Yolculuk, insanın yaşamı boyunca daima hayatının içinde yer alıyor. İş seyahatleri, aile ziyaretleri, gezi gibi birçok nedenle yurtiçi ya da yurtdışı hareketlilik olabiliyor. Rotalar değişirken ulaşım araçlarında da uçak, gemi, tren gibi alternatifler bulunuyor. Ülkemizde şehirlerarası yolculuklarda otobüsler, diğer ulaşım araçlarından daha fazla kullanılıyor.
Karayolu ağının geniş alanlara yayılması, biniş ve iniş noktalarının çokluğu otobüs seyahatini tercih sebebi olabiliyor. Günümüzde pek çok otobüs firmasının il, ilçe hatta kasaba otogarlarında yazıhanesi bulunuyor. Bu özellik otobüse ulaşımı kolaylaştırdığı gibi gidilecek noktanın da en yakınına ulaşmaya yardımcı oluyor. Yanınızdaki bagajın ağırlığını hesaplamadan, telefonu kapatmak zorunda kalmadan yapılan yolculuk çok daha keyifli olabiliyor.
Otobüs firmaları, yolcularının ihtiyaçları doğrultusunda araçlarında revizyona giderken hizmet kalitesini de arttırıyorlar. Otobüs seyahatinde host hizmetinin yanında, Wifi, koltuk aralarında priz gibi detaylarla yolculuğun konforunu arttırmayı hedefliyorlar. Yolun yolcular üzerindeki olumsuz etkisini molalarla azaltan firmalar seyahatin keyfini arttırabiliyor.
Türkiye’de Şehirlerarası Otobüs Kullanım Sıklığı
Türkiye, şehirlerarası hareketliliğin yoğun olduğu ülkeler arasında yer alıyor. İnsanlar sosyal, kültürel, siyasal, ekonomik gibi nedenlerle bir şehirde doğup başka bir şehirde yaşayabiliyor. Ülkemizde kalkınma ve modernleşme adına, farklı dönemlerde nüfus hareketleri ve iç göç oluşmuş. Geçmişte yaşanan iç göçün etkileri bayramlarda, tatillerde, özel günlerde otogarlarda oluşan kalabalıklarda gözlemlenebilir. Doğduğu yer ile yaşadığı yer arasında farklılık olan pek çok vatandaş, özel zamanlarını memleketlerinde geçirmek istiyorlar. Türkiye’nin en batısı ve en doğusu kuş uçuşu 1600 km kadardır. Oldukça uzun sayılan bu mesafe, karayolu ulaşımına dönüştüğünde farklı değerlere karşılık gelebiliyor.
Yerel Otobüs Firmalarının Hemşerilerine Hizmeti
Yerel otobüs firmaları, başta kendi hemşerilerinin hareket yoğunluğu olan şehirlere seferler düzenliyor. Böylece şehrine gelecek ya da gidecek vatandaşlar, aktarma gereği olmadan seyahat edebilir. Pek çok şehirde yazıhanesi olan yerel otobüs firmaları ülkenin batısından doğusuna yolcu taşıyabiliyor. Yirmi dört saatten fazla olan seferler sürelerini ve seferlerin sıklığını genellikle otobüs firmaların planladığı söylenebilir. Şöyle ki Balıkesir’den Van’a 26 saat süren yolculuğu, Van’ın kendi firması ile yapabilirsiniz. Balıkesir’den kalkış saati, mola yerleri ve sıklığı, günlük ya da haftalık sefer sayısını firma kendisi programlar.
Yerel otobüs firmaları hemşerilerinin az olduğu bölgelere sefer koymayabilir. Ülkenin batısında Bursa, İzmir, doğusunda Van aktarma merkezi gibi kullanılabiliyor. Mesela Balıkesir’den Hakkari’ye de ancak Van veya Ankara otogarında aktarma yaparak gidebilirsiniz.
Iğdır’dan İstanbul’a yine yerel otobüs firmaları ile yolculuk yapabilirsiniz. Bir günden fazla süren yolculukta firmaların mola yerlerine, sayılarına, uğradıkları otogara göre süre değişimi olabiliyor. Iğdır otogarından genel anlamda aktarma yapılabilecek ana arterlere otobüs seferleri düzenleniyor. İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere Adana, Bursa, Antalya şehirlerine aktarmasız olarak Iğdır’dan ulaşabilirsiniz. Iğdır – Çanakkale yolculuğu için Bursa’dan aktarma planlamalısınız.
Aktarmasız Ulaşımın Avantajları
Uzak mesafe yolculuklarında bir noktadan diğerine giderken aktarma yapmak zorunda kalabilirsiniz. Aktarmalı ulaşım başlı başına planlama gerektiriyor. Aktarma noktasında iniş saatiniz ve aktarma yapacağınız otobüsün biniş, kalkış saati uyumlu olmalı. Aracınızın gecikme olasılığını hesaplayarak ikinci biletinizi almalısınız. Aktarmalı seyahatlerde bagajınızı indirip bir perondan diğerine taşımak zorunda kalabilirsiniz. Büyük veya küçük fark etmeden bir bagajı alıp araç değiştirmek stresli bir süreç olabilir. Tek biletle ve tek araçla seyahat ederken elinizde eşyalarınızla peronlar arasında koşmanız gerekmeyebilir.
Türkiye’nin En Uzun Otobüs Seferleri
Otobüs firmaları, yolcularına sunduğu yüksek kaliteli hizmet ile seyahatin konforunu arttırıyor. Geniş ve ergonomik koltuk yapısı, yolculuğun verdiği yorgunluk hissini azaltıyor. Telefonunuzu kapatmanızın gerekmediği otobüs yolculuğunda, koltuk aralarındaki 220 voltluk priz, akıllı cihazlarının çalışmasına olanak sağlıyor. Yolculukların kalitesinin artması beraberinde tek araçla uzun yolculukların da yapılabilirliğini arttırıyor. Türkiye’de 24 saatten uzun süren pek çok otobüs seferi bulunuyor.
- Marmaris – Van (31.15 Saat)
Marmaris’ten 31.15 saatlik yolculukla, aktarma için vakit harcamadan Van’a ulaşabilirsiniz. İki nokta arasında düzenlenen karşılıklı seferler, gidiş ve dönüşlerde yolculara kolaylık sağlıyor. Yolculuk güzergahı üzerinde bulunan Erzurum, Sivas, Konya, Afyon bölgelerindeki seçkin dinlenme tesislerinde 30 dakikalık dört mola veriliyor.
- Çanakkale – Van (30.00 saat)
Bu sefer ile Çanakkale’den Van’a, Van’dan Çanakkale’ye 30 saatte aktarmasız yolculuk yapabilirsiniz. Otogar noktaları dışında dört farklı dinlenme tesisinde mola verilen seferlerde genellikle 34 durak bulunuyor. Otobüs rota üzerinde bulunan Sivrihisar, Yozgat, Gürün (Sivas), Erzurum’un seçkin dinlenme tesislerinde mola veriliyor. Toplamda 2 saati bulan molalarda ihtiyaçlarınızı giderebilir, alışveriş yapabilirsiniz.
- Marmaris – Ağrı (27.30 Saat)
Doğu Anadolu bölgesinde yer alan Ağrı’dan Marmaris’e düzenlenen otobüs seferleri 27.30 saatlik süresi ile Türkiye’nin uzun otobüs seferleri arasında yerini alıyor. 28 duraklı güzergahın dört tanesi 30 dakikalık dinlenme tesislerine ayrılmış. Mola için seçilen dinlenme tesisleri genellikle Denizli, Konya, Sivas, Erzurum bölgelerinde bulunuyor. Ülkenin batısından doğusuna olan yolculukta mevsimine göre, kısa sürede farklı iklim koşullarını görebilirsiniz.
- İzmir – Van (26.30 Saat)
Doğu Anadolu bölgesinin en büyük ili olan Van’dan İzmir’e 26.30 saatlik otobüs yolculuğu ile ulaşabilirsiniz. Karşılıklı seferler olan güzergah yolculuk süresi ile Türkiye’nin en uzun otobüs yolculukları arasındadır. Bu seyahatte Uşak, Konya, Gürün (Sivas), Bingöl şehirlerinde 30’ar dakikalık molalar veriliyor. Dört mola verilen İzmir – Van otobüs rotasında yol üzerindeki farklı il ve ilçe otogarlarına girilebiliyor.
- Rize – Bodrum (26.00 Saat)
Rize – Bodrum güzergahı 26.00 saatlik seyahat süresi ile Türkiye’nin uzun otobüs rotaları arasında yer alıyor. 46 duraklık güzergahta 30 dakikalık üç mola veriliyor. Denizli, Sungurlu, Terme noktalarında verilen molaların yanında ihtiyaçlarınız için bazı otogarlarda 10’ar dakikalık beklemeler yapılıyor. Yolculuğun Samsun, Rize arasındaki bölümünde devam eden yerleşim bölgeleri bulunuyor. Karadeniz sahilini takip eden yolda manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.
- Ağrı – Çanakkale (26.05 saat)
Ağrı Çanakkale güzergahı da 26 saatlik uzun yolculuklar arasında yer alıyor. 30 dakikalık dört mola verilen seyahatte Erzurum, Sivas, Yozgat, Sivrihisar bölgelerinde yer alan tesislerde duruluyor. Her iki yönde sefer yapılabilen seyahatte aktarmasız yolculuğunun keyfini çıkarabilirsiniz.
- Datça – Sinop (24.00 Saat)
En kuzeyde Sinop’tan Ege kıyılarındaki Datça’ya tek otobüsle 24 saatte ulaşabilirsiniz. İki adet yarım saatlik mola verilen yolculukta 24’e yakın durak bulunuyor.
Türkiye’de Uzak Mesafeler Ve Otobüs Yolculuğu
Doğal güzellikleri ile her yıl milyonlarca turisti ağırlayan Türkiye’yi keşfetmekte uzun otobüs yolculuklarını kullanabilirsiniz. Ülkemizin en batısından en doğusuna yapacağınız yolculukta geçtiğiniz her noktayı yavaş yavaş izleyebilirsiniz. Aynı gün içinde farklı iklim koşullarını da gözlemleyebileceğiniz rotalarda birçok manzaraya tanıklık edebilirsiniz.
Uzun mesafeler aynı zamanda kendinize ayıracağınız uzun zaman anlamına gelebilir. Otobüsün koltuğunda otururken beğeniniz doğrultusunda kitap okuyabilir, müzik dinleyebilirsiniz. Firmalar araçlarındaki geniş oturma alanları, multimedya seçenekleri, ikram çeşitleri ile seyahati konforlu hale getiriyor. Otobüs yolculuğunda cihazlarınız için ihtiyacınız olacak enerjiyi koltuğunun yanındaki prizden alabilirsiniz. Telefon, tablet gibi akıllı cihazlarınıza bu noktalardan enerji sağlayabilirsiniz. Mola yerlerinde ihtiyaçları gidermenin dışında yöresel lezzetleri alabilirsiniz. Uşak tarhanası, Afyon şekeri, sucuğu, Çorum leblebisi yerinden alacağınız lezzetler arasında yer alıyor. Bölgesel el işlerine de mola noktalarından ulaşabilirsiniz. El yapımı ahşap oyuncaklar ya da objeler, yün patik, kilim gibi el dokumalarını mola noktalarında bulabilirsiniz.