Türbülans, havanın nesnelerin üzerinden veya çevresinden akmasıyla oluşan doğal bir olaydır. Hava, farklı hızlarda hareket ettiğinden veya farklı yönlerde hareket ettiğinden türbülanslı olabilir. Ayrıca rüzgar yönü ve hızındaki değişiklikler nedeniyle türbülanslı olabilir ve bu da basınçta değişikliklere neden olur.
Bir uçak türbülansa girdiğinde yolculuk inişli çıkışlı ve rahatsız edici olabilir. Uçak ayrıca yalpalama ve yuvarlanma gibi normal hareketlerden daha güçlü olabilir. Türbülans durumu yaşandığında yolcuların kendilerini güvende hissetmemeleri gayet olağandır. Bu aşamada bu tür olaylara karşı bilgi sahibi olmak; yolcuların kendilerini daha rahat hissetmelerine katkı sunacaktır. Peki, uçak türbülansa girdiğinde ne olur? İşte detaylar!
Uçak Türbülansa Girdiğinde Ne Olur?
Uçak türbülansa girdiğinde, pilotlar bunu genellikle yolculara duyuru yaparak bildirmektedir. Böylece yolcular neler olup bittiğinin farkında olur. Böyle durumlarda bazı havayolları emniyet kemeri ışıklarını bile açacaktır. Yolcular türbülans geçene ve emniyet kemeri ışıkları tekrar sönene kadar koltuklarında kalmalıdır. Türbülansın özellikle kötü olması veya uzun sürmesi durumunda yolcuların koltuklarına geri dönmelerini ve emniyet kemerlerini tekrar bağlamalarını isteyen bir anons yapılacaktır.
Oluştuğunda türbülans uçağınızın irtifa kaybetmesine ve alçalma hızınızın artmasına neden olur. Kabin basıncında bir değişiklik yaşayabilirsiniz ve uçağın içinde itilip kakıldığınızı hissettiren bazı çarpmalar veya sarsıntılar olabilir. Emniyet kemeri işaretiniz yanıyorsa, türbülans oluştuğunda emniyet kemerinizi sıkıca bağladığınızdan emin olmalısınız. Çünkü güvenli bir şekilde bağlanmazsanız ani hareketler yaralanmalara neden olabilir! Böyle zamanlarda kabin daha havasız hissedilecektir.

Uçak Ne Zaman Türbülansa Girer?
Türbülans genellikle yükselen sıcak hava cepleri aşağı akımlarla karşılaştığında meydana gelir. Bu, günün belirli saatlerinde meydana gelme olasılığı daha yüksektir. Türbülans atmosferde normal bir olaydır ve günün veya gecenin herhangi bir saatinde meydana gelebilir. Uçarken, havanın bozuk olduğu bir bölgeden geçerken türbülans meydana gelebilir.
Türbülans nedir? Türbülans, üst atmosferdeki düzensiz hava akışından kaynaklanır. Türbülans düzgün veya engebeli olabilir ve en sık kalkış ve iniş sırasında ve ayrıca dağlar ve diğer yüksek araziler üzerinde uçuş sırasında karşılaşılır. Bulutlarda da oluşabilir. Dolayısıyla son zamanlarda yapılan araştırmalar neticesinde pek çok farklı hava olayının türbülansa neden olabileceğini ifade etmek mümkün olmaktadır.
Türbülans, düzensiz hareket halindeki havayı tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Genellikle düz olmayan yüzeyler üzerinden veya uzun engellerin etrafından akan hava nedeniyle oluşur. Türbülans, uçağın irtifa kazanmasına veya kaybetmesine bağlı olarak pozitif veya negatif olabilir. Bu tarz olayların günlük rutin uçuşlarda dahi yaşanıldığı bilinmektedir. Bu durumun doğal sonucu olarak türbülans konusunda karşımıza pek çok farklı dinamik çıkmaktadır.
Türbülans Olduğunda Yolcular Ne Hisseder?
Bir uçak türbülansa girdiğinde, uçuşunda bir miktar pürüz yaşayacaktır. Bu, yolcular ve mürettebat için rahatsız edici olabilir, ancak genellikle uçak veya içindekiler için ciddi bir güvenlik sorunu oluşturmaz. Türbülans, bir pilotun dünyanın belirli bölgelerinde uçarken karşılaşabileceği rüzgar kesme ve mikro patlama koşullarını tanımlamak için kullanılan terimdir.
Türbülans, dünyanın herhangi bir yerinde hava koşullarının veya fırtına aktivitesinin olduğu herhangi bir yerde meydana gelebilir. Türbülans en çok yüksek irtifalarda ve kötü hava dönemlerinde görülür. Böyle durumlarda yolcuların uçak içerisinde kendilerini çok daha havasız bir ortamda hissetmeleri gayet olağandır. Esasında bu durum; yolcuların kısa süreli panik durumları yaşamasına da neden olacaktır.
Türbülansın Nedenleri Nelerdir?
Pek çok farklı nedenden dolayı uçaklar türbülansa girerler. Hava kütleleri farklı irtifalarda karşılaştıklarında kuvvetli rüzgarlar ve türbülans oluşturabilirler. Örneğin, sıcak hava düşük irtifada soğuk havayla karşılaşırsa, uçmayı zorlaştırabilecek güçlü yukarı veya aşağı hava akımlarına neden olabilirler.
Havaalanlarının yakınındaki yüksek uçurumlar genellikle türbülansa neden olabilecek güçlü rüzgarlar üretir. Uçuş yolunuz boyunca yüksek binalar görürseniz, bu da başka bir türbülans kaynağı olabilir. Dağlar genellikle türbülansa neden olabilecek güçlü rüzgarlar üretir. Uçağınız uçuşunuz sırasında dağların üzerinden uçarsa, bu rüzgarlar nedeniyle biraz sarsıntı yaşayabilirsiniz.
Türbülans, uçağın gövdesinin dikey veya yatay hızındaki ani bir artıştır ve aşağıdaki faktörlerden kaynaklanabilir:
- Hava basıncı değişimleri
- Yukarı ve aşağı hava akımları
- Rüzgar hızında ve/veya yönünde ani bir değişiklik
- Yeryüzünün veya suyun ısınmasıyla oluşan rüzgarlar
Görüldüğü üzere uçaklarda türbülans gündeme geldiği zaman karşımıza pek çok farklı kriter çıkmaktadır. Bu aşamada uçuş öncesinde türbülans konusunda bilgi sahibi olmak; uçuş sırasında bu tarz bir durumla karşılaştığınız zaman; kendinizi daha rahat hissetmenizi mümkün kılacaktır. Peki, uçaklarda türbülans ne kadar sürer? İşte detaylar!
Uçaklarda Türbülans Ne Kadar Sürer?
Türbülans, şiddetine ve bir fırtına hücresi içindeki konumuna bağlı olarak birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar sürebilir. Bir fırtına sisteminin merkezinden ne kadar uzak olursa, türbülans o kadar az şiddetli olacaktır. Türbülans, uçaklarda uçmanın normal bir parçasıdır. Uçakların uçuş yollarını etkileyen rüzgar akımları ve hava koşullarındaki değişikliklerden kaynaklanır. Türbülans sert olabilir, ancak büyük sorunlara neden olması veya uçağa zarar vermesi olası değildir.
Türbülansın geçmesi için geçen süre, ona neden olan fırtına hücrelerinin boyutuna ve konumuna bağlıdır. Genel olarak, türbülansın uçuşunuz sırasında en fazla 10 dakika ile yarım saat arasında sürmesini bekleyin. Okyanuslar veya büyük su kütleleri üzerinde uçuyorsanız, dağlar veya çöller üzerinde uçmaktan daha kısa olacaktır. Bu aşamada türbülans durumunda panik yapmamanız ve size iletilen yönergelere uygun davranmanız oldukça önemlidir.
Fırtına veya kar fırtınası gibi kötü havalarda yüksek irtifalarda uçuyorsanız türbülans bekleyebilirsiniz. Cephelerin buluştuğu bir bölgedesiniz ve hava akışını bozan dağların veya diğer engellerin üzerinden uçuyorsanız da uçuşunuz sırasında türbülansla karşılaşabilirsiniz. Yine yüksek rakımlı bir havaalanına yaklaşıyor veya buradan havalanıyorsanız da uçağınızın türbülansa yakalanması daha fazla olasıdır.
Türbülans, uçaklarda yaralanmaların en yaygın nedenidir. Türbülans, uçağınızın düştüğünü ve yükseldiğini veya bir yandan diğer yana savrulduğunu hissetmenize neden olabilir. Bazı durumlarda emniyet kemerinizin sıkılaşmasına veya gevşemesine neden olabileceği gibi yürümeyi de zorlaştırabilir. Bütün bu bilgiler ışığında türbülans durumunda sakin kalmanız ve size iletilen bilgilere uygun davranmanız, böyle durumları daha hafif atlatmanızı mümkün kılacaktır.

Türbülans Nedeniyle Uçaklar Düşer Mi?
Havayollarının türbülansla ilgili katı güvenlik düzenlemeleri vardır ve pilotlar aşırı koşullarda bile olaysız uçmak üzere eğitilmiştir. Uçaklar, aşırı hava koşullarında diğer uçaklar veya kuşlar veya ağaçlar gibi nesnelerle çarpmalardan kaynaklanan hasarları önlemeye yardımcı olan çarpışma önleme teknolojileri gibi özel özelliklerle tasarlanmıştır. Hava yolculuğu genellikle güvenli ve heyecan vericidir. Bu aşamada doğrudan türbülansın uçağın düşmesinde etkili olacağını ifade etmek hatalı bir yaklaşım olacaktır.
Türbülans, hava basıncında bir uçağın etrafındaki düzgün, sabit hava akışını bozan değişiklikler olduğunda meydana gelir. Bu değişiklikler, rüzgar dağların, binaların veya büyük su kütlelerinin üzerinden estiğinde meydana gelebilir. Türbülans, bir seferde birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar sürebilir ve yakınlarda bulut veya yağmur olmadığında bile her türlü hava koşulunda meydana gelebilir.
Türbülans sadece uçaklarla da sınırlı değildir! Ayrıca karadaki teknelerde ve arabalarda yolların engebeli olduğu veya çukurların olduğu durumlarda da yaygındır. Türbülansla karşılaşabileceğiniz bir dönemde uçuyorsanız, kalkıştan önce pilottan bununla ilgili bir anons duyacaksınız. Havayolları genellikle yolculara bu süre zarfında koltuklarına oturmalarını ve kemerlerini bağlamalarını tavsiye edeceklerdir.