Ülkemiz, gerek gölleriyle, gerek dağlarıyla, gerekse de denizleri bakımından birçok çeşitte doğal güzellikler barındırmaktadır. Bu doğal oluşumların turizm başta olmak üzere pek çok katkısı bulunur. Su içeren bazı doğal oluşumların insana fayda sağladığı da bilinmektedir. Bu bakımdan ülkemiz doğa anlamında zenginliğini korumaktadır. Bu güzelliklerden birisi olan Uluabat Gölü, zaman zaman insanların araştırma konusu olabilir. Kişiler Uluabat Gölü nerede sorusunu sıklıkla sunmaktadır. Uluabat Gölü Türkiye’de yer alır ve eski adı Apolyont Gölü olarak bilinir. Göl, kapladığı alan bakımından büyüktür ve tatlı su gölü olma özelliği taşır. Coğrafi konum olarak Marmara Bölgesi içerisinde ve Bursa ili sınırlarında yer alır.
Sucul bitkiler, dip canlılar, kuş çeşitleri ve balık çeşitleri bakımından zengin içeriğe sahip olan göl, 1998 senesi Nisan ayında T.C. Çevre Bakanlığı tarafından Ramsar bölgesi şeklinde ilan edilmiştir. Ramsar, sözleşme ile korunan bölgeleri ifade eden bir kavramdır. Bahsedilen sözleşme Ramsar’da imzalanır. Bu nedenle ilgili isim verilmektedir. Ramsar, İran’da yer alan bir şehirdir. Uluabat Gölü, Marmara Bölgesinde yer alırken gölün özellikleri, efsanesi, tarihi ve oluşum şekli bulunmaktadır. Peki, Uluabat Gölü’ne nasıl gidilir?
Bursa’da yer alan Uluabat Gölü’ne ulaşım için öncelikle bu şehre varmak gerekir. Ayrıca Gebze – Orhangazi – İzmir otoyolunun kullanılmasıyla da Uluabat Gölü’ne ulaşım mümkündür. Uluabat Gölü’ne ulaşım kara yoluyla kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

Uluabat Gölü Gezilecek Yerler Listesi
Uluabat, Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından birisidir. Apolyont ismiyle de bilinir. Gölün sahip olmuş olduğu tarih nedeniyle mutlaka ziyaret edilmesi gerekir. 156 km2 büyüklüğündeki alanın mutlaka görülmesi gereken ve gezilmesi gereken yerleri bulunur. Suları sığdır ancak kirlilik nedeniyle görüntüsü bulanıklaşmıştır. Uluabat Gölü nerede başlıklı yazımıza gezilecek yerler listesiyle devam edebiliriz;
· Gölyazı: Gölyazı, eski bir Rum köyü olarak bilinir. Apollonia ad Rhyndacum antik kenti üzerinde kurulmuştur. 2500 yıl kadar önce planlanmış bir kent konumunda olan Apollonia, şimdilerde karaya köprü ile bağlanmış bir yarımada üzerinde kuruludur. Antik kent içerisinde yer alan yarımadayı çepeçevre kuşatan surlar büyük oranda ayakta durmaktadır. Ancak diğer kalıntıların evlerin altında kalması söz konusudur. Osmanlı Hamamı ve Rum Kilisesi restore edilerek korumaya alınmıştır. Gölyazı, birinci derece arkeolojik SİT alanı ilan edilmiştir. Eski dokusu büyük bir oranda korunur. Roma döneminde Apollonia ad Rhyndacum adına bir para bile basılmıştır. Apollonia zaman içerisinde Apolyont’a dönüşmüştür. Gölyazı kasabası ve Uluabat Gölü bu isimle anılmıştır. Kasaba bölgesinde geçim kaynağı balıkçılıktır. Kadınların da erkekler gibi balığa çıkması söz konusudur. Göl içerisinde en çok turna balığı ve sazan avlanır. Ağlayan Çınar, Gölyazı’da bulunan ve görülmesi gereken yerlerden birisidir. Koca çınar, köyün tam merkezinde bulunur ve 750 yıllık olduğu rivayet edilmektedir. Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, ilgili çınarı koruma altına almıştır. Uluabat Gölü’ne geldiğinizde gidilmesi gereken yerlerden birisi Gölyazı olurken burada Ağlayan Çınar’a gitmeyi ihmal etmeyiniz.
· Eskikaraağaç: Uluabat Gölü gezilecek yerler arasında bir başka uğrak yeri Eskikaraağaç Köyü’dür. Köy, göl kenarında kurulmuştur. Bu noktada sadece duvarları kalan bir Rum kilisesi kalıntısı haricinde başka bir tarihi kalıntı bulunmamaktadır. Köyün karşısında gölde bulunan yedi adanın en büyüğü olan Halilbey Adası yer almaktadır. Bir motor kiralayıp göl içerisindeki adaları keşfetmeniz mümkündür. Uluabat Gölü çevresi leyleklerin de önemli yaşam alanlarındandır. 2004 yılından beri göl çevresinde yer alan on iki köy içerisine leylekler için yuvalar yapılmıştır. Eskikaraağaç bu köylerden birisidir. Mayıs ayında düzenlenen ve üç gün süren Leylek Şenlikleri burada yapılmaktadır. Uluabat Gölü kıyısında Mustafa Bilgiç tarafından kurulan özel bir kuş cenneti de yer alır. Burasını da mutlaka gezilecek yerler listesine eklemeniz gerekir.
Uluabat Gölü Seyahat Rehberi
Uluabat Gölü nerede başlıklı yazımızda seyahat rehberinin de yer alması gerekmektedir. Gezilecek yerlerden ulaşım yoluna kadar birçok bilgiye yer verilmelidir. Bu nedenle Uluabat Gölü seyahat rehberi hazırlanmıştır. Uluabat Gölü Türkiye’nin Marmara Bölgesi’nde yer almaktadır. Bursa ili sınırları içerisindedir. Bursa’nın Karacabey ve Mustafa Kemal Paşa ilçeleri arasında yer almaktadır. Gölyazı başta olmak üzere birçok köy ve kasabayı ziyaret edebilirsiniz. Gölyazı kasabasına ek olarak Ayvaini Mağarası’nı da ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Kocaçay Deltası bulunmaktadır. Suuçtu Şelalesi, Uluabat Kuş Cenneti, Eskikaraağaç Köyü gibi görülecek birçok yer bulunmaktadır. Uluabat Gölü’ne gezmek için geldiğiniz zaman buna Gölyazı ile başlayabilirsiniz. Kıyıya yakın olan adalar ile sahil bağlantısı köprüler yardımıyla sağlanmıştır. İlkbahar aylarında yükselen su sayesinde ağaçlar yarı beline kadar suların içinde kalır. Evlerin ise nostaljik yapılarını hala koruduklarını söyleyebilmek mümkündür. Göl ve köylerin tarihi çok eskilere dayanır. Kentin görkemi ve güzelliği ise sizlere fikir ve ilham verecek boyuttadır.
Uluabat Gölü’nde su ürünlerine oldukça yer verilir. Kerevit, sazan, turna gibi balıkların köy meydanında satın alınabilmesi mümkündür. Kuş cennetinde şayet piknik yapmak isterseniz Mustafa Bilgiç’e öncesinden telefon ederek sipariş verebilirsiniz. Beraberinde getireceğiniz ürünlerle birlikte çimler üzerinde yer alan masalarda yemek yiyebilirsiniz. Ayrıca ufak lokantalarda hazırlanan çiğ böreklerin tadına da mutlaka bakın. Bursa’ya kadar gelmişken rotanıza Bursa ve gezilecek yerlerini de ekleyebilirsiniz.

Uluabat Gölü Hakkında Bilgiler
Uluabat Gölü nerede sorusunun sonrasında göl hakkında bazı bilgileri vermek, yerinde olacaktır. Bursa’da yer alan Uluabat Gölü’nün en derin noktası 10 metre civarındadır. 1998 yılında dünya mirası için SİT alanı olarak kabul edilmiştir. Gölün içerisinde Yılan Balığı, Kızılkanat Balığı, Doğu Avrupa Kereviti, Çakıl Balığı sıklıkla yer alır. Göl, tür olarak tektoniktir ve tatlı su gölü olarak geçmektedir. Alan büyüklüğü 156 km2 ve rakımı 8 metredir.
Uluabat Gölü tektonik türde oluşan bir göldür. Göl çevresinde Bursa, Gönen ve Yenişehir adında yerleşim yerleri bulunur. Bu yerleşim yerlerinde meydana gelen çöküntüler sonucunda Uluabat Gölü ortaya çıkmıştır. Özetle bu yerleşim yerlerinin Uluabat Gölü’nün oluşumunda etkili olduğu düşünülmektedir.
Uluabat Gölü’nün büyük bir kısmı sığdır. Ortalama derinliği 2,5 metredir. Sığ alanlarda derinlik miktarı 1 – 2 metre arasında değişmektedir. Doğu – Batı yönü arasındaki mesafesi 25 km civarındadır. Genişliği ise 12 km civarında olduğu bilinmektedir. Uluabat Gölü, T.C. Çevre Bakanlığı tarafından koruma altına alınan bir bölgedir. Bu nedenle göl ve çevresinde tarım, hayvancılık ve balıkçılık yapılabilir. Bursa ilinde yaşayanlar tarafından göl sıklıkla ziyaret edilse de, çeşitli şehirlerden çok kişi gelmektedir. Ayrıca yurtdışından gelen turistlerin de olduğu bilinmektedir.
Göl çevresinde iklim olarak Marmara Bölgesi iklimi hâkimdir. Hemen her mevsim yağış alan bir yapısı bulunmaktadır. Göller açısından oldukça zengin olan ülkemizin sayılı göllerinden birisi de Uluabat Gölü’dür.
Uluabat Gölü nerede sorusuna Bursa ili sınırlarındadır şeklinde yanıt vermiştik. Buraya gelmeyi düşünen kişilerin mutlaka önceden gidilecek yerler listesine hâkim olması gerekir. Bu nedenle seyahat rehberi niteliği taşıyan bu yazımızı dikkatle incelemeniz önerilmektedir. Ayrıca Uluabat Gölü ve çevresi hakkında detaylı araştırmalar yaparak daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.