Uçak Biletin
Burada
Hepsifly Turizm Seyahat Acentası Belge No: 13238
Hepsifly Turizm Seyahat Acentası Belge No: 13238
Taşkent Uçak Bileti
Taşkent Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Özbekistan’ın başkenti olan Taşkent, bu ülkenin en büyük şehirlerinden bir tanesidir. Ülkenin doğusunda bulunan Taşkent, Üç milyon nüfusu vardır. İpek yolu üstünde yer alan Taşkent, eski bir yerleşim yeridir. Bu şehirde 1966 yılında büyük bir deprem meydana gelmiştir. Bu durum, şehrin büyük bir çoğunluğunun tahrip olmasına neden olmuştur. Yıkıcı olan bu depremden sonra ise Taşkent, hızlı bir şekilde yenilenmeye başlamıştır. Şehir planlaması konusunda Taşkent, başarılı bir şekilde yenilenmeye devam etmiştir. Bu yenileşme ile modern bir görünüme kavuşmayı başarmıştır. Taşkent’i Şehir Hakimi isimli vali yönetmektedir. Şehir Hakimi ataması ise ülkede Cumhurbaşkanı tarafından yapılır.
Taşkent’te bu yönetim şekli Taşkent Şehir Hakimiyeti olarak isimlendirilmektedir. Toplamda 11 idari bölgeye ayrılan bu şehirdeki idari bölgelere ise Tümen ismi verilmektedir. Bu tümenler ise Tümen Hakimleri tarafından yönetilir. Son derece sistematik yönetim şekline sahip olan Taşkent şehri, günden güne daha modern bir hale gelmektedir. Sovyet döneminin de izlerini taşıyan bu şehir, yıkılmaya yüz tutan binaların yeniden yapılandırılmasıyla estetik bir görünüm kazanmıştır. Taşkent’te yapılan imar çalışmaları ise günümüzde de devam etmektedir. Yeni binalar, kongre salonları, parklar ve benzeri alanlar, bu şehirde inşa edilmektedir. Köklü bir tarihi olan Taşkent’teki ilk yerleşimin M.Ö. yıllara dayandığı söylenebilir. Taşkent’te izine rastlanan ilk yerleşimin ise Ming Uruk Bin Erik ismiyle anılan yerleşke olduğu bilinir. Bu yerleşimin tarihi ise M.Ö. 2. yüzyıla dayanmaktadır. Şehir bu tarihten sonra, farklı birçok devlet tarafından yerleşim bölgesi olarak kullanılmıştır. Bu şehri, 751 yılında Araplar ele geçirmiştir. Bu dönemde, şehir İpek Yolu üstünde son derece önemli bir bölge haline gelmiştir. 9. ve 10. yüzyıl boyunca Taşkent’e Samani Devleti sahip olmuş ve hüküm sürmüştür.
Taşkent’te Gezilmesi Gereken Yerler
Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te gezilip görülmesi gereken yer sayısı bir hayli fazladır. Şehrin tarihi dokusu, eşsiz mimari yapıları, zengin koleksiyonları ile farklı kültürel aktivitelerin yapılabilmesi mümkündür. Taşkent seyahati sırasında Abdül Kasım Medresesi mutlaka ziyaret edilmelidir. Bu yapının ziyaret edilmesi Özbek sanatının icrasının genç nesiller tarafından anlaşılmasını sağlayacaktır. Kukeldaş Medresesi ise şehrin en önemli medrese yapılarından bir tanesidir. Bu yapı, şehirde yaşanan büyük depremden sağlam çıkmayı başarmıştır. Barak Han Medresesi ise Taşkent denildiğinde ilk olarak akla gelen yapıların başında gelmektedir. Özbek tarihinde önemli bir yere sahip olan Emir Timur Müzesi ise büyük komutanlar dönemine şahitlik etmiş bir yerdir. O dönemden kalma eserlerin sergilendiği bu müze, Taşkent gezinizde mutlaka görmeniz geren yerlerin başında gelmektedir. Sanatın ve el emeğinin kıymetli olduğu Uygulamalı Sanatlar Müzesi ise sanat kokan yerlerden bir tanesidir. Görülmeye değer olan Müstakilik Meydanı ise ülkenin bağımsızlığına hitaben tasarlanmış bir yerdir. Yeşillikler içinde yer alan bu yer, gezilip görülmesi gereken meydanlardan bir tanesidir.
Taşkent Televizyon Kulesi ise Taşkent manzarasının kuş bakışı olarak izlemek isteyen tatil tutkunlarının görmesi gereken bir yerdir. Ziyaret edilecek en ideal yer olan bu yapı, görülmeye değerdir. Prens Romanov Sarayı ise son derece büyüleyici bir mimariye sahiptir. Görülmeye değer olan bu yapı, tarih kokan izleriyle şehri ziyaret eden bireyler tarafından ilgi görmektedir. Müze severlerin sevebileceği Ali Şir Nevai Edebiyat Müzesi ise Özbek edebiyatının ünlü şairinin adına açılan müzelerden bir tanesidir. Eşsiz eserlerin yer aldığı bu müze, tarih severlerin de dikkatini çekmektedir. Taşkent’te gezip görmeniz gereken pek çok tarihi eser ve binayapı bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, şehrin doğal güzellikleri de gezilip görülmeye değer olan yerlerdir. Amir Temur Square yapısını ziyaret etmelisiniz. Bu yapının yanı sıra, Bağımsızlık Meydanı, Barak-Khan Madrassah ve Broadway Alley ise gezilip görmeye değer olan yerlerden bir kaçıdır. Metro Taschkent, Ensemble Hazreti İmam ve Palace Of The Romanovs ise şehirdeki önemli yapılar arasındadır.
Borak Han Medresesi, Taşkent için simge yapılardan biridir. Aynı zamanda Taşkent’te yer alan en büyük medrese özelliğine sahiptir. Medrese farklı dönemlerde inşa edildiği için çeşitli yapılardan oluşur. Dünya’daki en büyük boyutlu iki Kur’an-ı Kerim’inden biri de burada yer alır.
Taşkent Tarihi Dokusu
Özbekistan’ın başkenti olan Taşkent, tarihi dokusuyla ön plana çıkmaktadır. Orta Asya’nın nüfus bakımından en büyük ve ünlü kenti olan Taşkent şehrinde her istasyonu farklı mimarilere sahip olan metro ilginç detaylara sahiptir. Şehirde bilinen ilk yerleşim M.Ö. 2.yy.dır. Bu şehir daha sonra, Şaş, Şaşkent, Binkent ve Çac gibi isimler ile anılmıştır. Araplar şehri 751 yılında ele geçirmiştir. Bu tarihten sonra ise Taşkent, İpek Yolu güzergahı üstünde yer alan önemli noktalardan biri haline gelmiştir. Taşkent ilk defa 11. yy.da Kaşgarlı Mahmut ve Biruni’nin yazılı metinlerinde de kendi ismiyle anılmıştır. Şehir, 10. yüzyılın sonlarından 13. yüzyılın başlarına kadar Karahanlılar tarafından yönetilmiştir. Ardından, şehir bir süre Karahitaylar tarafından kontrol edilmiştir. Taşkent şehri, 14. yüzyılda ise Timur’un eline geçmiştir. Timur İmparatorluğu için ise Taşkent, önemli merkezlerden biri haline gelmiştir. Taşkent’i 16. yüzyıl’ın ikinci yarısında Buhara Hanlığı ele geçirmiştir. Daha sonra şehir, 17 ve 18. yüzyıllarda ise Kalmık ve Kazakların denetimine geçmiştir. Farklı medeniyetlere tanıklık eden Taşkent, 1809 yılında Hokand Hanlığının topraklarına katılmıştır.
Hokand Hanlığı’nın gücünü kaybetmeye başlaması ile şehir, 1865 senesinde Rusya İmp. tarafından ele geçirilmiştir. Daha sonra, Rusya’nın Türkistan Genel Valiliği’nin merkezi Taşkent olmuştur. 1899 yılında Taşkent-Orenburg demiryolu hizmete girmiştir. Demiryolunun hizmete girmesiyle Orta Asya’nın en önemli ticari geçiş noktası Taşkent olmuştur. 1917 yılında ise şehir Sovyet denetimi altına girmiştir. Taşkent, 1918 yılında ise Türkistan Sovyet Sos. Cumhuriyeti’nin başkenti olmuştur. Özbekistan 1924 yılında kurularak Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin topraklarına Taşkent’te dahil edilmiştir. Şehir 1930 yılından günümüze kadar başkent olma statüsündedir. 1 Eylül 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla Özbekistan bağımsızlığını ilan etmiştir. Daha sonra, şehrin başkenti olarak Taşkent ilan edilmiştir. Taşkent, tarihi bir merkez olarak da kabul edilir. Burada günümüze ulaşan pek çok tarihi yapılar da mevcuttur.
Taşkent’teki Kültürel Etkinlikler
Özbekistan’da yapılan kültürel etkinlik ve festivaller son derece renkli geçmektedir. 300’ün üzerinde sinema sanatçısı yapılan kültürel festivallere katılmaktadır. Örneğin, ülkemizden katılım sağlayan Kültür ve Turizm Bakanlığının da önderliğinde gerçekleştirilen festivaller düzenlenmektedir. Festivalin katılımcılara kutlama mesajı göndererek başlayan bu festival, sinema dalındadır. Taşkent, Uluslararası Film Festivali, halk oyunları oynatılarak başlatılan bir etkinliktir. Şehirde kültür festivalleri de düzenlenmektedir. Şehirde her yıl şenlikli kutlamalar da gerçekleştirilir. Ana devlet etkinliği yılın Eylül ayında düzenlenen ve Özbekistan’ın bağımsızlığının kutlandığı bir kutlamadır. Ülkenin SSCB cumhuriyetlerinden ayrılmasıyla bütün Özbek halkı bu etkinlikleri coşkuyla kutlamaya başlamıştır. Törenler, şehrin meydanı ve parklarında düzenlenebilmektedir. Örneğin, bağımsızlık gününde Özbek vatandaşlar işten muaf tutulur. Herkes ülkenin egemenliğine saygısını gösterebilmek amacıyla Bağımsızlık Meydanına toplanır. Farklı bir resmi tatil ise 8 Aralık’ta yapılan Özbekistan Anayasa günüdür. Anayasa günü Yüksek Hukuk Konseyi toplantısında ülkenin ana yasa kabulünün kutlanmasıdır. Özbekistanlılar için sevilen ve pahalı olan festivaller arasında Navruz Bayramı da yer alır. İlkbahar tatilinde yapılan Navruz Bayramı, tarihi bir asra dayanan bir kutlamadır. Ülke, baharın başlangıcını bu bayram ile kutlamaktadır.
İnsanlar bütün yolculuklar için meyve, tatlı, ve geleneksel yiyecekleri Navruz Bayramında satmaktadır. Şenlik masasında özel reçetelere de yer verilir. Bunun yanı sıra, Özbek Pilavı gibi meşhur yemekleri de kutlamalarda görebilmeniz mümkündür. Şehrin geleneksel bayramlar ile abartılı tarzda renkli festivaller kutladığını söyleyebiliriz. Baysun Baharı her sene dağlık bir bölgede kutlanan bir festivaldir. Turistlere, Özbek halkının eski gelenekleri bu kutlama ile tanıtılır. Dünya’nın dört bir yanından ziyaretçi olarak gelen halk, yapılan sanata tanıklık etmektedir. Şehrin Chimgan’ın dağlarında yapılan festival ise doğa tutkunlarının ilgisini çekecektir. Ekolojik bir etkinlik olan bu kutlama, son derece renkli geçmektedir. Bölgenin doğası ise doğa tutkunlarının beğenisini kazanmıştır. Semerkant Uluslararası Müzik Festivali ise popüler hale gelen etkinliklerden bir tanesidir.
Taşkent’te Konaklama Olanakları
Orta Asya’nın göz bebeği olan başkent Taşkent, son derece kalabalık bir şehirdir. Dolayısıyla şehirde konaklayabileceğiniz farklı alternatifleri bulabilmeniz mümkündür. Kalabalık ve büyük olan bu şehir, düzenli şehirleşme ve doğru planlama sayesinde sık ziyaret edilen yerlerden bir tanesidir. Taşkent’te bakımlı, park, cadde, etkinlik alanları, meydan ve benzeri yerleri sık sık görebilmeniz mümkündür. Büyük binalar ise şehrin modern bir görünüm kazanmasına yardımcı olmaktadır. Medrese, bedesten, heykel, camii ve benzeri yapılar genellikle geçmişten gelen tarihi özelliğe sahiptir Taşkent, farklı bölgelere ayrılan bir şehirdir. Bu nedenle, şehirde konaklamak için kalacağınız bölgeye karar vermeniz gerekir. İslam dünyasının önemli bir kenti olan bu şehir, son derece popüler bir kenttir. Şehirde gezip görebileceğiniz pek çok tarihi eser, park, bina ve turist alanı yer almaktadır. Bu nedenle, şehre geliş amacınıza bağlı olarak da konaklama alanlarını tercih edebilirsiniz. Gezi amaçlı olarak şehre geldiğinizde şehir merkezinde konaklayabilirsiniz. Çünkü bu bölge son derece hareketli bir özelliğe sahiptir.
Ekonomik otellerin yer aldığı Chilanzar ise bütçe dostu fiyatlarla şehirde ikamet etmeniz için ideal bir seçim olacaktır. Çocuklu aileler ise Botanik Bahçesi bölgesinde konaklayabilmektedir. Bu bölgenin yanı sıra, Yunusabad’da yer alan su parkları, lunaparklar, doğal parklar çocuklarınızla eğlenceli aktiviteler yapmanıza yardımcı olacaktır. Şehre kazandırılmış olan rekreasyon alanı arasında ise Park Abdullah bölgesi yer alır. Taşkent ziyaretiniz esnasında konaklayabileceğiniz farklı bölgeleri de gözden geçirebilirsiniz. Havalimanından indiğinizde toplu taşıma araçları, taksiler ya da otel transfer araçları gibi ulaşım araçlarından destek alabilirsiniz. Şehir merkezinin yanı sıra, Taşkent’in diğer bölgelerinde bulunan oteller farklı fiyat skalalarıyla hizmet veren kurumlardır. Bu nedenle, bütçenize uygun bir konaklama alanını tercih edebilmeniz mümkündür.
Taşkent’te Özel Lezzetler
Taşkent ziyaretinizde tadabileceğiniz birçok lezzetli yemek türünü görebilirsiniz. Öncelikle Taşkent’e geldiğinizde Achichuk Salatasını mutlaka denemelisiniz. Sağlıklı bir vejetaryen ürün olan bu salata, ince dilimlenmiş soğan ve domatesten oluşmaktadır. Üzerine baharatlar ile süsleme yapıldığında ise tipik bir salataya dönüşmektedir. Taşkent mutfağının en hafif yemekleri arasında ilk sırada yer alır. Taşkent’e özel olan Çöl Kavunu ise geziniz esnasında denemeniz gereken meyvelerden bir tanesidir. Bu kavun bölgede yetişen ve tadı kavunla aynı olan ünlü bir meyvedir. Lagman ise kökleri Orta Asya’ya dayanan bir çeşit çorbadır. Kuzu parçaları ve erişteden yapılan bu çorba, farklı sebzelerin bir araya gelmesinden oluşmaktadır. Taşkent’te tadabileceğiniz Manty yemeği ise Türk usulü mantıyı andırmaktadır. Taşkent’te en meşhur olan yemeklerin başında Manty gelmektedir. Boyutları büyük parçalardan oluşan bu yemeğin içine dereotu ve krema girmektedir. Naryn yemeği ise bir çeşit eriştedir. Erişte severler, bu yemeği mutlaka denemelidir. Elle kesilen eriştelerin soğan, et ve karabiberle tatlandırıldığı bu yemek, yerel halk tarafından da sık sık tüketilmektedir. Nişalda ise Özbeklere ait bir çeşit tatlıdır. Yumurta ve şekerle hazırlanan bu tatlı, yalnızca Ramazan aylarında yapılmaktadır.
Plov isimli yemek ise yapılırken kuru üzüm, kuzu eti veya tavuk eti ve havuç kullanılarak pişirilir. Şehrin ve ülkenin en tanınmış ve en sevilen yöresel yemeği olan Plov, düğünler ve özel günlerde de sık sık pişirilen bir yemektir. Özbeklerin severek tükettiği Samsa ise bir çeşit börektir. Çıtır çıtır bir hamur işi olan Samsa, şehrin en lezzetli atıştırmalıklarından bir tanesidir. Kıyma ile içi doldurulan bu hamur işi demli çayların yanında sık sık tüketilir. Şaşlık olarak adlandırılan yemek ise kebabın karşılığı olabilecek bir lezzettir. Etlerin şişte mangal üstünde pişirilerek servis edildiği bu yemek son derece lezzetlidir. Bunun yanı sıra, Taşkent gezinizde Shurpa isimli yahni yemeğini de mutlaka denemelisiniz. Yağlı et ile birlikte, havuç, dilim soğan ve domates kullanılarak pişirilen bu yemek, bir çeşit çorbadır. Kızarmış taze etten yapılan bu yemek, nefis bir lezzete sahiptir. Taşkent ziyareti esnasında nefis Özbek mutfağını keşfetmek için bu yemek lezzetlerini tadabilirsiniz.
Taşkent Ulaşım Olanakları
Özbekistan’ın başkenti olan Taşkent’te 3 adet metro hattına yer verilmiştir. Mavi, yeşil ve kırmızı renkteki bu metro hatları güzergah olarak farklı yerlere seyahat etmenizi sağlar. Her metro istasyonu farklı güzergahlara gitmektedir. Metroların rengi ise gidilecek güzergahlar konusunda bireylere fikir verir. Bunun yanı sıra, taksileri kullanarak da kısa sürede gitmek istediğiniz adrese ulaşım sağlayabilirsiniz. Araç kiralama ya da minibüs ve otobüslerden de ulaşım için yardım alabilirsiniz.
Otobüs ile Ulaşım: Havalimanından şehir merkezine gitmenin en basit yolu otobüslerdir. Otobüsler, 12 kilometrelik şehir merkezine sizi götürecek en ekonomik ulaşım araçlarıdır. Otobüs yolculuğu şehir merkezine yaklaşık 45 dakika sürmektedir. Aynı zamanda, otobüsler her saat başı kalkmaktadır.
Taksi ile Ulaşım: Taksiler, günün her saati hizmet alabileceğiniz ulaşım alternatiflerinden bir tanesidir. Taksileri kullanarak toplu taşıma araçlarının yoğunluğuna girmeden kısa sürede gitmek istediğiniz adrese ulaşabilirsiniz.
Araç Kiralama: araba kiralama acentelerinden kiralayacağınız arabalar ile Taşkent’i uzun süre gezebilmeniz mümkündür. Bunun yanı sıra, transfer araçları da bu konuda hizmet alabileceğiniz araçlar arasında yerini alır. Taşkent ve çevresinde çoğu otel ise havaalanı ile otel veya şehir merkezi arasında özel transfer hizmeti vermektedir. Konaklayacağınız otel ile iletişime geçtiğinizde otel transfer araçları sizlere ulaşım konusunda destek olacaktır.
Taşkent’e En Uygun Uçak Bileti Ne Zaman Alınır?
Taşkent’e uygun fiyatlı bilet alımı sağlamak için önceden rezervasyon yaptırmanız gerekecektir. Bunun yanı sıra, havayolu şirketlerinin yaptığı kampanya ve indirimleri de takip ederek uygun fiyatlara bilet rezervasyonu yaptırabilirsiniz. Uygun fiyatlı uçak bileti rezervasyonu yapmak için uçuş tarihinizi belirlemeniz ve bu duruma uygun bilet alımı yapmanız gerekir.
Taşkent’te İklim Nasıldır?
Taşkent’te yaz ayları son derece sıcak ve kurak geçer. Ancak kış aylarında şehrin son derece soğuk, karlı ve parçalı bulutlu geçtiğini söyleyebiliriz. Sene içinde sıcaklık ise ortalama -2 ila 36 derece arası değişkenlik gösterir. Ancak nadirde olsa hava sıcaklığı kış aylarında -9 altına düşer. Yaz aylarındaki sıcaklığın ise nadiren 40 derece üstüne çıktığı görülebilmektedir.
01
Uçak bileti almak için neden Hepsiburada Seyahat'i tercih etmeliyim?
02
Nasıl uçak bileti satın alabilirim?
03
Uçuşumdaki bagaj hakkım ne kadardır?
04
Bagajımda bulunması yasak olan maddeler nelerdir?
05
Esnek bilet nedir?
06
Promosyonlu bilet nedir?
07
Çocuklar için bilet almalı mıyım?
08
PNR kodu nedir, ne işe yarar?
09
Havaalanında nasıl check-in yapabilirim?
10
Online check-in nedir? Nasıl yapabilirim?
11
Biletime nasıl ulaşırım?
12
Faturam ne zaman gelir?
13
Faturam gelmedi, ne yapmalıyım?
14
Satın aldığım uçak biletini iptal edebilir miyim?
15
Satın aldığım uçak biletini nasıl değiştirebilirim?
16
Biletimi başkasına devredebilir miyim? / Biletimde isim değişikliği yapabilir miyim?
17
Hangi ödeme seçenekleri ile bilet alabilirim?
18
Kredi kartı puanlarım ile ödeme yapabilir miyim?
19
Taksitle alışveriş yapabilir miyim?
20
Ödeme ekranında / ödeme aşamasında sorun yaşıyorum
21
Ek bagaj, yemek siparişi gibi ek hizmetleri nasıl satın alabilirim?
22
Uçuşlarım için vizeye ihtiyacım var mı?
23
Vizem olmadan vize isteyen bir ülkeye bilet alabilir miyim?
24
Kimlikle seyahat edebileceğim ülkeler var mı?
25
Resmi tatiller hangi günlere denk geliyor?
26
Hava yolu seyahatlerinde yolcu haklarım nelerdir?
hepsiburadaseyahat.com üzerinden satın alınan uçak biletleri ile ilgili rezervasyon, biletleme, iptal ve değişiklik işlemleri Akdeniz Pe-Tur Turizm Seyahat Acentası ve Ticaret A.Ş. (IATA Kodu: 8822861) tarafından gerçekleştirilmektedir.
hepsiburadaseyahat.com üzerinde yapılan uçak bileti işlemlerini gerçekleştiren D-Market Elektronik Hizmetler ve Ticaret A.Ş., Hepsifly seyahat acentası unvanı ve 13238 belge numarası ile TÜRSAB'a kayıtlı A Grubu Seyahat Acentası olup 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'na tabi olarak hizmet sunmaktadır.