Hepsiburada’nın yurt içi ve yurt dışı uçak bileti ve otobüs bileti satın alma hizmeti “Hepsiburada Seyahat”, avantajlı kampanyaları, kolay ve güvenli ödeme yöntemleriyle seyahat planlama sürecini kolaylaştırır, deneyimli çözüm merkeziyle de müşterilerine destek sunar.
“Hepsifly Turizm Seyahat Acentası” unvanıyla, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı A Grubu Seyahat Acentası İşletme Belgesi sahibi ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) üyesi olan Hepsiburada Seyahat, seyahati kolaylaştıracak deneyimler yaşatır.
01
Uçuşumdaki bagaj hakkım ne kadardır?
Uçuşunuzdaki bagaj hakkı havayolu firmasına göre değişiklik gösterebilir. Uçuş yapacağınız havayolu firmasının sayfasından kontrol etmeniz faydalı olacaktır.
02
Bagajımda bulunması yasak olan maddeler nelerdir?
Bagajlar, havayolları tarafından gidilecek ülkenin gümrük kurallarına uyularak taşınır. Bagajda kabul edilmeyen maddeler ülkelere göre değişiklik gösterebilir.Özellikle yurtdışına seyahat ediyorsanız gideceğiniz ülkenin bu konudaki kısıtlamalarını öğrenmeniz faydalı olacaktır. Havayolları güvenlik açısından bagajların yolcunun kendisi tarafından hazırlanmasını talep etmektedir. Eğer bagajınızı başkası hazırlıyorsa sizin kontrolünüz altında yapılmasına dikkat ediniz. Özellikle kapalı olan kutu, paket gibi eşyaları bagajınıza koymadan önce kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Başkasına götürmeniz için size verilen paketleri de aynı şekilde kontrol etmelisiniz. Yolcu ve kabin bagajlarında taşınması kesinlikle yasak olan maddeler ise aşağıda sıralanmıştır:
Ayrıca kabin bagajında taşınacak tüm sıvı maddeler bazı kısıtlamalara tabidir: Sıvılar her biri en fazla 100 ml olan kaplarda, toplamda 1 litreyi geçmeyecek şekilde, şeffaf ve kilitli poşetlerin içinde taşınabilir. Her bir yolcu ise sadece 1 poşet taşıyabilir. İlaçlar, yanında reçete olması kaydıyla; bebek mamaları da yalnızca bir yolculuk boyunca ihtiyaç duyulacak miktarda olması şartıyla istisna haller olarak kabul edilir.
ABD ve İngiltere varışlı seferlerde: İlgili otoritelerce ABD ve İngiltere varışlı seferlerde cep telefonu veya akıllı telefondan daha büyük elektronik cihazların kabin içinde taşınmaması kararı alınmıştır. Uçak içerisinde taşıyacağınız tüm elektronik cihazların aşağıdaki boyutlardan küçük olmalıdır: Boy: 16cm En: 9,3 cm Derinlik: 1,5 cm Medikal cihazların hariç tutulduğu uygulama kapsamında elektronik eşyalarınızı check-in kontuarlarında bagajınızla teslim etmelisiniz.
03
PNR kodu nedir, ne işe yarar?
PNR(Passenger Name Record) kodu, Yolcu İsim Kaydı’nın kısaltmasıdır. Daha çok rezervasyon numarası olarak bilinir. İnternetten bir bilet rezerve ettiğinizde ya da satın aldığınızda size verilir, rakamlar ve harflerden oluşur. Bu numara ile havaalanlarında biletinizin çıktısını alabilir, değiştirme ve iptal işlemlerinizi yapabilirsiniz. PNR kodu internetten bilet aldığınızda SMS ve/veya E-Posta yoluyla size gönderilir. Basılı bilet aldığınızda ise zaten biletin üzerinde kod bilgisi yer alır. Biletinizin kaybolması durumunda bu numara ile yenisini alabilirsiniz. Biletinizi alırken kişisel bilgileriniz ve cep telefonunuzu doğru kaydettiğinizden emin olmalısınız.
04
Havaalanında nasıl check-in yapabilirim?
Havaalanında check-in yapmak için;
kimliğiniz ya da pasaportunuzun kesinlikle yanınızda olmalıdır.
05
Online check-in nedir? Nasıl yapabilirim?
Online check-in havalimanına gelmeden check-in işleminin herhangi mobil bir cihaz veya bir bilgisayar ile internet üzerinden check-in işleminin yapılmasıdır.
Online check-in işlemi sizi havaalanlarında kuyrukta beklemekten kurtaran bir uygulamadır. Havayolu firmalarının tamamına yakını bu hizmeti vermektedir. Çoğunluğu online check-in için bir ücret talep etmezken, bazı şirketlerde bir miktar check-in bedeli alınabilmektedir.
Online check-in yapmadan önce biletinizi satın almış olmalısınız. Online check-in hizmetleri havayolu firmaları arasında değişmekle birlikte genellikle uçuşunuza 24 ile 72 saat kala başlamaktadır ve uçuşa 45 ile 60 dakika kalana kadar yapılabilmektedir.
Genelde online check-in işlemi için PNR kodunuzu (rezervasyon numarası) ve ad-soyad bilgilerinizi girmeniz beklenmektedir. Eğer havayolu firmanız koltuk seçimine de izin veriyorsa koltuğunuzu seçip işleminizi check-in işlemini tamamlayabilirsiniz. Bazı şirketler için yemek seçimi, ek bagaj hakkı gibi işlemlerinizi de bu aşamada tamamlayabilirsiniz.
Online check-in gerçekleştirdikten sonra havayolunuz size bazı uçuşlarda biniş kartı oluşturma opsiyonu da sunabilir. Biniş kartınızı oluşturduğunuz durumda, e-mail ve/veya SMS ile gelen barkodu güvenlik geçişlerinde uçuş biniş kartı olarak kullanabilirsiniz. Dilerseniz havalimanında bankolarda veya terminallerde bulunabilen havayolu kiosk cihazlarında biniş kartınızı da bastırabilirsiniz.
Online check-in yapmış yolcular biniş kartlarını da oluşturmuş olmaları durumunda sadece kabin bagajları ile uçabilirler. Kabin bagajı dışında bagaj teslimi yapılacak ise check-in yapılmış ve biniş kartı oluşturulmuş olsa dahi kontuara gidilmesi zorunludur.
Online check-in sayfamızı ziyaret etmek için lütfen tıklayınız.
06
Biletime nasıl ulaşırım?
Bilet detaylarınız, satın alma işlemi sonrasında size e-posta ve SMS yoluyla iletilir. Ayrıca satın almış olduğunuz biletinize Hepsiburada Seyahat sayfasına üye girişi yaptıktan sonra sağ üst köşedeki "Biletlerim" sayfasından bilet detaylarınıza ulaşabilirsiniz
07
Faturam ne zaman gelir?
Faturanız biletinizi aldıktan 2 iş günü sonra oluşur ve bilet satın alırken girmiş olduğunuz e-posta adresine iletilir.
08
Faturam gelmedi, ne yapmalıyım?
Faturanızın tarafınıza tekrar iletilmesi için 0850 252 40 01 numaralı hattan müşteri hizmetlerimize ulaşarak destek alabilirsiniz.
09
Satın aldığım uçak biletini iptal edebilir miyim?
İptal işlemi yapılabilmesi için Hava yolu firmaları tarafından belirlenen kurallara uygunluğu kontrol edilmesi gerekir. İptal talebinizin değerlendirilmesi ve şartları sağlıyorsa iptalinin yapılması için 0850 252 40 01 numaralı hattan müşteri hizmetlimize ulaşarak destek alabilirsiniz. Bilet iptaliniz yapıldıktan sonra para iadeniz bileti aldığınız kredi kartınıza hemen yapılır. Ödemeninin kartınıza yansıması bankalara göre 2-8 iş günü arasında değişebilir. Biletinizi taksitle aldıysanız, bankanız ödemeyi kartınıza yine taksitle yapabilir. Aynı gün sonu içerisinde yapılan satış ve iptal işlemlerinde ise bankalar tutarı limitinize ekledikleri için hesabınızda çekim ve iade işlemi göremeyebilirsiniz.
10
Satın aldığım uçak biletini nasıl değiştirebilirim?
Biletinizin sınıfına göre havayollarının belirlediği kurallar ve varsa cezalar çerçevesinde değişiklik yaptırabilirsiniz. Bilet değişikliklerini uçuşunuzu yapacağınız havayolu üzerinden yapmanız durumunda bazı bilgiler havayolu sisteminden bize iletilmediği için sizinle yapacağımız iletişimlerde veya bilet görüntülemelerinde bilgileriniz güncel olmayabilir. Bu sebeple değişiklik işleminiz için 0850 252 40 01 numaralı hattan müşteri hizmetlerimize ulaşarak destek alabilirsiniz.
11
Biletimi başkasına devredebilir miyim? / Biletimde isim değişikliği yapabilir miyim?
Biletlerin kullanım süresi, tarih ve/veya parkur bilgilerini değiştirme ya da bilet ücretini iade alma gibi tüm haklar, sadece biletin üzerinde adı yazan kişiye aittir ve bu hak hiçbir şekilde devredilemez. Bilet üzerinde isim değişikliği yapılamaz. Aynı kural hatalı ya da eksik isim girildiğinde de geçerlidir.
12
Ek bagaj, yemek siparişi gibi ek hizmetleri nasıl satın alabilirim?
Tüm ek hizmet alım işlemleri için 0850 252 40 01 numaralı hattan müşteri hizmetlerimize ulaşarak destek alabilirsiniz.
13
Uçuşlarım için vizeye ihtiyacım var mı?
Biletinizi satın almadan önce hangi ülkelerden aktarma yapacağınızı kontrol etmelisiniz. Yalnızca aktarma amaçlı veya bagajınızı tekrar kontrol ettirmek için bile vize gerekli olabilmektedir.
Bir ülkeye veya bu ülke üzerinden seyahatiniz için vize veya havaalanı transit vizesine ihtiyacınız olup olmadığından emin değilseniz elçilikler ile iletişime geçebilirsiniz.
Her uyruğa dair vize gereksinimleri farklı olduğundan vize gereksinimi kontrollerini yapmak yolcunun sorumluluğundadır.
Tüm vize ve havaalanı transit vize gereksinimlerinize dair detaylı bilgi için IATA Seyahat Yardım Merkezini ziyaret edebilirsiniz.
14
Vizem olmadan vize isteyen bir ülkeye bilet alabilir miyim?
Bilet satışı yapılırken vize kontrolü yapılmadığından dolayı bileti alabilirsiniz. Vize temini yolcunun kendi sorumluluğundadır.
15
Kimlikle seyahat edebileceğim ülkeler var mı?
Türk vatandaşlarının vize ve pasaporta gerek kalmadan kimlikleriyle seyahat edebileceği ülkeler Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Moldova, Ukrayna, Gürcistan ve Azerbaycan'dır. Bu ülkelere kimlikle seyahat edebilmek için tüm yolcuların (çocuklar dahil) yeni tip fotoğraflı ve çipli kimlik kartları olması zorunludur. Kimlik ile girişlerde ziyaret süreleri ülke bazlı değişmektedir. Gerekli bilgiler için elçilikler ile iletişime geçebilirsiniz.
16
Resmi tatiller hangi günlere denk geliyor?
Resmi tatilleri ve tatilinizi uzatma fırsatlarını görmek için Resmi Tatiller sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
17
Hava yolu seyahatlerinde yolcu haklarım nelerdir?
Hava yolu seyahatlerindeki yolcu haklarınızı öğrenmek için Yolcu Hakları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.