Uçak Biletin
Burada
Hepsifly Turizm Seyahat Acentası Belge No: 13238
Hepsifly Turizm Seyahat Acentası Belge No: 13238
24 Mar 2023
25 Mar 2023
26 Mar 2023
27 Mar 2023
28 Mar 2023
İstanbul Mardin Uçak Bileti
Mardin Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Mardin, dini inançların tümünü topraklarında barındıran kutsal bir şehir olarak görülür. Kültür mirasçısı olarak, bünyesinde bulundurduğu yüzlerce tarihi yapılara sahiptir. Camiler, kervansaraylar, hanlar, kiliseler, türbeler, manastır olarak kutsal dinlerin ortak vatanı olarak atfedilmektedir. Kültür ve inanç eserleri sayesinde Türkiye’nin önemli şehirlerinden biridir. Binlerce yıla ait olan taş yapıları, medreseleri, antik kentleri ve eşsiz yapıları ile camiler şehrin her yıl binlerce turist ağırlanmasında büyük bir etkene sahiptir.
Mardin, tarihte birçok yerde karşılaştığımız İpek Yolu’nun en eski şehirlerinden biridir. Bu nedenle İpek Yolu tarihinde birden çok toplumun egemenliği altına girmesi kaçınılmaz olmuştur. Mardin’in bu kadar eskiye dayanan bir geçmişe sahip olması topraklarında Türk, Kürt, Ezidi, Rum, Süryani ve Arap gibi birçok kökenden insanların ortak yaşadığı şehir haline gelmiştir. Köklü geçmişi ve kültürel zenginlikleri ziyaret eden turistleri bu durum çok etkilemektedir. Osmanlı dönemine ait camilerin, kervansarayların, medreselerin yanı sıra Protestan ve Ortodoks kiliseleri ile din kardeşliğinin bir arada nasıl yaşandığını gösteren örnek bir şehirdir.
Mardin ismi toplulukların yaşadığı dönemlere göre farklı adlandırılmıştır. Maridin, Marde, Merdin olarak isimlendirilse de son olarak Mardin ismi ile anılır. Paleolitik çağın, cilalı taş, kalkolitik çağ, erken tunç çağı ve demir çağlarına ait binlerce kalıntı ve eserler bulunmaktadır. Kullanılan eşyalar, seramikler ve diğer kalıntılara ulaşılmış ve bunların birçoğu Mardin Müzesi’nde sergilenmektedir. Kültürel geçmişi ile tarihi mirasın beraberinde el yapımı ürünleri ile de ünlü olan Mardin’de, el işçiliği ile yapılan ürünler dünyada birçok kişi tarafından rağbet görmektedir.
Mezopotamya topraklarında oldukça önemli bir stratejik konuma sahiptir. Dinsel doku ve mistik havası ile Sümerler, Asurlular, Artuklular, Osmanlılar gibi medeniyetlerin yaşadığına dair şehrin her bir bölgesinde izler taşımaktadır. Mardin Kalesi yamacına yerleştirilen tarihi taş evlerin manzarası ve labirent biçimli dar sokaklarını keşfe çıkmak için acele etmelisiniz.
Mardin’de Gezilmesi Gerekenler
Farklı inançların bir arada bulunduğu Mezopotamya Bölgesi önemli bir stratejik konumdadır. Farklı medeniyetleri topraklarında yaşatmıştır. Köklü bir tarihi vardır. Camileri, kiliseleri ile muazzam görünüşleri sizleri büyüleyici bir güzelliğe davet etmektedir. Mardin Kalesi, Subari, Sümer, Babil, Asur, Selçuklular, Karakoyunlu, Pers, Roma, Bizans, Emevi, Abbasi, Safaviler ve Osmanlı dönemlerine zaferler kazandırmıştır. Mardin Kalesi 19.yüzyıl da yapılmış olup, altı kapısı vardır. Bunlar; Diyarbakır, Savur, Bab-ı Şavt, Bab-ı Zeytun, Bab-ı Cedid ve son olarak da Bab-ı Hamara olarak adlandırılmıştır. Bu kapıların sağlamlığı ile kalenin kuşatılmasının zor olduğu ispatlanmıştır.
Mardin meydanında yer alan bir saat kulesi bulunmaktadır. Bu saat kulesinin uzunluğu 8 metre, genişliği ise 9 metredir. Antik bir görüntüye sahip olan bu saat kulesinin Midyat’ın ünlü taşları ile yapılmıştır. Saatin çevresine havuz ve ışıklandırma yapılarak şehrin simgesi olarak gösterilmektedir. Saatin çevresinde bulunan Midyat dükkanlarını gezebilir ve burada özellikle Süryaniler tarafından özenle yapılan şaraplardan satın alabilir veya tadına bakabilirsiniz.
Mardin tarihi evleri Orta Çağ görüntüsüne sahip bir sanat eseri olarak adlandırılmaktadır. Labirentli dar sokaklarında gezerken yörenin kültürel motiflerini yakından görebilirsiniz. Bu evler kalker taşları ile yapılmıştır. Coğrafi konumuna göre inşa edilen bu evler yaz sıcağının evin içine girmesine engel olur. Ayrıca bu evler uzaktan bakıldığında basamak şeklinde görülerek olağanüstü bir görüntüye şahit olabilirsiniz. İki katlı evlerde kalabalık aileler yaşamaktadır. Kimi evler ise restore edilmiş otantik görüntü kazandırılarak ticari bir faaliyet mekanı haline getirilmiştir. Dilerseniz siz de bu Mardin ev kültürünü de yakından izleme fırsatına erişebilirsiniz. Şehirde birçok mağara bulunmaktadır. Gümüşova Mağarası, Deniz Mağarası, Linyevri Şifa Mağarası mutlaka ziyaret edilmesi gereken doğal görüntüleri ile sizleri hayran bırakacak olan mağaralardır. Ayrıca Germ-i Ab Kaplıcası ve Emir Hamamı da tarihi çağlardan kalan önemli yapılardandır.
Ulu Cami alışveriş noktalarının başında gelir. Mistik bir atmosfere sahip olan bu alışveriş çarşısı, Artuklu Dönemi’ne aittir. Dikdörtgen bir yapıya sahiptir. İki bölümden oluşuyor. Çarşıda gümüşçüler hediyelik eşyalara sahip olan dükkanlar vardır. Mardin’in en popüler alışveriş noktası halindedir. Revaklı Çarşısı ve Tellalar Çarşısı özel kesme taşlarla ve dikkat çekici kemerleri ile doğrama pencereleri mimari açıdan özel bir yapıya sahiptir.
Mardin, Midyat ilçesinde bulunan Hacı Şehmus Mete Konağı vardır. İçerisinde, el dokuması halıları, yöresel eşyalar ve görsel unsurlar yer alır. Konağı özel kılan yeraltı mağarası vardır. Düzenleme işlemleri ise mağaranın etrafının ışıklandırılması ile estetik bir görünüme sahiptir.
Mardin’in Tarihi Yerleri
Yukarı Mezopotamya'nın 3000 yıl öncesine dayanan kültürel mirası ile birçok tarihi devire ev sahipliği yapmış, Fırat ve Dicle arasında yer alan Mardin, farklı imparatorlukların ve ırkların gözdesi olup seneler boyunca elden ele geçmiş bir medeniyet olarak karşımıza çıkmaktadır.. Asurlular, Hititler, Urartular gibi toplumların Mardin bölgesi üzerinde egemenliğini sürdürmüş toplulukları bulunuyor. Anadolu topraklarında bulunan en eski Süryani Ortodoks tapınağı Mor Gabriel Manastırı da Mardin’de bulunur.
Mardin ilçelerinden biri olan Nusaybin hem İpek Yolu üzerinde bulunur hem de Suriye ile sınır komşusudur. İlçenin her bir köşesinde tarihi bir hazine görülmektedir. Sümerlerden başlayan tarihi Babil, Akad, Roma, Bizans, Emevi, Selçuklu ve Osmanlı gibi imparatorluklardan kalma izler taşımaktadır. Mor Yakup Kilisesi ile Mor Evgin Manastırında ve yine Hz. Muhammed’in torunlarının türbelerinin olduğu Zeynel Abidin Camii, Aznavur Kalesi, Üzüm Suyu Kanalı ile Şirvan Kalesi Nusaybin’de bulunuyor. Görülmesi gereken yerler arasında olduğunu özellikle belirtmek isteriz.
Her yıl yüzlerce turist tarafından ziyaret edilen Hasankeyf, 12.000 yıla uzanan etkileyici bir tarihe sahiptir. Dicle Nehri kenarında bulunan Hasankeyf, Mezopotamya ve Anadolu arasında bir geçiş yolu olma özelliği ile büyüleyici güzelliği vardır. Özellikle burayı gezilmesi gereken yerler listesinde yer almasını özellikle tavsiye ediyoruz.
Mardin çok farklı bir özelliğe sahiptir. Süryaniler tarafından kurulmuş olan Ortodoks, Katolik ve Protestan kiliselerinin yanı başında camiler yer almaktadır. Medreseler, camiler ve tarihi yapılar ile tüm inançları ve kültürleri kendi içinde ev sahipliği yapmaya devam etmektedir. Artuklular döneminden kalan Kasımiye Medresesi, Akkoyunlular tarafından yapılmıştır. Tek kubbesi ve açık bir avlusu vardır. Düz kesme taşlarla inşa edilerek estetik bakımından güzelliği ile adından söz ettirmektedir. Taş işçiliğine hayran kalacağınız bu mimariye sahip olan medresenin içinde cami, havuz ve çeşme bölümleri de bulunmaktadır.
Şehirde camiler, kiliseler, tapınakların yan yana sıralanması ile dağ eteğine yerleştirilen taş evlerde hala hayatlarını sürdüren aileler bulunur. Kimi evler otantik görüntüsü nedeniyle restore edilerek kafe veya restorana dönüştürülmüştür. Türkiye’nin arkeolojik müzelerinin en zengini olarak görülebilir. Mazıdağı’nın doğusundan ve batısından sıralanan tarihi Mardin evleri, sarı kalker taşlarıyla inşa edilmiştir. Taş süsleme sanatları, revaklar ve eyvanlar ile kendine has mimarilere sahiptir.
Mardin Kültürel Etkinlikler
Her ilde yapılan festivaller ile şehrin kültürü ve lezzetleri tanıtılmaktadır. Mardin’de de yine bu şekilde birçok festivaller yapılmaktadır.. Hatta öyle ki bazı festivallerin 8 binli yıllara dayanan bir geçmişi vardır. Bunlardan biri de Kiraz Festivalidir. Din ve dillerin başkenti olan Mardin’de yapılan Kiraz Festivali Türk, Kürt, Süryani halkın bir arada olduğu bir festivaldir. Mardin’in Yeşilli ilçesi kirazın anavatanı olarak bilinir. Bu nedenle kiraz festivaline büyük önem verilir. Konserler, sergiler, mutfak lezzetleri tanıtılır. Bir kültür festivali olarak yıllarca devam etmesi de anlayışın, hoşgörünün, dostluğun, kardeşliğini birliğin ve beraberliğin görsele dönüşmüş halidir.
Diğer bir festival ise sizlerin de ilgisini çekecek olan uçurtma festivalidir. Katılımcı sayısı hiç de azımsanmayacak derecede kalabalıktır. Geniş düz ovaları ve rüzgârın elverişli olması nedeniyle uçurtma festivalleri de çok renkli geçmektedir. Çocukların nerede olursa olsun önemsenen bir kültüre sahip olan ülkemizin her yöresinde onlar için yapılan bir etkinlik mutlaka vardır. Mardin’de de durum yine bu şekildedir. Mardin uluslararası çocuk ve gençlik tiyatro festivaline katılım sayısı sevindirici bir sayıya ulaşmıştır. Ömerli Bağ Bozumu Kültür ve Sanat Festivali ise ekim ayında düzenlenmektedir. Kültürünü yaşatmak isteyen Mardin, gelecek nesillere aktaracağı birçok geleneğini gün yüzüne çıkarmaktadır.
Yine Mardin’de yapılan bir diğer festivalde Bilali Şenlikleridir. Bu festivalde geleneksel oyunlar tanıtılmaya, örf ve adetlerin yeni nesillere tanıtılması amacıyla düzenlenir. Mardin kültürünün unutulmaya başlayan mirasını tekrar canlandırılması için yapılan bu şenlik Bilali köyünde yapılır. Bu şenlikler de tıpkı bayramlar gibi kurbanlar kesilir, halaylar çekilir, bereketli hasatlar için dualar edilir. Yöre halkı kendi mutfak tatlarını hazırlar, pazarda yöreye ait ürünler satılmaktadır. Geleneksel eğlenceler ve oyunlar tertip edilir. Hem köy halkından hem de şehir merkezinden bu şenliklere katılanların sayısı azımsanmayacak kadar çoktur.
Mardin’in yeterli alt yapıya sahip olmaması nedeniyle yapılan spor aktivitelerinden biri olan yamaç paraşütü profesyonel olarak yapılır. Mardin’in Derik ilçesinde hem fiziki yapısı bakımından hem de rüzgar yönü ile en ideal yer olarak belirlenmiştir. Özellikle yamaç paraşütü sporcuların ilgisini çekmektedir. Bu yönüyle profesyonel eğitimciler tarafından verilen ve Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenmektedir. Ücretsiz verilen bu eğitime gençler tarafından çok büyük ilgi görmektedir. Eğitim sonunda da başarılı olan sporculara sertifika ve lisans verilmektedir.
Mardin Konaklama İmkanı
Doğu kültürünü yerinde görmek ve tanımak için sizlere Mardin’in en muazzam tarihi kültürünü öneriyoruz. Çok sayıda farklı medeniyetleri topraklarında barındıran, estetik mimari yapısı ve Mezopotamya eserlerini bir arada bulunduran bu şehir, yurt içi ve yurt dışından gelen binlerce konuğu ağırlamaktadır. Bu nedenle konuklarını ağırlamak için verilen hizmetleri en üst seviyede tutarak farklı konseptleri ile hizmet sunmaktadır. Mardin otelleri konaklar başta olmak üzere, butik otelleri apart otelle, pansiyonlar gibi geniş konaklama imkanına sahiptir. Konak otelleri gören misafirler tercihlerini daha çok bu yönde kullanmaktadırlar.
Mardin otellerinde ise durum daha farklıdır. Şehri tepeden görmek isteyenler için otel seçeneklerine bakarak karar verebilme imkanına sahiptirler. Hem modern hem de otantik konseptler ile misafirlerini ağırlayan otellerden zevkinize ve bütçenize uygun seçenekleri tercih edebilirsiniz. Beş yıldızlı otel seçenekleri de şehrin merkezinde konumlanmaktadır. Eğer daha huzurlu ve daha sakin bir ortamda konaklamak isterseniz butik tarzı otelleri seçebilirsiniz.
Otel seçenekleri içinde Türk hamamı, jakuzili odalar, açık veya kapalı havuzlar, spa merkezleri, sauna, fitness gibi seçenekleri bulunan otellerin hizmetleri de üst düzeydedir. Ayrıca otellerinde içinde araç kiralama şirketleri bulundurduklarını da tekrar hatırlatmak isteriz.
Mardin Lezzetleri Farkı
Mardin’in farklı kültürlere ve köklü bir geçmişe sahip olması nedeniyle mutfağında bir dünya saklıdır. En çok sevilen ve yemeklerde en fazla tercih edilen hamur işlerinin başında “kiliçe” adı verilen bir yemek çeşididir. Ancak Hristiyanlarda düğün veya cenaze gibi toplu törenlerin yapıldığı özel günlerde olmazsa olmazlarından olan bu kiliçe yemeğine Hayat Çöreği ismi verilmiştir. Türklerde cenazelerde kavrulan helva olmakla, Hristiyanların kendi törenlerinde ise bu yemek yapılır. Mahlep, zencefil ve tarçın ile tatlandırılır.
İncasiye şimdilerde pek yapılmayan ama Mardinlilerin kültürlerinde bulunan bu yemek Osmanlı Saray mutfağında şifa vermesi ile özgünleşen bir yemek türüdür. Alluciye yemeği de yine Mardin yöresine ait bir yemek türüdür. Kuru siyah erikle yapılan bu yemek kuşbaşı etler ile bütünleştirilir. Fikriye yemeği, kuzu etlerinin çağla ile buluşturan farklı meyveli bir başka yemeğidir. Çağla, kuzu eti ve soğanla kavrularak, limon suyu ile ikram edilir. Türkiye’nin hatta dünyanın birçok yerinde damaklarda tat bırakan kaburga dolması Mardin’in en meşhur yemekleri arasında liste başında bulunur. Kaburgaların içi dolmalık fıstıklar, kuzu ciğeri, kuş üzümü ve pirinçle doldurularak fırında pişirilmeye bırakılır. İç pilav ile birleşen bu harika lezzet ortaya müthiş bir görüntü ile çıkar.
Geniş tepsiler ile yapılan accin yemeğini yapmak için ince bulgur ve soğanlar kavrularak yoğrulur. Üzerine kişkiş eklenir ve son olarak da pişmiş yumurtalar eklenir. Denemenizi öneririz. Mardin’in kendi yöresine ait olan bir diğer lezzet ise işkembe dolmasıdır. İşkembe dolması kuzu karnından yapılmaktadır. İç harcına pirinç konularak özenle kapatılır. Ve ağır ateşte yavaş yavaş pişirilir.
Yörenin her bir lezzeti ayrı ayrı anlatılsa sayfalar yetmeyecek kadar zengin bir mutfağa sahiptir. Mazlum, ikbebet, irok, soğan kebabı, dobo, sembusek, bello, haşu, kitel raha, lebeniye çorbası, un çorbası en çok sevilen lezzetler arasındadır. Tatlılar içinde ise zingil, kahiye tatlısı, harire tatlısı, cevizli sucuk farklı lezzetleri tatmak isteyen ve tatlıdan vazgeçemeyenler için mutlaka denenmesi gereken tatlardır. Şehrin kendine has içecekleri de bulunmaktadır. Sumak şerbeti, mırra hem yöre halkı hem de ülke çapında bilinen içeceklerdir.
Mardin Ulaşım Olanakları
Mardin ili içinde ulaşımınızı sağlayacağınız birçok araç bulunmaktadır. Mardin de gezmek istediğiniz yerler için ulaşım seçeneklerinden dilediğinizi kullanabilirsiniz.
Taksi
Havalimanından çıkış yaptığınızda taksiler ile ulaşımınızı daha hızlı ve kolay bir şekilde yapabilirsiniz.
Otobüs
Toplu taşıma araçlarının başında en çok kullanılan otobüs ve dolmuşlar gelir. Dilerseniz şehir içinde otobüsleri ve dolmuşları kullanabilirsiniz. Kızıltepe, Nusaybin ve Midyat ilçelerine hizmet veren otobüsler vardır.
Araç Kiralama
Havaalanına iniş yaptığınızda dilerseniz araç kiralama şirketleri ile temasa geçip kendi aracınızdaki konforu ve rahatlığı yaşamaya devam edebilirsiniz. Mardin havalimanı şehir merkezine 20 km uzaklıktadır. Bu süre kiraladığınız araç ile daha da kısalacaktır.
İstanbul Havalimanına Ulaşım
İstanbul’da hem Anadolu hem de Avrupa yakasında bulunan havaalanlarından uçuşunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Bu havalimanlarına direkt otobüs hatları veya metro ile ulaşımınızı gerçekleştirebilirsiniz.
İstanbul Mardin Uçuş Kaç Saat Sürer?
İstanbul’dan Mardin’e aktarmasız uçuşlar yaklaşık olarak 1 saat 45 dk sürmektedir.
İstanbul Mardin Arası Kaç Km?
İstanbul Mardin arası 1.468 km’lik mesafe bulunmaktadır.
İstanbul Mardin Uçak Bileti Ne Zaman Alınır?
Yaz mevsiminin sıcaklığından hoşlanmayıp soğuk havadan da sakınmak isteyenlerden iseniz ilkbahar veya sonbahar ayları en ideal zamanlardır. Belirlediğiniz zaman diliminden en iki hafta öncesinden uçuş biletinizi alarak ekonomik fiyattan yararlanabilirsiniz.
Mardin İklimi Nasıldır?
Karasal iklim hakimdir. Kış mevsimi soğuk, yaz mevsimiz ile güneyden gelen çöl sıcakları ile kurak geçer. Yaz mevsiminde en yüksek sıcaklık değerleri 43 dereceye ulaşmaktadır. Kızıltepe’de rekor bir sıcaklığa erişilmiş 48 derece görülmüştür.
24 Mart 2023
7 °C
6 °C
İstanbul
Antalya
1 sa 5 dk
İstanbul
İzmir
1 sa
İstanbul
Trabzon
1 sa 35 dk
İstanbul
Lefkoşa
1 sa 30 dk
İstanbul
Gaziantep
1 sa 30 dk
İstanbul
Adana
1 sa 20 dk
İstanbul
Ankara
55 dk
İstanbul
Diyarbakır
1 sa 40 dk
İstanbul
Ordu
1 sa 30 dk
İstanbul
Van
2 sa
İstanbul
Taşkent
4 sa 20 dk
İstanbul
Bakü
2 sa 40 dk
İstanbul
Amsterdam
3 sa 20 dk
İstanbul
Paris
3 sa 25 dk
İstanbul
Londra
3 sa 50 dk
İstanbul
Semerkand
4 sa 15 dk
İstanbul
Roma
2 sa 25 dk
İstanbul
Tahran
2 sa 15 dk
İstanbul
Frankfurt
2 sa 45 dk
İstanbul
Köln
3 sa
01
Uçak bileti almak için neden Hepsiburada Seyahat'i tercih etmeliyim?
02
Nasıl uçak bileti satın alabilirim?
03
Uçuşumdaki bagaj hakkım ne kadardır?
04
Bagajımda bulunması yasak olan maddeler nelerdir?
05
Esnek bilet nedir?
06
Promosyonlu bilet nedir?
07
Çocuklar için bilet almalı mıyım?
08
PNR kodu nedir, ne işe yarar?
09
Havaalanında nasıl check-in yapabilirim?
10
Online check-in nedir? Nasıl yapabilirim?
11
Biletime nasıl ulaşırım?
12
Faturam ne zaman gelir?
13
Faturam gelmedi, ne yapmalıyım?
14
Satın aldığım uçak biletini iptal edebilir miyim?
15
Satın aldığım uçak biletini nasıl değiştirebilirim?
16
Biletimi başkasına devredebilir miyim? / Biletimde isim değişikliği yapabilir miyim?
17
Hangi ödeme seçenekleri ile bilet alabilirim?
18
Kredi kartı puanlarım ile ödeme yapabilir miyim?
19
Taksitle alışveriş yapabilir miyim?
20
Ödeme ekranında / ödeme aşamasında sorun yaşıyorum
21
Ek bagaj, yemek siparişi gibi ek hizmetleri nasıl satın alabilirim?
22
Uçuşlarım için vizeye ihtiyacım var mı?
23
Vizem olmadan vize isteyen bir ülkeye bilet alabilir miyim?
24
Kimlikle seyahat edebileceğim ülkeler var mı?
25
Resmi tatiller hangi günlere denk geliyor?
Çözüm Merkezimizi arayın
0850 252 40 01
hepsiburadaseyahat.com üzerinden satın alınan uçak biletleri ile ilgili rezervasyon, biletleme, iptal ve değişiklik işlemleri Akdeniz Pe-Tur Turizm Seyahat Acentası ve Ticaret A.Ş. (IATA Kodu: 8822861) tarafından gerçekleştirilmektedir.
hepsiburadaseyahat.com üzerinde yapılan uçak bileti işlemlerini gerçekleştiren D-Market Elektronik Hizmetler ve Ticaret A.Ş., Hepsifly seyahat acentası unvanı ve 13238 belge numarası ile TÜRSAB'a kayıtlı A Grubu Seyahat Acentası olup 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'na tabi olarak hizmet sunmaktadır.