Vize, yurt dışına seyahat etmek isteyen insanların, gitmek istediği ülkenin konsolosluğundan veya elçiliğinden alması gereken izin belgesine deniyor. Bu belgeye bir ülkeden başka bir ülkeye seyahat ederken ihtiyaç duyuluyor. Çünkü bazı ülkeler için pasaport ve kimlik gibi belgeler yeterli olurken bazı ülkeler ise kişilerden vize istiyor. Vizenin olmaması halinde ise o ülkeye seyahat etmek mümkün olmuyor.
Vizenin ilgili konsolosluk veya elçilikten alınması için de birtakım belgelere ihtiyaç duyuluyor. Bu belgelerin eksiksiz ve doğru bir şekilde sunulması ise seyahat sürecinin olumlu bir şekilde gerçekleşmesine imkan sağlıyor. Peki, vize başvurusu için gereken evraklar neler oluyor?

Vize için Gerekli Evraklar
Vize başvurusu için gerekli evraklar arasında aşağıdakiler yer alıyor:
- Pasaport
Geçerli bir vizeye sahip olabilmek için dönüş tarihinden itibaren en az 6 ay geçerliliği olan bir pasaport aslına ihtiyaç duyuluyor. Eski pasaportların fotokopisinin görevliye gösterilmesi de vize başvurusuna katkı sağlıyor. Henüz pasaporta sahip olmayan insanların, pasaport alması için bir randevu oluşturması ve tatil boyunca geçerliliği olan bir pasaport edinmesi gerekiyor.
Vize için gerekli evrakları hazırlarken önceliği pasaporttan yana kullanmak oldukça faydalı oluyor. Pasaport yoksa çıkarılması ve tarihi geçtiyse yenilenmesi, vizeye başvurma sürecini hızlandıran detaylar oluyor.
- Vize Başvuru Formu
Seyahat edilecek ülkeye ait olan vize başvuru formunun doldurulması gerekiyor. Vize işlemleri sırasında gerekli olan bu form genelde ülkeden ülkeye göre değişiklik gösteriyor. Örneğin bazı ülkeler bilgisayardan online şekilde doldurulmasına olanak sağlıyor iken bazıları elle doldurulmasını istiyor. O nedenle detaylar hakkında bilginin önceden öğrenilmiş olması gerekiyor.
- Seyahat Sağlık Sigortası
Vize alırken gerekli olan belgeler listesinde seyahat sağlık sigortası da yer alıyor. Bu sigortanın seyahat tarihinden 1 gün önce başlaması ve dönüş tarihinden 1 gün sonra bitmesi önem arz ediyor. Seyahat sağlık sigortası sayesinde yabancı ülkede başa gelebilecek herhangi bir sağlık problemi 30 bin Euro teminatlı olarak karşılanıyor. Bu kapsamın detayları poliçe de detaylı olarak yer alıyor. O nedenle detayları gözden geçirmek önemli oluyor.
- Vize Talep Dilekçesi
Vize talep dilekçesi de vize başvurusu için gerekli evraklar arasında yer alıyor. Vize başvurusu yapan bireyin gidilecek ülkenin elçiliğine veya konsolosluğuna elle yazdığı dilekçeye deniyor. Bu dilekçede hangi ülkeye gideceğine, ülkeye gitme amacına, gidiş- dönüş tarihine ve seyahat planına yer vermesi gerekiyor.
Vize talep dilekçesinin açık ve anlaşılır bir dille yazılması önem arz ediyor. Çünkü bu dilekçe bazı ülkelerin vize onayı vermesinde büyük rol oynuyor. O nedenle kişinin kendini özgürce ifade etmesi, ülkeye gitme amacını ve belirli bir tarihte yaşadığı ülkeye geri döneceğini beyan etmesi gerekiyor.
- Biyometrik Fotoğraf
Vize alınırken gerekli olan belgelerden bir diğeri de biyometrik fotoğraf oluyor. Vize onayına işlenmek üzere genelde 2 tane biyometrik fotoğraf isteniyor. Bu fotoğrafın boyutu gidilecek ülkeden ülkeye göre değişiklik gösterse de genelde 4,5 cm ve 3,5 cm arka fonu beyaz olan bir fotoğraf oluyor.
Biyometrik fotoğrafın mutlaka güncel tarihli olması gerekiyor. Yani son 3 ay içerisinde çekilen bir fotoğraf isteniyor. Resmi bir görünüm istendiği için dik konumda, makyajsız, donuk ifadeli ve tam karşıdan çekilmiş olması gerekiyor.

- Rezervasyonlar ve Uçak Biletleri
Vize başvurusu yapacak bireyin gideceği ülkede oluşturduğu rezervasyonları ve uçak biletlerini sunması gerekiyor. Turistik gezi yapan insanlar için herhangi bir davetiye zorunluluğu bulunmuyor. Sadece gidiş ve dönüş tarihini kapsayan uçak biletine ve konaklama belgesine sahip olması yeterli oluyor. Bu belgeleri bazı ülkeler için rezervasyon yaptırılmış şeklini istiyorken bazıları satın alınmış şeklini istiyor.
- Mülk Kayıtları
Vize alınırken ihtiyaç duyulan bir belde de mülk kayıtları oluyor. Ruhsat ve tapu fotokopisinin verilmesi zorunlu oluyor. Eğer bu belgelerin aslı yoksa, fotokopilerinin vize başvuru dosyasına eklenmesi vize sürecinin olumlu geçmesine neden oluyor.
- İkametgah Belgesi
Vize işlemleri için kişinin yerleşim yerini gösteren bir ikametgah belgesinin de gösterilmesi gerekiyor. Aile toplum kağıdında her ne kadar yerleşim yeri bulunsa da bazı ülkeler İkametgah Belgesi de istiyor. O nedenle e devlet üzerinden barkodlu olarak alınması öneriliyor.
- Banka Hesap Dökümü
Seyahat edecek bireyin ekonomik durumunu gösteren bir banka hesap dökümünü sunması da gerekiyor. Başka bir ülkeye seyahat ederken başvurulan konsolosluk veya elçilik kişiden banka dökümünde belirli bir paranın gösterilmesini arzu ediyor.
TL veya Döviz türünden gösterilen bu hesap dökümü için önemli bir detay da kişinin randevuya katılmadan son 5 gün içerisinde bu meblağın almış olması oluyor. Eğer işlem tarihi bu durumu kapsamıyorsa, randevu sırasında görevli banka hesap dökümünün yenilenmesini arzu ediyor.
- Nüfus Kayıt Örneği
Nüfus kayıt örneği de vize başvurusu yaparken gerekli oluyor. E devlet ya da nüfus idaresinden alınabilecek barkodlu Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneğinin seyahat edecek kişinin dosyasında bulunması gerekiyor.
Nüfus kayıt örneğinin tüm açıklamaları ile beraber baba, anne, çocuk, eş ve kardeş gibi herkesi kapsaması büyük önem arz ediyor. Bu belgenin istenmesinin nedeni ise, yurtdışında yaşayan birinci derece akrabanın olup olmadığını kontrol etmek oluyor.
- Meslek Evrakları
Meslek evrakları, seyahat edecek bireyin meslek hayatındaki finansal durumunu kanıtlayan belgeleri içeriyor. Mesela seyahat edecek birey, eğer işveren konumunda yer alıp vergiye tabi ise, firma evraklarının tamamının dosyasında bulunması gerekiyor.
Mesleki finansal durumunu beyan eden bu evraklar, kişinin maddi gücünü elçiliğe veya konsolosluğa kanıtlıyor. Aynı zamanda kişinin ülkesine geri döneceğine dair bir bağlayıcı sebep olarak görülüyor.
- Kimlik Fotokopisi
Vize alınırken gerekli olan belgelerden sonuncusu da kimlik fotokopisi oluyor. Bu belge seyahat edecek insanların hepsinden isteniyor.

Vizeye Başvururken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Vize başvurusu esnasında dikkat edilmesi gereken bazı detaylar bulunuyor. Vize başvuru sürecinin başında bu detaylara sahip olmak süreci daha da hızlandırıyor. Bunlar:
- Vize başvurusunun kişinin adına ve daimi ikametgah ettiği yerde yaptırılması gerekiyor.
- Vize başvurusunda banka hesabının da göz önünde bulundurulması gerekiyor. Çünkü ülkeden ülkeye kişinin banka hesabında bulunması gereken miktar değişiklik gösteriyor.
- Pasaportun yıpranmamış ve yeni olması da önem arz ediyor. Aksi durumda seyahat edilecek ülkeye girerken problem yaşanabiliyor.
- Vize başvurusunda pasaportun geçerlilik süresine de dikkat etmek gerekiyor. Başvuru tarihinden en az 6 ay önce başlayan bir vizeye sahip olmak büyük önem arz ediyor.
- Başvuru esnasında yetkilinin sorularına eksiksiz ve doğru cevaplar vermek gerekiyor.
- Başvuru yaparken hazırlanan belgelerin noksansız ve doğru olması da önemli oluyor. Aksi durumda vizenin reddedilmesine veya sürecin uzamasına neden oluyor.
- Aktif olarak çalışılan bir iş olmaması ve bakmakla yükümlü insanların varlığı kişiyi potansiyel göçmen olarak göstereceği için vize başvurusu reddedilebilir.
- Ülkeden ülkeye vize harcı ücreti değiştiği gibi bazı ülkeler işlem ve başvuru harcı da alabiliyor. O yüzden seyahat edilmek ülkenin temsilciğinden bu detaylar hakkında bilgi sahibi olmak önem arz ediyor.