Üsküp, Makedonya’nın en gözde şehri ve başkenti olarak biliniyor. Kadim kültürlerin birçoğuna eşlik eden Üsküp’ün farklı milletler ve farklı inançlardan insanları birleştirdiği görülür. Göze çarpan ilk özelliklerinden birisi de doğu ve batı kültürünü harmanlayarak kendi içerisinde yaşatmasıdır. Üsküp şehri içerisinde Türk, Arnavut ve Makedon kültürünü yansıtan birçok eser ve yapı barındırır. Mimarisi, tarihi, yemek kültürü, şarapları, çarşısı, kültürü ve sosyal hayatı bakımından farklı ögeler barındıran bir şehirdir.
Üsküp şehrinde gezilmeye, görülmeye ve yaşamaya değer birçok deneyim vardır. Siz de bu eşsiz şehirde deneyim yaşamaya karar verdiyseniz size rehberlik edecek liste şu şekildedir:
Üsküp Gezi rehberi
· Tatil planınıza Üsküp şehrini dahil ettiyseniz öncelikle araştırma yapıp bir ajanda tutmanız gereklidir. Üsküp hakkında bilmeniz gereken her şeyi, gezip görmek istediğiniz her şeyi bu ajandaya not etmelisiniz. Elinizde bir ajandanın olması yolculuktan önce ve de yolculuk esnasında size kolaylık sağlayacaktır. Yolculuk sırasında ajandanıza notlar alırsan yolculuk sonrasında da Üsküp ajandanız olur ve hatıra olarak saklayabilirsiniz. Ajandanızın içine sırayla hangi bilgileri yazacağınızı da belirtmelisiniz ve ajandanın içerisi düzenli olmalıdır. Yolculuk esnasında ajandaya ihtiyaç duyarsanız hangi bilginin hangi sayfada yer aldığını bilmeniz işlerinizi kolaylaştırır.
· Ajandanızda ilk yer alması gereken bilgiler Üsküp şehrinin bütün bilgileri olmalıdır. Öncelikle Üsküp şehrinin iklim koşullarını öğrenmelisiniz. Üsküp şehrinin genel olarak iklim özellikleri şöyledir: kış mevsimi nemli ve soğuk, ilkbahar serin ve yağmurlu, yaz mevsimi ise nemli ve sıcak geçer. Yaz aylarında Üsküp şehrinin sıcaklığı 30-40 derece olabilir. Sıcaklık nedeniyle turistler genellikle yaz mevsimini tercih etmiyor.Bu iklim koşullarına ait bilgileri ajandaya not etmeniz gerekir. Daha sonra hangi mevsimin sizin için daha uygun olduğuna karar vermelisiniz. Her mevsimin güzelliği ve de zorluğu olabilir. Şehrin yapısına ve sizin kendi isteğinize göre bir tercih yapmalısınız. Hangi mevsimde seyahat etmek istediğinize karar verdikten sonra tahmini hava durumlarını da takip etmeniz gerekir.
· Üsküp ajandanızın ilerleyen sayfalarından ilki de Üsküp şehrine nasıl gideceğiniz konusundaki tüm bilgiler olmalıdır. Üsküp’e gitmek için hangi adımları incelemeniz gerektiğini araştırmalısınız. Üsküp’e gitmek için vize çıkarmanıza gerek yok. Üsküp seyahatiniz için yanınızda kimlik ve pasaport olması yeterlidir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Makedonya’da vizesiz 90 gün kalma hakkı vardır. Siz de bu haktan yararlanarak 90 güne kadar Makedonya’nın Üsküp şehrinde vizesiz seyahat edebilirsiniz. Seyahat için yanınıza kimlik ve pasaport almayı unutmamalısınız. Seyahatiniz öncesinde Covid-19 aşısı olmanız ve bunun bir adet belgesi yanınızda olmalıdır. Aşı kartınız varsa aşı kartı taşımak daha kolaydır. Seyahate çıkmadan önce PCR testi tapmanız ve test sonucunun negatif olması gereklidir.
· Türkiye’den Üsküp’e gitmek için iki farklı firmanın direkt uçuşları vardır. Üsküp’e direkt uçuş İstanbul üzerinden her gün yapılır. Uçak biletinizi önceden almanız maliyet açısından da farklı olacaktır. Seyahatinize karar verdikten kısa bir süre sonra bilet almanız bütçenizi de zorlamayacaktır. İstanbul üzerinden her gün direkt uçuş vardır ve bu uçuşlar sadece 1 saat 10-15 dakika sürüyor. Türkiye’den bu kadar kısa bir sürede Üsküp şehrinde eşsiz bir tatil yapabilirsiniz.
· Üsküp’ün para birimi ise Dinar olarak biliniyor. Dinar para birimi Euro ya eşitlendiği için şehirde Euro da kullanabilirsiniz. Nakit paranın yanı sıra şehirde kart kullanımı da vardır. Şehrin belirli bölgelerinden ATM bulabilirsiniz. Döviz bozdurarak nakit ihtiyacınızı da karşılayabilirsiniz. İster ATM den para çekin isterseniz nakit para bulundurun yanınızda iki türlü de şehirde para veya ödeme sıkıntısı yaşamazsınız.
· Üsküp şehrinin resmi dili Makedonca olarak biliniyor. Üsküp şehrinin bazı kesimlerinde Türkçe, Arnavutça, İngilizce de konuşuluyor. Üsküp şehrine seyahate gidenler genellikle dil sorunuyla karşılaşmadığını söylüyor. Şehirde dolaşırken Makedonca ve Arnavutça bilmeseniz de Türkçe veya İngilizce bilmeniz de seyahatiniz için yeterli olacaktır. Aynı zamanda Türkiye ile Üsküp arasında iki saat zaman farkı vardır.
· Üsküp mutfağı hakkında da birkaç bilgiyi ajandanıza not etmekte fayda var. Üsküp mutfağının en bilindik yemekleri arasında patates yemekleri, kebap çeşitleri, lahana yemekleri, çorba çeşitleri, kıymalı ve etli yemekleri ve tahıl yemekleri vardır. Yemeklerin içerisinde özellikle kuzu kebabı sık tercih edilen yemeklerdendir. Vejetaryen veya vegan besleniyorsanız sebze ve tahıllı yemekleri tercih edebilirsiniz.
· Üsküp çarşısı ve sokakları hakkında da kıyafet konusunda özellikle Türkiye ihracatı ürünler olduğunu ve farklı kıyafet seçeneklerinin sınırlı olduğunu bilmelisiniz. Yöresel kıyafetlere merakınız varsa şehir merkezinde bulunan mağazalardan Üsküp yöresel kıyafetlerini bulabilirsiniz. Mağazaların neredeyse hepsinde bakliyat ve kuruyemiş çeşitleri, peynir ve türevleri vardır. Hediyelik bir şey düşünürseniz bu mağazalardan bulabilirsiniz. Ajandanıza yazmak için belki bu dükkanların adres bilgilerini yazabilirsiniz. Eğer böyle dükkanlara gidecekseniz ajandanızda adres bulundurmalısınız.
· Üsküp şehrinde yılın bazı aylarında çeşitli festivaller vardır. Tatil yapacağınız dönemde festival çeşidi varsa mutlaka katılmalısınız. Festivallerde farklı kültürden insanlar da olduğu için oldukça eğlencelidir. Kasım ayında genellikle yapılan festivaller: Üsküp Tasarım Haftası, Film Festivali, Uluslararası Gölge Tiyatrosu (çocuklar için) vardır. Kasım, aralık ayında ise şehirde Taksirat Müzik Festivali vardır. Bu festivallerden size hitap eden varsa mutlaka katılmalısınız. Ajandanın üzerine tarihleri ile beraber not alabilirsiniz.
· Üsküp şehrinde gezilip görülecek birçok yer vardır. Genellikle tarihi ve kültürel yapılara sahip olan Üsküp şehri gelen insanları mimarisiyle büyülüyor. Mimari yapısı kısım kısım değişse de Osmanlı Devleti’nin izleri de görülüyor. Kültürel ve tarihi yerlerin adresleriyle beraber ajandanıza not alırsanız yolculuk sırasında zorluk yaşamazsınız. Üsküp şehrinde mutlaka gezip görmeniz gereken sanat eserlerinin adları şu şekildedir:
Üsküp şehrinin halk arasında kabul görmüş dini Hristiyanlığın sembolünü yansıtan sanat eseri Milenyum Haçıdır. Milenyum Haçı görmeye ve incelemeye değer bir eserdir.
Üsküp şehrine yukarıdan bakmak isterseniz Üsküp Kalesi de gitmeniz gereken yerlerden birisidir.
Özellikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak Üsküp’te bulunan Üsküp Türk Çarşısı’na mutlaka gitmelisiniz. Çarşının içerisinde Türk kültürüne ait şeyler vardır. Hamam örnekleri, han örnekleri, çeşitli mimari yapıya sahip olan camiler vardır.
Üsküp Davut Paşa Hamamı ise Osmanlı dönemine ait bir hamamdır. Osmanlı döneminden bu yana iç kısımlarında değişiklik yapılmamıştır. Hamamın diş mimarisinde Makedonlar azda olsa dokunuşlar yapmışlardır.
Üsküp şehrinin sembollerinden birisi olan Üsküp Saat Kulesi ise dış mimarisi ile göze çarpan eserlerden birisidir. Osmanlı döneminde yapılmış olan bu saat kulesinin uzunluğu otuz yedi cm olarak biliniyor.
Üsküp şehrinde görülmeye değer bir diğer eser ise önceki adıyla Eski Tren İstasyonu, yeni adıyla ise Üsküp Şehir müzesi olan eserdir. Bu eserin özelliği ise 1963 yılında Üsküp şehrinde olan bir deprem sonucunda istasyonda bulunan saat depremin olduğu dakikada durmuştur. Eserin bu özelliğinden dolayı depremi hatırlatması adına aynı saat ve dakikada hâlâ muhafaza ediliyor. Yukarıda belirtilen eserlerin adresleriyle beraber ajandanıza yazmanız yolculuk esnasında size kolaylık sağlayacaktır.