Kazakistan, Orta Asya’nın merak edilen ülkelerinden biridir. Uluslararası platformda çok fazla tanıtımı yapılmadığı için hakkında az bilgi olsa da özgün bir gezi rotası oluşturur. Kültürü, mutfağı, müziği ve tarihi yerleriyle ilgi çekicidir. Öz Türk kültürünün ve tarihinin izlerini görebileceğiniz Kazakistan yüzölçümü olarak en büyük Müslüman-Türk ülkesidir. Müzeleri, milli parkları, doğal güzellikleriyle meşhur Kazakistan’ı keşfetmek için yazımızı okuyabilirsiniz. Kazakistan gezi rehberi arıyorsanız içeriğimiz tam size göre.

Kazakistan Hakkında
Kazakistan nerede merak edenler için öncelikle konumunu paylaşalım. Batıda Avrupa’ya, doğuda Orta Asya’ya uzanan topraklara sahiptir. Aral Gölü ve Hazar Denizi’ne sınırı vardır. Komşu ülkelerine gelince Rusya, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan ve doğuda Çin Halk Cumhuriyeti görülür.
Kazakistan başkenti Astana’dır. Kazakistan’ı görmeye karar verenler için Astana güzel bir başlangıç durağı olabilir. Astana daha önce Akmola, Akmolinsk, Tselinograd ve Nur-Sultan olarak adlandırılmıştır. Kazakistan’ın ikinci büyük şehri özelliğini taşır.
Kazakistan’da gezilecek yerler sadece başkentle sınırlı değil. Pek çok doğal güzelliğe sahiptir. Kazakistan’ın doğal güzelliğinin tadını çıkarmak için özellikle bahar ayları önerilir. İklim koşulları nedeniyle Nisan-Mayıs ziyaret etmek için en ideal aylardır. Ayrıca Kazakistan kültürüyle de ilgi çekici bir ülkedir.
Kazakistan’ın En Önemli Özellikleri
Kazakistan’ın özellikleri ilk defa ziyaret edenler için daha çok merak uyandırır. Öncelikle ülkenin üçte ikisini kaplayan Kazak bozkırı dikkat çeker. Dünyanın en büyük kuru bozkır ülkesi olma özelliğine sahiptir. Dünyanın en büyük dokuzuncu ülkesidir. Tarımsal potansiyeli yüksek ülkelerden biridir. Bu nedenle tarım önemli geçim kaynakları arasında sayılabilir. Tahıl, pamuk, meyve ve sebze yetiştirilmeye uygun alanlara sahiptir. Yer altı kaynakları bakımından da zengindir. Petrol, demir, altın ve uranyum rezervleri ekonomisinde önemli yer tutar.
Kazakistan turu ile ülkeyi ziyaret etmek isteyenler dilini merak edebilir. Kazakça ve Rusça olarak iki resmi dil konuşulur. Ayrıca turistik bölgelerde de İngilizce yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Kazakistan’ı ziyaret edenler için alışveriş de merak edilen konulardan biridir. Kazakistan’da ister kendiniz için ister sevdikleriniz için hediyelik eşya bakabilirsiniz. Keçeden yapılmış oyuncak deve en popüler hediyelik eşyası olarak bilinir. Birçok hediyelik eşya keçe, ahşap, gümüş ve altından yapılmaktadır. Geleneksel çadır ve keçeden yapılmış eşyalar Kazakistan kültürünü yansıtan hediyelik eşyalar olarak tercih edilebilir.
Kazakistan’a Nasıl Gidilir?
Kazakistan’a nasıl gidilir, en konforlu ulaşım şekli uçakla seyahattir. Direkt ya da aktarmalı olarak Almaata ve Astana’ya uçuşlar gerçekleştirilmektedir. Peki Kazakistan vize istiyor mu, sorusuna yönelik diplomatik, hizmet, hususi ve umuma mahsus pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için 30 gün vizeden muafiyet söz konusudur. Seyahatinizi planlarken süreyi göz önünde bulundurabilirsiniz.
Kazakistan’a giderken karayolunu tercih ederek daha çok yer görmek de mümkün. Bunun için Kars üzerinden Kazakistan’a otobüs seferleri tercih edilebilir. Ayrıca Rusya’nın bazı şehirlerinde Kazakistan’a tren seferleri bulunuyor. Gezisini daha geniş bir rotada planlamak isteyenler ve zamanı olanlar için macera dolu bir seyahat olabilir.

Kazakistan’da Görülmesi Gereken Yerler
Kazakistan’da görülmesi gereken yerler için ön araştırma yaparak kendinize bir yol haritası belirleyebilirsiniz. Orta Asya’nın bu güzel şehrini keşfetmek için yola çıkmaya hazırlanabilirsiniz.
- Kazakistan Cumhuriyet Meydanı
Cumhuriyet Meydanı, Kazakistan’a başkentlik yapmış olan Almatı’da bulunur. Meydanın ortasında bulunan Bağımsızlık Anıtı görülmeye değer bir yapıdır. Tepesinde bir Kazak figürü olarak Altın Adam Heykeli yer alır. Cumhuriyet Meydanı uzun yıllardır birçok kutlama, geçit töreni ya da protestolar için kullanılan çok önemli bir alandır. Almatı’nın başkent olduğu dönemlerde yönetim merkezi için bu meydan büyük önem taşımıştır.
- Kazakistan Merkez Devlet Müzesi
Almatı’yı ve Cumhuriyet Meydanı’nı ziyaret ederken Merkez Devlet Müzesi de mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Şehirdeki en modern ve güzel binalardan biri olarak kabul edilir. Cumhuriyet Meydanı’nın yaklaşık 300 metre yukarısında yer alır. Tunç devrinden kalma eserler, arkeolojik kazılar ilgi çekicidir. Paleontoloji ve arkeoloji alanında eserleri görebileceğiniz salonları rehber eşliğinde de gezebilirsiniz.
- Kazakistan Panfilov Parkı
Almatı’nın kuzeyinde bir şehri parkıdır. İsmini II. Dünya Savaşında bir kahraman olarak tanınan İvan Panfilov’dan alır. Eskiden bir köy mezarlığı olan yer daha sonra parka dönüştürülmüştür. Bu yüzden burada savaşa dair anıtlar görebilirsiniz.
- Kazakistan Zenkov Katedrali
Zenkov Katedrali Almatı Panfilov Parkı’nda yer alır. En önemli özelliğini hemen paylaşalım. Dünyada tahtadan yapılmış ikinci en yüksek binadır. 56 metre yüksekliğindedir. İnşasında hiç çivi kullanılmamıştır. Katedralin iç yapısı Moskova ve Kiev’de sanat atölyelerinde tamamlanmıştır. Görülmeye değer yerlerden biridir.
- Kazakistan Bayterek Kulesi
Kazakistan’da turistik yerler arasında ilk sıralardadır. Başkent Astana’da yer alır. Anıt ve gözlem kulesi olarak cezbedicidir. Aynı zamanda kentin de simgesi olarak hem yerli hem de yabancı turistler için ilgi çekicidir.
- Hoca Ahmet Yesevi Türbesi
Hoca Ahmet Yesevi Türbesi Kazakistan’ın Türkistan şehrinde yer alır. 1389 yılında Timur tarafından yapılmıştır. Hoca Ahmet Yesevi Türk tasavvufunun önde gelen isimlerinden biri olduğu için türbesi büyük önem taşır.
- Han Şatır
Han Şatır olarak bilinen Han Çadırı Astana’da yer alır. Bir alışveriş ve eğlence merkezidir. 2010 yılında açılmıştır. En önemli özelliği ise Dünyanın en büyük çadırı olmasıdır. Sıcaklık farkına dayanabilmesi için özel kumaştan yapılan çadır, yıl boyunca 19-20 derece sıcaklığa sahiptir.
- Hoşgörü ve Barış Piramidi
Astana Barış ve Hoşgörü piramidi 62 metre yüksekliğindedir. İçerisinde ibadethaneler, müze, kültür merkezi, kütüphane ve opera merkezi gibi alanlar bulunmaktadır. Dünya barışının ve dinler arası hoşgörüyü temsil eden piramit Kazakistan’ın görülmesi gereken önemli yerlerinden biridir.
- Ile-Alatau Ulusal Parkı
Ile-Alatau Ulusal Park (İle-Aladağ Milli Parkı) Kazakistan’ın önemli bir milli parkıdır. Doğal güzellikleri ön plandadır. Büyük Almatı Gölü, dağ, çayırları, buzullar ve göller dikkat çeker. Farklı kuş ve diğer hayvan türleriyle zengin bir parktır.
- Nur Astana Cami
Astana’da yer alan Nur Astana Cami, Orta Asya’nın üçüncü büyük camii özelliğini taşır. Hz. Muhammed’in peygamber olduğu yaşı temsil eden 40 metrelik yüksekliği özelliklerinden biridir. Minarelerin 63 metre yüksekliği de öldüğü yaşı temsil etmektedir.
- Almatı Hayvanat Bahçesi
Almatı Hayvanat Bahçesi Kazakistan’ın en büyük ve en eski hayvanat bahçesidir. Bilim ve eğitim kurumu olarak kullanılır. Yedi bölüme ayrılan hayvanat bahçesinde birçok hayvan türünü gözlemleyebilirsiniz.
- Kazak Halk Müziği Enstrümanları Müzesi
Kazak kültürünün önemli bir parçası da müziğidir. Türk müzik kültürünün esintilerini bu müzede görmek mümkün. 1908 yılında geleneksel Rus mimarisiyle yapılmıştır. Bu müzede Kazakistan’ın yanı sıra farklı ulusların da müzik enstrümanlarını görebilirsiniz.
- Altın Emel Milli Parkı
Kazakistan’ın İli Nehri Vadisinde yer alır. 1996 yılında kurulmuştur. Kum çölü, dağlar ve flora gibi birçok güzel manzarayı burada görebilirsiniz. Kazakistan’da sıra dışı bir yerler görmek isteyenler için keyifli bir gezi yeridir.
Kazak Mutfağı
Bir ülkeyi ziyaret ederken mutfağını tanımak da keyif vericidir. Kazakistan’ın en meşhur yemeği arayışında yoğun et menüleri ile karşılaşabilirsiniz. Bozkır beslenme kültürünün etkisiyle gelişmiş ve biraz da Orta Doğu yemek kültürüyle şekillenmiş bir mutfakları vardır. Özellikle at etinin kullanıldığı Kazak yemekleri çok meşhur. Kazı Karta en çok sunulan geleneksel yemekler arasındadır. Kazak mutfağında kullanılan malzemeler ve pişirme teknikleri geçmişlerine bağlı olarak farklıdır. Göçebe hayatının etkileri yemek kültürünün bir parçasıdır.
Kazakistan seyahati için geç kalmadan plan yapın. Vize derdi olmadan farklı kültürleri, doğayı ve yaşamları keşfetmek üzere yola çıkın. Seyahatlerin insanı özgürleştiren etkisini yaşamınıza dahil edin.