Uçak Biletin
Burada
Hepsifly Turizm Seyahat Acentası Belge No: 13238
Hepsifly Turizm Seyahat Acentası Belge No: 13238
Fas Uçak Bileti
Fas Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Afrika’nın kuzeyinde bulunan Fas yaklaşık olarak 720,000 km² yüzölçümüne ve 36 milyon nüfusa sahip bir Akdeniz ülkesidir. Fas’ın en büyük şehri Kazablanka’dır başkenti de Rabat’tır. Cezayir, İspanya, Moritanya ve Batı Sahra ile komşu olan Fas Atlantik Okyanusuyla Akdeniz arasında uzun bir sahil şeridine sahiptir.
Mekke’yi merkeze aldığında batısında kalan bu bölgeye ortaçağ Arap tarihçileri ‘Mağrip’ yani batı diyorlardı. Arapçada ülkenin adı Mağrip el Aqşa (En Uzak Batı) olarak geçmektedir. Türkçedeki Fas ismi ise Fez şehrinden gelmektedir. Osmanlı zamanında fesler Fez şehrinden alınıyordu. “Fez” sözcüğü değişime uğrayarak “Fas”a dönüşmüştür.
Afrika kıtasının kuzeybatısında yer alan Fas, Cebeli Tarık Boğazı’yla Akdeniz ile Atlas Okyanusu’nun sularını birleştirirken Afrika ile Avrupa’yı birbirinden ayırır. Fas’ın çevresinde Batı Sahra Bölgesi, Cezayir, Kanarya Adaları ve Madeira Adaları bulunmaktadır. Atlas Sıra Dağları Fas’tan başlayarak Cezayir ve Tunus’a kadar uzanır. Fas’ın üçte ikisini kaplayan Atlas Sıra Dağları Fas sınırları içinde yüksek doruklara ulaşır.
Ağırlıklı olarak Akdeniz bitki örtüsü görülür. Dağlık bölgelerde sedir, ardıç, meşe, ovalarında ise zeytin ve sakız ağacı yetişmektedir. Afrika'nın en büyük beşinci ekonomisine sahip olan Fas’ta, arpa, buğday, zeytin, narenciye, üzüm ve hububat tarımı yapılmaktadır.
Fas nüfusunun çoğunluğu Müslüman ve Maliki mezhebindendir. Geçmişte az sayıda bulunan Musevi nüfus, ellilerin ikinci yarısından itibaren ülkeyi terk etmiştir. Rabat ve Kazablanka’da bulunan Avrupalıların sayısı yaklaşık 50.000 civarındadır.
Fas’ın resmi dili Berberice ve Arapça’dır. Resmi olmamakla birlikte Fransızca da resmi dairelerde ve günlük yaşamda yoğun olarak kullanılan diller arasındadır.
Fas’ın resmi para birimi Dirhem’dir.
Fas’ta Gezilebilecek Yerler
Fas’ın tarihi ve turistik açıdan en önemli şehirleri, Marakeş, Kazablanka, Rabat ve Fes’tir. Şimdi bu şehirlere yakından bakalım.
Marakeş
Marakeş, Fas kültürünü ve tarihini koruyarak günümüze getirebilmiş en özgün şehirlerden biridir. Yapılarında kullanılan tuğlanın renginden dolayı “Kızıl Şehir” olarak da adlandırılır. Gezilecek yerlerin çoğu Medine’de yer alıyor. Ayrıca Medine konaklama için de pek çok seçenek sunmakta.
Marakeş’te Gezilecek Önemli Yerler
Jemaa el-Fnaa Meydanı (Fenalıklar Meydanı): Bu meydana ‘Fenalıklar Meydanı’ denmesinin sebebi 11. yüzyılda suçluların bu meydanda cezalandırılmasıymış. Jemaa el-Fnaa Meydanı, Medine’nin ana meydanı. Otantik eşyalar satan seyyar satıcılar, maymun, yılan oynatıcıları, sokak çalgıcılarıyla tam bir cümbüş yeridir bu meydan. Akşamları yoğunluğun arttığı meydanda masalcı, çengi, sihirbaz, şifacı vb. bir arada bulmak mümkündür.
Kutubiyye Cami: Cami, yalnızca namaz vakitlerinde açılmaktadır. Cami on ikinci yüzyılda yapılmış. Eskiden caminin yakınında kurulan kitap pazarından dolayı ‘Kutubiyye’ ismi verilmiştir.
Majorelle Bahçesi: Fransız ressam Jacques Majorelle araziyi alıp egzotik bitkilerle donattığı bahçeyi 1947’de açmış. Ressamın ölümünden sonra Yves Saint Laurent’e satılan bahçeye Yves Saint Laurent öldükten sonra külleri atılmıştır. 300’den fazla bitki türü bulunan bahçede iki de müze var: Berberi Müzesi ve Yves Saint Laurent Müzesi.
Bahia Sarayı: Fas İslam mimarisinin önemi eserlerinden biridir. On dokuzuncu yüzyıl sonu yirminci yüzyıl başında, Ba Ahmad tarafından inşa edilmiştir. Ba Ahmad, dört eşinden kendisine ilk erkek çocuk veren eşinin adını bu saraya vermiştir. Duvar süslemeleri ve zemin mozaikleriyle görülmeye değer görkemli bir yapıdır.
Kazablanka
Fas’ın batısında yer alan Kazablanka bir liman şehridir. Fas’ın en kalabalık şehri olan Kazablanka ülkenin ekonomi başkenti konumundadır. On ikinci yüzyılda kentin bulunduğu yerde bir Berberi köyü bulunmaktaydı. 1468’de burayı işgal eden Portekizliler köyü yakar yerine ‘Casa Branca’ (Beyaz Ev) adında yeni bir yerleşim yeri kurarlar. Bugünkü adı Casa Branca’nın değişime uğramış halidir. Kentte Fransız yerleşimi artınca yine aynı anlama gelen ‘Maison Blanche’ adı da yaygınlık kazanır. Kent 1907’de Fransa tarafından işgal edilir. 1956’ya kadar Fransız himayesinde kalan kent zaman zarfında Fas’ın en büyük limanı olmuştur.
Kazablanka’da Gezilecek Önemli Yerler
Hasan II Cami: 25.000 kişilik camii, dünyanın ikinci büyük camisidir. Atlantik kıyısında denizin doldurularak oluşturulan zemin üzerine yapılmıştır. Aynı anda 25.000 kişinin cami içinde, 80.000 kişinin avluda namaz kılabileceği kadar geniş olan caminin minare yüksekliği ise 210 metredir. Turistler camiyi ücret karşılığı gezebilmektedir.
Sacre-Couer Katedrali: Fas ve Avrupa tarzında yapılmıştır. Günümüzde okul ve tiyatro olarak kullanılan Katedral şehrin önemli yapılarından birisidir.
Fas Yahudi Müzesi: Oasis banliyösünde bulunmaktadır ve Müslüman bir ülkede bulunan tek Yahudi müzesidir.
Mohammed V Meydanı: Birçok hediyelik eşya mağazası ve kafe bulunan meydanda saat kulesi, valilik vb. resmi binalar da bulunmaktadır.
Sidi Abdel Rahman Türbesi: Müslüman olmayan ziyaretçilerin alınmadığı deniz kenarında küçük bir ada üzerinde olan türbeyi ziyaret etmek için suların çekilmesinin beklenmesi gerekmektedir.
Old Medina (Eski Şehir): Fransız önceki yerleşim yeri. Labirent dar sokaklarıyla ‘Eski Şehir’ sizi maceraya çekecek. Sokaklarında dolaşırken zamanda geçmişe yolculuk yapıyormuş hissini yaşatacak size.
Habous (Yeni Şehir): Kazablanka’nın modern yüzü. 1930’larda Fransızlar tarafından inşa edilmiş. Burası “Yeni Medina” olarak da anılıyor. Yeşil alanları, mağazalar, hamamlar, evler ve camileriyle Old Medina’ya göre daha düzenli bir görünüm sunmakta.
Central Market: Baharatlar, yerel lezzetler, sebze, meyve ve balıkların satıldığı çarşı. Bu ses, renk ve koku cümbüşünü mutlaka ziyaret edin.
Ligue Arab Park: Palmiyelerle dolu kocaman bir park. İster güneşlenin ister yürüyüş yapın. Ya da sadece temiz havayı soluyun... Buraya kadar gelmişken park yakınındaki kiliseleri ve sanat müzesini gezmeyi de ihmal etmeyin.
Rabat
Fas’ın başkenti olan Rabat, Fenike, Roma, Muvahhid ve Merenid döneminden kalan anıtları, kolonyal mimarisi ve sakin kokakları ile keyifle gezilecek bir şehirdir. Şehir Atlantik Okyanusu’na dökülen Bou Regreg Nehri kıyısına kurulmuş bulunmaktadır. Önemli bir liman kenti olan Rabat’ın ekonomisinde tekstil, inşaat ve gıda da önemli bir yer tutmaktadır.
Rabat’ta Gezilecek Önemli Yerler
Rabat Arkeoloji Müzesi: Roma ve Helenistik döneme ait eserlere ev sahipliği yapan Rabat Arkeoloji Müzesi 1932 yılında faaliyete geçmiştir.
Sale Büyük Cami: Beş bin metrekare alanda kurulu bulunan cami, Rabat’ta gezilecek önemli dini yapıların başında gelmektedir.
Royal Palace (Kraliyet Sarayı): Eski sarayın yerine 1864 yılında IV. Muhammed’in emriyle inşa edilmiştir. Kraliyet Sarayı, Fas hükümdarlarının resmi konutu olarak kullanılmaktadır. Kraliyet Sarayı, Fransız ve Arap stilleriyle kurulu geniş bahçelerle çevrelenmiştir. Ziyarete kapalı olan sarayın ancak dışarıdan fotoğrafının çekilmesine izin verilmektedir.
Fes (Fez)
Ülkenin kuzeyinde bulunan Fes Kazablanka ve Rabat’tan sonra üçüncü büyük şehirdir. Fes, sadece Afrika kıtasının ya da Fas’ın değil, Dünya’nın en eski şehirleri arasındadır. Kent Fes el- Bali (Eski Kent) Bölgesinde dokuz binden fazla dar sokak bulunmakta. Kent bu özelliği sayesinde ‘dünyanın en büyük araçsız kent alanı unvanını almıştır. Şehir, Fas’ın Unesco Dünya Mirası Listesine giren ilk şehir unvanına sahiptir. Araçların girmesinin yasak olduğu bu bölge yürüyerek keşfedeceğiniz koca bir labirent gibidir.
Fes’te Gezilecek Önemli Yerler
Deri Tabakhaneleri: Geleneksel tabakhaneler derinin işlendiği yerdir. Burada deriler daha sonra kullanılmak üzere yıkanır, kurutulur, doğal renklendirilir ve hazırlanır. Gezmeden önce kendinizi geleneksel ortaçağ kenti tarafından yakalanan eşsiz bir görüntüye hazırlayın.
Al Quaraouiyine Üniversitesi: Halen faaliyetlerini sürdürmekte olan ve dünyanın en eski üniversitesidir Bin yılı aşkın bir süredir öğrencilerin zihinlerini oluşturan akademisyenleri yad etmek ve bilginin gücünü solumak için burayı ziyaret edebilirsiniz.
Ziyaret edebileceğiniz diğer yerler ise; Ebu İnaniye Medresesi, Attarin Medresesi, Bab Chorfa, Mellah, Nejjarine Ahşap El Sanatları Müzesi, Bou Jeloud Bahçeleridir.
Fas’ın Tarihi
Bugünkü Fas topraklarındaki ilk yerleşimler MÖ 8000’lere tarihlenmektedir. Fas’ın 7. yüzyılda Arap hakimiyetine girmesiyle Berberilerin çoğunluğu Arap kültürünü ve İslam dinini benimsemişlerdir. Hanedanı’nın kurucusu İdris İbn Abdallah 788- 985 yılları arasında hüküm sürmüş, ülkenin Bağdat’taki Abbasi halifeleri ve Endülüs Emevileriyle bağını koparmıştır. İdrisiler Fez şehrini alıp başkent yaptı. Bu dönemde bilim kültür merkezi olan Fas bölgede de güçlü ülkelerden biri haline geldi.
Arap göçmenlerin İdrisiler'in ardından politik güçlerini yitirmesiyle Berberiler yeniden ülkenin politik gücüne hakim oldular. Fas, Berberilerin iktidarında tarihteki en parlak dönemini yaşamıştır diyebiliriz. Ülke yönetimine sırasıyla Murabıtlar, Muvahhidler, Maruniler ve son olarak da Saadiler sahip olmuş, Kuzeybatı Afrika'nın büyük bölümü Müslüman İberya'yı ve Endülüs'ü içine alan büyük devletler kurmuşlardır.
1906 yılında Fransa ve İspanya aralarında anlaşarak Fas’ı işgal etmişlerdir. 1956 yılında Fransa ve İspanya’dan tamamen bağımsızlaşmıştır.
Fas günümüzde krallıkla yönetilmektedir. Ayrıca bir devlet başkanı bulunmakta ama yetki ve etkisi kraldan sonra gelmektedir.
El-Memleket’ül-Mağribiyye 1666’dan bu yana Hz. Ali’nin soyundan gelen Alaouite Hanedanı tarafından yönetilen Fas Krallığı’nın resmi adıdır. Fas’ta krallık babadan oğula geçmektedir ve Fas’ın kralı 1999’dan bu yana VI. Muhammeddir. Eğer Kralın birden fazla erkek çocuğu bulunuyorsa mevcut kral yeni kralın kim olacağına karar veriyor. Babasının yanından ayrılmayan veliaht prens kralın yurt dışı seyahatlerine de eşlik eder.
Farklı şehirlerde 27 sarayı bulunan Fas Kralı özel hayatını göz önünden uzak tutmaya önem verir. Saraylardan yalnızca Marakeş’te bulunan ve zarif mimarileriyle dikkat çeken Bahia (Behiye) Sarayı ziyarete açıktır. Ülkenin görkemi ve zenginliğini merak eden ziyaretçilerin görebilmesi için Kral, Behiye Sarayı’nı ziyarete açmıştır.
Fas’tan Kültürel Etkinlikler
Maraton des Sables (Sahra Çölü Maratonu): Sahra Çölü'nün zorlu şartlarında düzenlenen ve dünyanın en zor ayak yarışı olarak kabul edilen Marathon des Sables, altı günlük çok aşamalı bir yarıştır. 30 farklı ülke ve yaklaşık 600 yarışmacının katılımıyla her yıl düzenlenir. 250 kilometre uzunluğu tamamlamak zorunda olan yarışmacılar kendi yiyecek ve ekipmanlarını da kendileri taşımak zorundalar. Maraton genellikle Nisan ayında düzenlenmektedir.
Essaouira Gnaoua ve Dünya Müzik Festivali: 1997 yılında Fas müzik kültürü tanıtımı amacıyla başlayan festival, zamanla dünyanın dört bir yanından müzisyenleri de kapsayacak şekilde büyüdü.
Festival, Berberi, Afrika ve Arap halkının müzik, dans ve dini ritüellerinin yanı sıra farklı ülkelerin müzikleriyle de buluşma fırsatı sunmaktadır. Festival Haziran ayında düzenlenmektedir.
Marakeş Popüler Sanat Festivali: Müzisyenler, dansçılar sokak gösterileri yapanlar, falcılar, yılan oynatıcılar vb. bir arada görebileceğiniz çok renkli bir festival. Yaz mevsiminde düzenlenmektedir.
Imilchil Evlilik Festivali: Eylül ve Ekim ayları arasında yapılan festivalde, bir araya toplanan gelin ve damat adaylarından, gelinin damadı seçmesi şeklinde uygulanır. Çeşitli mizansenler ve geleneksel müzikler eşliğinde çiftler dans ederek mutluluk ve beraberliklerini kutlarlar.
Erfoud Tarih Festivali: Ekim ayında yapılan festivalde amaç hurma hasatını kutlamaktır. Hasattan sonra düzenlenen Festival üç gün sürer. Festivalde müzik ve dans gösterilerine yer verilir. Esintili yerel mutfağı tadabilirsiniz.
Fas’ta
Fas’ta iki tip otel bulunmaktadır. Birincisi Medina (eski şehir) bölgesinde olan geleneksel Fas evleri. Bunlara “riad” deniyor. Riad evlerinin ortasında avlu bulunmakta; etrafı duvarla çevrili, 9- 10 odalı, geleneksel tarzda döşenmiş evler. İkinci tip ise, büyük bir alan üzerinde kurulmuş ve müşteriye tüm imkanları sağlayan lüks oteller.
Fas Lezzetleri
Baharatları, taze deniz ürünleri, taze ve lezzetli sebze ile yapılan güveç yemekleri ile bilinen Fas mutfağı Türk damak zevkine uygun lezzetler sunmaktadır. Tajin, kuskus, harira, b’ssara, kefta tajin, zaalouk, b’stilla tatlısı, şebakia tatlısı, cornes de gazelle (ceylan boynuzu) tatlısı, briouat tatlısı ve tabii ki nane çayı Fas’ta tadılması gereken lezzetlerin başlıcalarıdır.
Fas’ta Ulaşım
Fas’ta pek çok ulaşım seçeneği bulunmaktadır. Tren, otobüs, taksi ve kiralık araba bir bölgeden diğerine seyahat etmek için rahatlıkla kullanabileceğiniz araçlardır.
Tren İle Ulaşım
Fas demiryolları ile şehirlerarası seyahatlerinizi rahatça yapabilirsiniz. Trenler rahat ve hızlı. Bileti tren garından ya da online almanız mümkün.
Otobüs İle Ulaşım
Hem şehirlerarası hem de şehir içi ulaşımda otobüsü de gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.
Taksi İle Ulaşım
Fas’ta büyük ve küçük olmak üzere iki çeşit taksi bulunmaktadır. Kat edilen mesafeye göre fiyatları değişir. Küçük taksiler çalıştıkları şehirden ayrılamazlar. Taksimetre küçük taksilerde sürücü biner binmez başlar
Büyük taksiler ise bizdeki dolmuş gibi çalışmaktadır. Büyük taksilerin taksimetresi bulunmaz ve belirli bir rotaya göre hareket ederler. Yol boyunca yolcu alır veya indirirler. Taksi ücreti geceleri % 50 daha fazladır.
Araç Kiralama
Fas’ta hemen hemen her şehirde kolayca araç kiralama acentesi bulabilirsiniz.
Fas’a En Uygun Uçak Bileti Ne Zaman Alınır?
Fas’a en uygun uçak bileti mayıs ayında alınır. Türkiye Fas arası yaklaşık 5 saat sürmektedir.
Fas’ta İklim Nasıldır?
Yaz ayları sıcak ve kurak kışlar ise ılıman geçtiğinden Fas’a gitmek için en uygun zaman kış mevsimidir. Kasım mart arası hava şartları bakımından en uygun dönemdir. Ancak gündüz ile gece arasında sıcaklık farkı çok olduğundan yanınıza hem sıcak hava hem de soğuk hava için giysi almanızda yarar vardır.
08 Aralık 2023
13 °C
10 °C
Rota bilgisi bulunamadı
01
Uçak bileti almak için neden Hepsiburada Seyahat'i tercih etmeliyim?
02
Nasıl uçak bileti satın alabilirim?
03
Uçuşumdaki bagaj hakkım ne kadardır?
04
Bagajımda bulunması yasak olan maddeler nelerdir?
05
Esnek bilet nedir?
06
Promosyonlu bilet nedir?
07
Çocuklar için bilet almalı mıyım?
08
PNR kodu nedir, ne işe yarar?
09
Havaalanında nasıl check-in yapabilirim?
10
Online check-in nedir? Nasıl yapabilirim?
11
Biletime nasıl ulaşırım?
12
Faturam ne zaman gelir?
13
Faturam gelmedi, ne yapmalıyım?
14
Satın aldığım uçak biletini iptal edebilir miyim?
15
Satın aldığım uçak biletini nasıl değiştirebilirim?
16
Biletimi başkasına devredebilir miyim? / Biletimde isim değişikliği yapabilir miyim?
17
Hangi ödeme seçenekleri ile bilet alabilirim?
18
Kredi kartı puanlarım ile ödeme yapabilir miyim?
19
Taksitle alışveriş yapabilir miyim?
20
Ödeme ekranında / ödeme aşamasında sorun yaşıyorum
21
Ek bagaj, yemek siparişi gibi ek hizmetleri nasıl satın alabilirim?
22
Uçuşlarım için vizeye ihtiyacım var mı?
23
Vizem olmadan vize isteyen bir ülkeye bilet alabilir miyim?
24
Kimlikle seyahat edebileceğim ülkeler var mı?
25
Resmi tatiller hangi günlere denk geliyor?
26
Hava yolu seyahatlerinde yolcu haklarım nelerdir?
hepsiburadaseyahat.com üzerinden satın alınan uçak biletleri ile ilgili rezervasyon, biletleme, iptal ve değişiklik işlemleri Akdeniz Pe-Tur Turizm Seyahat Acentası ve Ticaret A.Ş. (IATA Kodu: 8822861) tarafından gerçekleştirilmektedir.
hepsiburadaseyahat.com üzerinde yapılan uçak bileti işlemlerini gerçekleştiren D-Market Elektronik Hizmetler ve Ticaret A.Ş., Hepsifly seyahat acentası unvanı ve 13238 belge numarası ile TÜRSAB'a kayıtlı A Grubu Seyahat Acentası olup 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'na tabi olarak hizmet sunmaktadır.