforundan ödün vermek istemeyen turistlere lüks oteller, bungalov evler ve villalar hitap ediyor. Bütçesi daha kısıtlı olan ziyaretçilere ise apart ev ve pansiyonlar oldukça avantajlı oluyor. Muhteşem manzaralar sunan ve hizmette sınır tanımayan konaklama alternatifleri, yerli ve yabancı turistlere unutulmaz Gökçeada deneyimi bırakıyor.