Uçak Biletin
Burada
Hepsifly Turizm Seyahat Acentası Belge No: 13238
Hepsifly Turizm Seyahat Acentası Belge No: 13238
Mardin Uçak Bileti
Mardin Hakkında
Mardin Türkiye’de Dicle ve Fırat nehirlerinin arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin de en çok merak edilen önemli şehirlerinden biridir. Mardin kendisine özgü olan mimarisiyle ön plana çıkmış bir şehirdir. Ayrıca geziniz sırasında kentte çok farklı dinlere kucak açan yapısını da görmeniz mümkündür. Bu anlamda son derece köklü bir geçmişe hizmet eder. Türkiye’nin de en kalabalık olan 26. Şehri olarak kabul edilir. Suriye ile sınırı vardır. Mardin’in il merkezi başta olmak üzere 10 ayrı ilçesi vardır. Bunlar Kızıltepe, Midyat, Dargeçit, Yeşilli, Nusaybin, Ömerli, Derik, Mazıdağı olarak bilinir.
Şehir dünya üzerinde önemli bir ticaret yolu olan İpek Yolu’nda bulunur. Yukarı Mezopotamya’nın da en eski şehirlerinden biri olarak bilinir. Tarihi ise 3000 sene kadar eskilere dayanır. Artuklu Üniversitesi civarında da gerçekleştirilen kazı çalışmalarında elde edilen bazı bulgular sonucunda Paleolitik Çağ’a ait birçok nesne bulunmuştur.
Bunların dışında Dargeçit ilçesi üzerinde de Boncuklu Tarla civarı olmak üzere belli başlı kazılar yapılmıştır. Cilalı Taş Devrine ait buluntulara rastlanmıştır. Kerküşti Höyük’te de yapılan kazılar sonucunda Kalkolitik Çağ’a ait birçok kalıntı ile karşılaşılmıştır. Ayrıca Mardin’in farklı yerlerinde de Tunç Çağından ve Demir Çağından olmak üzere çeşitli kalıntılar mevcuttur.
M.Ö 2000’li yıllarda da Asur hakimiyetinin yer aldığı Mardin’de daha sonra Hitit, Urartu ve Medler de bulunmuştur. M.Ö 4. Asırda ise İran ve Anadolu, İskender tarafından ele geçirilmiştir. Burada bir süre hakimiyet sürmüşlerdir. Ancak İskender’in ölümüyle birlikte Persler ve Sasaniler yöreye yerleşmeye başlamıştır. Roma İmparatorluğu döneminde de M.S 1. Asırlardan itibaren Doğu ve Kuzeydoğu olmak üzere İran ile de uzun süre mücadele edilmiştir. Yine de tüm bunlara rağmen bölge üzerinde tam bir hakimiyet kurulamamıştır. Böylece bölgede egemenlik Bizansların eline geçmiştir.
Mardin Hz. Ali’nin de halife olduğu döneminde İslam orduları tarafından640 yılında fethedilmiştir. Böylece İslam devletine katılmıştır. Daha sonrasında gerçekleşen 1071 Malazgirt Savaşı ile de bölge tamamen Türklerin olmuştur. Bu önemli savaştan sonra da Mardin yöresinde yoğun bir şekilde Türkmen akınları da başlamıştır. Hatta 1103 yılında Artuklu Beyliği hakimiyetine de girmiştir. Mardin İlgazi Bey tarafından kurulmuş olup tam olarak 300 yıl Artuklular’ın yönetiminde kalmıştır. Daha sonrasında ise Mardin’i sırasıyla Eyyubiler, Anadolu Selçukları, İlhanlılar, Karakoyunlular ve Akkoyunlular ele geçirmiştir. Son olarak 1517 yılında Çaldıran Savaşı ile Osmanlı Devleti’nin topraklarına katılmıştır.
Milli Mücadele dönemi içerisinde de İngiliz ve Fransız işgalcilere karşı yoğun bir savunma gerçekleşmiştir. Her ne kadar şehir bu iki ülke tarafından işgal edilmek istense de Mardin’in halkı oldukça iyi bir direniş göstererek şehri savunmuşlardır. Sonucunda ise işgalden kurtulmuştur. 2012 yılında da çıkartılan bir kanunla şehir artık “Büyükşehir” ünvanına kavuşmuştur. Aynı zamanda Mardin’in isminin nereden geldiği konusunda da birçok farklı görüşün olduğunu söylemek mümkündür.
Bazı kişiler Kaleler Şehri anlamına gelen Merde kelimesinden türetildiğini savunurken, kimileri de savaşçı bir kavim olan Ardeşir tarafından 3. Yüzyılda gerçekleşmiş olan Mardeler’den geldiğini düşünmektedir. Arapça kaynaklar incelendiğinde ise şehir Maridin olarak anılmaktadır.
Mardin’in ekonomik olarak tarım, hayvancılık ve ticaret başlıca geçim kaynaklarıdır. Nüfusun ise ortalama olarak %80’i tarım sektörü içerisinde yer alır. Şehirde modern tarım araçlarının yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmasıyla tarım alanında çok daha iyi gelişmeler göstermeyi başarmıştır. Mardin’in yöresinde yetişen başlıca ürünler arasında buğday, arpa, nohut, pirinç yer alır. Dicle Nehri civarında da sebze yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bunların dışında domates, patlıcan, karpuz, kavun, üzüm, nar gibi meyve ve sebzeler de en çok yetiştirilen ürünlerdir. Mardin üzüm diyarı ünvanı ile de bilinir. Hatta üzüm ihracatı noktasında Türkiye’de dördüncü sırada yerini alır. Ekonomi noktasında hayvanlık sektöründe de büyük bir öneme sahiptir. Ancak şehir orman bakımında zengin bir yapıya sahip değildir. Maden olarak ise linyit ve fosfat çıkarılmaktadır. Sanayi olarak da ilde fazla bir gelişmenin olduğu söylenemez.
Kısacası Mardin eşsiz Mezopotamya manzarasına sahip olan ve sizleri de kendisine hayran bırakacak olan hoşgörü ve medeniyetler beşiği olarak bilinir. Mardin için tam anlamıyla açık hava müzesi demek doğru olacaktır. Görünümüyle birlikte tarih ve kültür yolculuğunu en iyi şekilde yaşayacaksınız.
Mardin’de Gezilmesi Gereken Yerler
Hem medeniyetler hem de kültürler beşiği olan Mardin Güneydoğu Anadolu Bölgesine ait en gözde şehirlerden biri olmasıyla ön plana çıkıyor. Kültür turlarının da vazgeçilmez adreslerinden biri olmasıyla birlikte Mardin camileri, kiliseleri, manastırları, türbeleri ve en önemlisi de kendisine özel olan mimarisiyle Türkiye’de görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Mardin gezinizde çoğu zaman geçmiş dönemlerle içli dışlı olacaksınız. Tarihi atmosferi oldukça yüksek şehirlerden biridir. Misafirperver insanları ile geziniz için en az 3 ila 4 gün gibi süre vermeniz sizler için sağlıklı olur.
Mardin Kalesi, Mardin’in aynı zamanda Kartal Yuvası adıyla da bilinen uzun bir tarihi geçmişi olan medeniyettir. Tam olarak 1600 yıllık tarihi ile birçok medeniyete de ev sahipliği yapmıştır. Yapıldığı tarih hakkında net bir bilgi yoktur. Ancak Hamdaniler tarafından inşa edilmiştir. Kalenin tahmini olarak da 10. Yüzyıla ait bir yapı olduğu düşünülmektedir. Mardin’e hakim bir konumda yer alır. Doğal kaya eklentileriyle oluşturulmuş olan bu kale son derece eşsiz bir güzelliğe sahiptir. Ayrıca Mardin Kalesi bulunduğu konum itibariyle de Mezopotamya Ovası manzarasını en iyi şekilde yansıtır. Sümerlerden, Perslere, Romalılara, Selçuklulara ve Osmanlılara olmak üzere birçok döneme tanıklık etmiştir.
Deyrulzafaran Manastırı, Mardin’e tam olarak 5 km kadar uzaklıkta yer alır. Hatta burası Süryani cemaati tarafından hala aktif olarak dini merkez ve okul olarak kullanılmaya devam edimektedir. Manastır Süryani toplumları temsilen duran en eski yapı olmasıyla da Mardin için önemli bir yere sahiptir. Manastırın girişinde ise Süryani patriklere ait heykellere yer verilmiştir. İçerisinde de 52 adet Süryani patriğe ait mezar yer alır. Deryulzafaran Manastırı Süryaniler tarafından inşa edilmiş olup, güneş tapınağı olarak da kullanılmıştır. Bazı rivayetlere göre de manastırın bulunduğu bölge de safran çiçekleri açarmış. Hatta bu manastır inşa edilirken de harçların içerisinde renk vermesi adına safran çiçekleri kullanılmıştır.
Zinciriye Medresesi Mardin’in merkezinde yer alır. Artuklu Sultanı olan Melik Necmettin İsa 1385 yılında yaptırmıştır. Medresenin adıl adı da Sultan İsa Medresesi olarak bilinir. Yine de halk arasında zinciriye medresesi olarak anılmaya devam edilir. 14. Yüzyıldan günümüze kadar başarılı bir şekilde gelmeyi başarmıştır. Tarihi dokusu ve ihtişamıyla birlikte görülmeye değer yerlerin başında gelir.
Mardin Tarihi
Mardin önemli bir tarihe sahiptir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Roma İmparatorluğu döneminde ve daha sonra da Doğu Roma’nın Sasaniler ile olan mücadelesinde de askeri olarak önem kazanan şehirlerden biri olmuştur. Bunların haricinde Suriye, İran ve Irak gibi dönemde önemli ticaret merkezleri olan sınırlara da geçiş güzergahı konumunda yer alır. Bu anlamda da önemli gözde merkezlerden biri haline gelmeyi başarmıştır.
Bunlarla birlikte tüm bu medeniyetlere ait izleri şehirde yer alan tarihi mekanlarda görmeniz mümkündür. Bunlardan biri olan Mor Behnam (Kırklar) Kilisesi Mardin merkezde yer alır. Tarihi ise 6. Yüzyıla kadar uzanır. Mor Behnam ve kız kardeşi Saro adına yapılmış olan bir kilisedir. Günümüzde ise Ortodoks İbadethanesi olarak hizmet etmeye devam ediyor. 1293 yılından beri de Süryani halkının dini merkezi haline gelmiştir. 1799 yılına gelindiğinde Kırklar Kilisesi’nde okul açılmıştır.
Kasımiye Medresesi Mardin’de yer alan en büyük yapılardan biridir. Mardin’in merkezinde yer alır. Artukluların hüküm sürdüğü 12. Yüzyılda yapılmış olan bir eserdir. Kasımiye Medresesi Akkoyunlu Sultanı olan Cihangir’in oğlu sultan tarafından 15. Yüzyılda tamamlanmıştır. Aynı zamanda medresenin oda kapıları da incelendiğinde kapıların üzerinde tıp amblemlerine rastlamak mümkündür. Bu da medresenin hem din merkezi olarak hem de tıp eğitimi için kullanıldığı anlamına gelir. Hem iç mimarisi hem de dış mimarisi ile son derece etkileyici yapılardan biridir. Oldukça etkileyici bir güzelliğe sahip olan bu medrese hem dini hem de fenni ilimler için önemli bir külliye görevi görmüştür.
Mardin’in ikonik simgelerinden olan Ulu Camii aynı zamanda Cami-i Kebir olarak da bilinir. Mardin’de en eski camilerden biridir. Caminin tarihi Artukluların dönemine kadar uzandığı söylenir. Aynı zamanda Artuklular dönemine ait en önemli eserlerden biridir. Hem kubbesi hem de minaresiyle birlikte göz kamaştıran bir mimarisi vardır. Camide okutulan hutbe Ulu Camiin 2. Kutbüddin İlgazi tarafından yaptırıldığını belirtmektedir.
Mardin Dara Antik Kenti, Mardin’e 30km kadar uzaklıkta yer alan oğuz Köyünde bulunur. Burası Mardin’in en önemli yerleşim yerlerinden biridir. Aynı zamanda Mezopotamya’nın Efes’i olarak da anılır. 505 yılında ülkenin doğu sınırını korumak için Dara Antik Kenti kurulmuştur. Aslen askeri üs olarak kullanılmıştır. Dara Antik Kentinin çevresi tam 4 km’lik surlarla çevrilmiştir. Kentin içerisinde saray, kale, çarşı, kilise olmak üzere birçok önemli yerleşim bölgeleri de yer almıştır.
Mardin Müzesi, 1895 yılında Süryani Katolik Patrikhanesi olarak yapılmıştır. Daha sonrasında da Antakya Patriği olan İgnatios Behnam Banni tarafından inşa ettirilmiştir. Aslında burası daha öncesinde uzun bir süre askeri üs, sağlık ocağı, dini merkez gibi kullanımlara sahip olmuştur. Ancak 1995 yılında başlanan çalışmalarla birlikte artık müzeye çevrilmiştir. Mardin’e ait kültürel ve tarihi güzelliklerin birçoğu bu müze içerisinde sunulur.
Mardin geziniz içerisinde olmazsa olmazlardan biri de Mardin Evleridir. Şehrin tam anlamıyla tarihi dokusunu ve kültürünü en iyi şekilde yansıtır. Mardin evleri hem yerli hem de yabancı olmak üzere pek çok ziyaretçinin ilgisine mazhar olmaktadır. Mazı Dağı’nın güney yamaçlarına kurulmuştur. Kente oldukça keyifli bir görünüm kazandırır.
Mardin Kültürel Etkinlikler
Mardin seyahatinizi düzenlemeden önce şehir içerisinde yer alan etkinliklere ve festivallere de önceden bakmayı ihmal etmeyiniz. Sizler için farklı deneyimler kazandıracak birçok ilginç etkinlik yer almaktadır. Bunlardan biri de uluslararası Sirk Festivalidir. Her yıl eylül ayında düzenlenir. Mardin’in Artuklu ilçesinde olur. Yüzleri boyalı ve oldukça renkli kıyafetleri ile oldukça keyifli görüntüler sizleri bekliyor olacaktır.
Uluslararası Kiraz Festivali ise her yıl haziran ayında düzenlenen bir diğer önemli festivallerden biridir. Kiraz üreticilerinin de katılımıyla birlikte her yıl en güzel kiraz seçilir. Bu yarışma da ilk 3 içerisinde yer alan yarışmacılara da farklı ödüller verilir. Tiyatro gösterileri ve bazı sanatçıların katılımıyla konserler verilerek festival tam anlamıyla eğlence alanına dönüşür.
Uluslararası Mardin Film Festivali 2007 yılında beri gerçekleşmeye devam eden festivallerden biridir. Kısa, uzun, belgesel olmak üzere birçok gösterim gerçekleşir. Ekim ayında düzenlenen bu festivale ise ünlü yönetmenler ve oyuncular da katılır. Oldukça keyifli bir ortam sizleri beklemektedir.
Mardin Bienali yılın her mayıs ayında gerçekleşen ve Mardin için en önemli kültür sanat etkinliklerinden biri olan bu festivalde her sene farklı bir tema seçilir. O tema üzerinden çeşitli eserler ortaya çıkar. Ünlü sanatçılara ait eserler ise Mardin’de farklı yerlerde sergilenir. Bienal 1 ay boyunca ziyaret edebileceğiniz etkinliktir.
Harire Şenliği, Mardin Büyükşehir Belediyesi tarafından her yıl ekim ayında gerçekleşir. Undan yapılan harire tatlısı ikram edilir. Yöresel oyunlarla birlikte görsel bir şölen sizleri bekler. Bilali Şenlikleri ise Mezopotamya’dan günümüze miras kalmış önemli etkinliklerden biridir. Her yıl mayıs ayında gerçekleşir. Artuklu ilçesinde yer alan Alımlı Köyü’nde kutlanır.
Mardin Konaklama
Dicle ve Fırat’ın arasında kalan ve konumu itibariyle de eşsiz güzelliklere sahip olan Mardin her yıl binlerce kişiyi şehirde ağırlamaktadır. Dini dokusu, mistik havası ve tarihi görünümüyle kesinlikle gezilip görülmesi gereken muhteşem kentlerden biridir. Şehir merkezinde konaklamak için çeşitli oteller vardır. Ancak tarihi konaklarda da kalabilirsiniz. Eski Mardin bölgesi üzerinde yer alan konaklar ve butik otelleri tercih ederek son derece konforlu ve keyifli bir tatil sizleri bekliyor olacaktır.
Mardin Lezzetler
İpek Yolu üzerinde yer alması ve farklı kültürlerin de etkisinde kalmasıyla Mardin son derece köklü bir mutfağa sahiptir. Mardin denildiğinde akıllara birbirinden harika yöresel lezzetleri de gelir. Ayrıca Mardin’in yemeklerinin ünü yalnızca Türkiye üzerinde değil tüm dünyaya yayılmaya başlamıştır. Yöresel yemeklerden biri olan genadir çorbasının ana malzemesi nohuttur. Aynı zamanda kış aylarında vazgeçilmez çorbalardan olan lebeniye çorbası da çok sık tercih edilir. İçerisinde pirinç, nohut, yoğurt ve limon suyu vardır.
Kibbe İşkembe dolması şeklinde de bilinmekte olup Mardin’de yer alan en meşhur yemeklerden biridir. Kuzu veya oğlak işkembesinden yapılır. Eğer içli köfte seven biriyseniz irok ve ikbebet de çok seveceğiniz lezzetler arasındadır. Bunların haricinde kaburga dolması, dobo, soğan kebabı, fikriye, kapalı lahmacun sembusek, Mardin Çöreği, accin, zingil olmak üzere birbirinden farklı lezzetler sizleri bekliyor olacaktır.
Mardin Ulaşım
Mardin’de yerli ve yabancı turistlerin rahat bir şekilde ulaşımlarını sağlaması adına hem özel halk otobüsleri hem de minibüsleri vardır. Turistik alanlara da bu toplu taşıma araçlarını kullanarak kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda araç kiralamanız da mümkündür. Bununla birlikte taksi kullanarak da gezinizi sürdürebilirsiniz.
Otobüs ile Ulaşım
Mardin’de genel olarak otobüs ile ulaşım oldukça kolaydır. Hemen hemen her noktada otobüs durakları yer. Bu sayede istediğiniz noktalara kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bunun haricinde otobüsle birlikte şehirde daha iyi bir gezintiye çıkma şansı da elde etmiş olursunuz.
Minibüs ile Ulaşım
Minibüs ise çevre ilçeler eve köylere giden daha küçük araçlardır. Bunlarla da Mardin’de yer alan ancak içerlerde gizli kalmış eserleri görmeye gidebilirsiniz.
Mardin’de En Uygun Uçak Bileti Ne Zaman Alınır?
Mardin gezinizi planlamadan önce kesinlikle hava koşullarını da göz önünde bulundurmanız önemlidir. Böylece çok daha keyifli bir tatil sizleri bekliyor olacaktır. Mardin’e gitmek için en uygun zaman dilimi ilkbahar mevsimi ve sonbaharın başlangıcıdır. Yazın bunaltıcı sıcaklardan ve kışın da soğuk havanın etkisi olmadan rahatça gezebilirsiniz. Özellikle de nisan ve mayıs aylarında Mardin’i ziyaret edebilirsiniz. Öncesinden biletinizi rezervasyon ettirerek daha uyguna getirebilirsiniz.
Mardin’de İklim Nasıldır?
Mardin karasal iklime sahiptir. Yazları oldukça kurak ve sıcak geçer. Kış aylarının ise soğuk ve yağışlı bir özelliği vardır. Genel olarak bitki örtüsü ise maki türünden oluşur. Mardin de kuzey bölgesinde yer alan yüksek dağlar olmasıyla kış dönemlerinde de oldukça soğuk havalar söz konusudur.
01
Uçak bileti almak için neden Hepsiburada Seyahat'i tercih etmeliyim?
02
Nasıl uçak bileti satın alabilirim?
03
Uçuşumdaki bagaj hakkım ne kadardır?
04
Bagajımda bulunması yasak olan maddeler nelerdir?
05
Esnek bilet nedir?
06
Promosyonlu bilet nedir?
07
Çocuklar için bilet almalı mıyım?
08
PNR kodu nedir, ne işe yarar?
09
Havaalanında nasıl check-in yapabilirim?
10
Online check-in nedir? Nasıl yapabilirim?
11
Biletime nasıl ulaşırım?
12
Faturam ne zaman gelir?
13
Faturam gelmedi, ne yapmalıyım?
14
Satın aldığım uçak biletini iptal edebilir miyim?
15
Satın aldığım uçak biletini nasıl değiştirebilirim?
16
Biletimi başkasına devredebilir miyim? / Biletimde isim değişikliği yapabilir miyim?
17
Hangi ödeme seçenekleri ile bilet alabilirim?
18
Kredi kartı puanlarım ile ödeme yapabilir miyim?
19
Taksitle alışveriş yapabilir miyim?
20
Ödeme ekranında / ödeme aşamasında sorun yaşıyorum
21
Ek bagaj, yemek siparişi gibi ek hizmetleri nasıl satın alabilirim?
22
Uçuşlarım için vizeye ihtiyacım var mı?
23
Vizem olmadan vize isteyen bir ülkeye bilet alabilir miyim?
24
Kimlikle seyahat edebileceğim ülkeler var mı?
25
Resmi tatiller hangi günlere denk geliyor?
26
Hava yolu seyahatlerinde yolcu haklarım nelerdir?
hepsiburadaseyahat.com üzerinden satın alınan uçak biletleri ile ilgili rezervasyon, biletleme, iptal ve değişiklik işlemleri Akdeniz Pe-Tur Turizm Seyahat Acentası ve Ticaret A.Ş. (IATA Kodu: 8822861) tarafından gerçekleştirilmektedir.
hepsiburadaseyahat.com üzerinde yapılan uçak bileti işlemlerini gerçekleştiren D-Market Elektronik Hizmetler ve Ticaret A.Ş., Hepsifly seyahat acentası unvanı ve 13238 belge numarası ile TÜRSAB'a kayıtlı A Grubu Seyahat Acentası olup 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'na tabi olarak hizmet sunmaktadır.